POBEDNIK pedesetsedmog „Evrosonga“ je švedska predstavnica Lorin sa pesmom „Euforija“. Ona je u finalu najvećeg muzičkog takmičenja u Bakuu ubedljivo i očekivano trijumfovala sa 372 poena. Drugo mesto pripalo je Buranovskim babuškama iz Rusije koje su sa pesmom „Zabava za sve“ osvojile 259 bodova, dok se na trećem mestu s 214 poena našao srpski predstavnik Željko Joksimović, koji se takmičio baladom „Nije ljubav stvar“.

Talentovana Šveđanka Lorin je svojom pesmom izazvala pravu euforiju na ovom takmičenju. Bila je od početka veliki favorit, a prognoze da će „Evrosong“ sledeće godine biti održan baš u Švedskoj su se obistinile. Ova pevačica marokanskog porekla, koja se na sceni „Kristalne dvorane“ u Bakuu pojavila bosonoga, je modernom kompozicijom, jednostavnim, ali uverljivim nastupom ostavila evrovizijsku publiku bez daha.

Naš Željko Joksimović, koji je nastupio u pratnji „Ad hok orkestra“, nije nažalost uspeo da trijumfuje. Srpski predstavnik je pred put u Azerbejdžan rekao da u Baku ide sa namerom da ponovo vrati „Evrosong“ u Beograd i završi ono što je započeo u Istanbulu 2004. kada je sa pesmom „Lane moje“ osvojio drugo mesto. Ali, nije ostvario san da se vrati kao pobednik. Ipak, Željko je samouverenim i emotivnim nastupom pokazao zašto je bio jedan od favorita takmičenja. Bez obzira na to što mnogi nisu razumeli reči balade „Nije ljubav stvar“, koju je Joksimović komponovao na tekst Marine Tucaković i Miloša Roganovića, publika širom Evrope je prepoznala emociju i poruku pesme.

Više o Željkovom nastupu možete pročitati OVDE

Prvi je izašao na scenu britanski predstavnik Engelbert Hamperdink. Da je reč o izuzetnoj pevačkoj veličini govori i to da je vremešni Britanac prodao više od 150 miliona ploča, četiri puta je nominovan za „Gremi“ nagradu, a ima i „zvezdu“ u Bulevaru slavnih u Holivudu.

Svakako najveća atrakcija „Evrosonga“ bile su drugoplasirane Buranovske babuške. Simpatične i živahne ruske bake, od kojih najstarija ima 77 godina, osvojile su publiku energičnom pesmom, a u svojoj zemlji su stekle popularnost pevajući tradicionalne pesme ali i hitove Bitlsa i grupe Kvin. Sjajna je bila i Italijanka Nina Zili, sa pesmom „Aut of lav“ koju je sama komponovala. Moćnim glasom energijom i harizmom monoge je podsetila na Ejmi Vajnhaus.

GLASANJEPOBEDNIK je izabran glasovima publike i stručnog žirija iz svake zemlje učesnice. Gledaoci su glasali tek nakon izvođenja svih takmičarskih kompozicija, dok je žiri svoje glasove kovertirao veče pre finala na generalnoj probi.

Praznik za oči, naročito za pripadnike jačeg pola, bile su predstavnice Grčke i Rumunije, koje su zavodljivim i atraktivnim nastupom mnoge muškarce oborile s nogu, da se kojim slučajem birala i najseksipilnija pevačica „Evrosonga“ sigurno bi bile visoko rangirane.

BODOVI

SRBIJA je maksimalnih 12 poena dobila od Crne Gore, Bugarske, Slovenije i Hrvatske, dok su nam po 10 bodova dali Austrija, BiH, Švajcarska, Makedonija, Holandija, Švedska, Norveška i Nemačka.