EPIDEMIOLOG dr Predrag Kon jedan je od ljudi koji su u centru medijske pažnje od izbijanja pandemije virusa korona i proglašenja vanrednog stanja u Srbiji. Obraćanja načelnika Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i člana Vladinog kriznog štaba za borbu protiv virusa korona gledamo, i savete i preporuke za ponašanje dobijamo gotovo svakodnevno. Ugledni doktor je stric našeg poznatog pevača i muzičara Marka Kona, koji iz svog ugla otkriva detalje o očevom mlađem bratu.

- On je deo mog života otkad znam za sebe - kaže Marko za "Novosti". - Miran, staložen i odmeren. Posvećen nauci oduvek. Kao klinac bio sam fasciniran koliko on uči. Stalno je učio, to radi i dalje.

Upitan da li je možda ovih dana dobio od strica neki poseban savet za čuvanje od korone, muzičar priznaje da, otkad je počelo da se dešava sve ovo što nas trenutno brine i okupira, nije u kontaktu sa njim.

- Nismo se čuli, praktično, od početka krize. Svako od nas nosi breme odgovornosti za svoju porodicu. On je, u ovom trenutku, odgovoran za celu Srbiju.

U IZOLACIJI PROUČAVAM AUTORSKA PRAVA OTKRIVA Marko za naš list kako provodi vreme u kućnoj izolaciji.
- Iskoristio sam vreme da dobro proučim zakon o autorskim i srodnim pravima, kao i statut SOKOJ. Igram se sa klincima, njima je super. Mama i tata su po ceo dan kod kuće. Učimo crtanje, pevanje, engleski, pravimo poligone za fizičko. Montirao sam kompjuter u spavaćoj sobi, pa sam sad pravi bedroom producer.

Marko pozitivno ocenjuje Predragova pojavljivanja u javnosti ovih dana.

- Mislim da je dosta dobar. Odmeren i oprezan, ali ne paničari. Informacije saopštava na razumljiv način.

Eminentni doktor voli i da zapeva, i gitaru i zasvira, ali, za razliku od sinovca kome je muzika profesija, on to čini u slobodno vreme, za svoju dušu.

- Svira i na violini, a to da dobro peva vidi se, između ostalog, u javnim nastupima i odnosu prema mikrofonu - povezuje Marko. - Predrag govori jasno i razgovetno. Porodična okupljanja podrazumevaju i sviranje i pevanje. Njegov sin Slobodan peva još bolje.

Pamti Marko brojne anegdote sa stricem.

- Sećam se, recimo, da smo se na moru vozili nekim gumenim čamcem koji je pokretao vanbrodski "tomos" motor. Peca ga je uvek "štimovao", odnosno, vozio brzinom na kojoj bi motor proizvodio vibraciju koja nije bila "falš". Po temperovanoj skali. Apsolutni sluhista.

Pevač koji je predstavljao Srbiju na "Evrosongu" 2009. u Moskvi, ne planira namenski da napiše pesmu posvećenu koroni, što ovih dana postaje trend.

- Ako se dogodi - dogodi se, kao što nam se dogodilo sa pesmom "Ne idemo nigde" koju izvode Vuku i Tara. Pisana je pre pandemije, govori o introvertnim mladim ljudima. Sticajem okolnosti, postala je himna karantinizovane generacije.

Muzičar veli da se sa kolegama čuje svakodnevno.

- Posao se usporio, ali nije stao. Sa Angelinom sam u kontaktu nekoliko puta tokom dana, kao i sa Ognjenom Amidžićem.

Markov stric nam ovih dana deli mnoge savete, a na pitanje šta bi on savetovao Predragu, pevač kaže:

- Voleo bih, kada bih mogao, da ga ubedim da malo više pripazi na sebe jer, kako stvari stoje, još će nam trebati.