KONCERT Lepe Brene u Tuzli koji je zakazan za nedelju 21. avgust, prvi posle rata, izazvao je mnogo kontroverzi. Danima se vodi negativna kampanja protiv populane pevačice, a ona čini sve kako bi se dopala domaćinima, pa je zato usredu položila cveće na spomenik žrtvama građanskog rata na kojem doslovno piše: “Na ovom mestu 25. maja 1995. godine srpski fašistički teror je granatom prekinuo 72 mlada života”.
Lepa Brena se na konferenciji za novinare u Tuzli pravdala domaćim novinarima da nikada nije pevala srpskim vojnicima u rovovima i da nije podržavala agresiju na BiH.
- Koliko puta moram reći da Lepa Brena nikada nije održavala koncert u čast neke vojske. Ne znam, stvarno zbog čega me pitate da li sam podržavala agresiju na BiH - kaže pevačica čije je pravo ime Fahreta Jahić.
Kampanja protiv Lepe Brene je išla do te mere da je na Radio Tuzli sprovedena anketa u kojoj je čak, navodno, 80 odsto slušalaca istaklo da je Brena nepoželjna u Tuzli. Kako piše sarajevsko “Oslobođenje” polaganje cveća na pomenuti spomenik nije bilo najavljeno, ali je poznata pevačica to uradila. Ovaj list komentariše da je čudno zašto baš sada pred koncert Brena polaže cveće, kada je već nekoliko puta do sada bila u Tuzli i to nije uradila.
“Oslobođenje na kraju komentariše da pevačici još treba poena koje je izgubila u ratu. Ipak, ovaj gest mogao bi je koštati u Srbiji, jer je 15. maja 1992. godine u ovom gradu bio masakr nad kolonom vojnika JNA koja je imala dogovoreno povlačenje iz ovog grada. Tom prilikom na centralnoj gradskoj saobraćajnici pobijeno je oko 200 golobradih mladića iz Srbije koji su se nalazili u Tuzli na odsluženju vojnog roka, a ranjeno je nekoliko stotina pripadnika JNA.

I BOBA POLOŽIO CVEĆE
NA pitanje da li je Lepa Brena zaista položila cveće na spomenik bošnjačkim žrtvama u Tuzli, kako piše “Oslobođenje”, Boba Živojinović, suprug popularne pevačice, u telefonskom razgovoru za naš list je rekao:
- Jesmo, položili smo cveće, jer deca su deca bilo koje nacionalnosti bila. Osim toga, posetili smo dom za nezbrinutu decu i poklonili im paketiće. Uvek ćemo raditi humanitarne akcije.
Kako komentarišete negativnu kampanju koja se vodi protiv vaše supruge i koncerta koji će se u subotu održati na gradskom stadionu u Tuzli?
- Nema pravdanja, jer novinari će uvek pisati ono što hoće. Na konferenciji za štampu u Tuzli, samo je jedan dečko postavljao provokativna pitanja. Sva sreća što njegovu novinu čita tek 200 ljudi. Breni je najvažnije što za njen koncert u Tuzli vlada nezapamćeno interesovanje. Za samo dan i po prodato je čak 7.500 karata. Organizovano je i sto autobusa koji će prevesti ljude iz Sarajeva, Mostara i Zenice u Tuzlu. Negativnih komentara će uvek biti, ali tvrdim vam da smo nas dvoje odlično primljeni na ulicama Tuzle. Ne vidim zašto vas neko ne bi lepo primio u Zagrebu, Sarajevu, Parizu ili Londonu. Jedini pravi pokazatelj je prodaja karata. Uostalom, toj konferenciji za štampu prisustvovao je i čovek koji je izgubio dvogodišnje dete. Ako je neko imao razloga da nas napadne, to je bio on.
Zašto je Brena trn u oku Tuzlanima?
- Verujem da je problem političke prirode. Jer ona je Muslimanka Fahreta, a ja sam Srbin Slobodan. Ne vidim ništa loše u tome što nam je brak mešovit. Imamo divnu porodicu, ali narod ne voli da to čuje. Navikli smo na razna pljuvanja i živimo sa tim. Navedite mi još neki par koji je ostvario uspešnu karijeru poput nad dvoje. Da je opstao u muzici koliko i Brena, i sportu kao ja, da su danas uspešni biznismeni i imaju divnu porodicu. Nažalost, nema takvih. Novinu prodaju tračevi a ja im poručujem da se Brena i ja nećemo razvoditi, iako bi mnogi to voleli. Moju suprugu interesuje samo da u subotu nastupi na punom stadionu i tu se priča završava. Nije ni prva ni poslednja koja će pevati u Tuzli.

BRENA U SUBOTU
PRVI veliki solistički koncert u Bosni od raspada SFRJ Fahreta Jahić održaće u subotu na gradskom stadionu u Tuzli. Prema poslednjim informacijama prodato je već blizu deset hiljada karata, što znači da će stadion biti ispunjen do poslednjeg mesta.