Pop pevač Željko Joksimović i ove godine oprobaće sreću na "Pesmi Evrovizije". Naše Lane, u maju, u Atinu ide kao kompozitor pesme "Lejla", kojom će Hari Varešanović predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Popularni pevač kaže da je veoma počastvovan što mu je ukazana ovakva prilika i da u Grčkoj očekuje dobar plasman. Sa Harijem nastupa i naša violinistkinja Ksenija Milošević, sestra Tijane Milošević, koja je sa Željkom pre dve godine svirala u Istanbulu.

- U Atinu idemo da pobedimo, a ne samo da učestvujemo - kaže za "Novosti" Željko Joksimović. - Pripremali smo se dugo i ozbiljno i zato očekujem uspeh. Po prirodi sam optimista, a pesma je na mnogim top-listama veoma visoko kotirana. Svaki plasman ispod trećeg mesta za mene će biti neuspeh. Ovo je moje poslednje učesće na "Pesmi Evrovizije". Mislim da je bilo dosta.

Reditelj Zdravko Šotra, posle "Ivkove slave", angažovao vas je da komponujete muziku za njegov novi film "Gde cveta limun žut".

- Stvaranje filmske muzike za mene je poseban izazov. Snimanje filma je završeno, tako da je sada preostalo da uradim svoj deo posla. To mi neće oduzeti mnogo vremena, jer će biti zastupljeno manje muzike nego u "Ivkovoj slavi". Pored instrumentalne muzike, biće zastupljene i vokalne deonice.

Šta je sa vašom inostranom karijerom?

- Radim na tome. Sredinom maja idem u Grčku, gde me očekuju mnogobrojna televizijska gostovanja. Snimiću i pesmu na grčkom jeziku, kao i duet za njihovo tržište, ali još neću otkrivati sa kim. Za inostrane nastupe osmislio sam potpuno drugačiji koncept rada. U planu su koncerti sa filharmonijom u najeminentnijim evropskim dvoranama, poput pariske "Olimpije" i frankfurtske Opere. Želim da se predstavim u novom svetlu. To je moja potreba za sazrevanjem.

Komponujete i za druge pevače. Da li sebe smatrate uticajnim na estradi?

- Radim samo za odabrane pevače, jer nemam mnogo vremena. Sebe smatram uticajnim autorom ne samo ovde, već i u regionu. Sarađivao sam sa pevačima iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali neka o mom radu govore kritičari.

Da li je lakše raditi za sebe ili za druge?

- Emocija je jedinstvena. Pesma je pesma, a stvar je moje odluke ko će je pevati. Pošto sam pevač, nije mi žao da dobru pesmu dam nekom drugom interpretatoru. Važno je da je iznese na pravi način. Ne moram baš svaku svoju pesmu da otpevam. Mnogi su me pitali zašto nisam snimio "Lejlu". Smatrao sam da je baš za Harija.

Oprobali ste se na mnogim poljima. Gde se još niste ostvarili?

- Voleo bih da se oprobam kao filmski producent i glumac. Veoma me privlače i mjuzikli, a žao mi je što u sebi još nisam probudio osećaj za pisanje pesama. Ko zna, možda ću jednoga dana da postanem i tekstopisac. Ambicija mi je da dotaknem svaku vrstu umetnosti, što ću verovatno uraditi. Moja producentska kuća "Minakord" u planu ima snimanje igranih filmova. Ali, o tom potom. Gluma me je uvek interesovala, ali ne želim da to radim po svaku cenu, već priželjkujem ulogu po meri. Imao sam ponudu da igram muzičara u "Ivkovoj slavi", ali nisam pristao. Mislim da sam talentovan za glumu, što sam pokazao imitirajući političare u jednoj televizijskoj emisiji. Tužan je čovek koji kaže da je u životu ostvario sve želje. Ja nisam i još mnogo toga imam u planu.CRNOKOSA

ŽELjKO je nedavno snimio spot za pesmu "Crnokosa", kojim će se takmičiti na međunarodnom festivalu muzičkih spotova u maju u Tirani.

- Spot je rađen u retro fazonu, kao mali film - kaze Željko. - Tu sam imao priliku da pokažem svoje glumačke sposobnosti. Snimali smo dva dana. U spotu se pojavljuje i moj brat Aleksandar koji je profesionalni glumac.