ITALIJA je zemlja prijatelj ovogodišnjeg "Tamburica festa", svetskog festivala tamburaške muzike koji će biti održan od 21. do 23. avgusta na Trgu slobode u Novom Sadu. To je potvrđeno u italijanskoj ambasadi u Beogradu, gde je njegova ekselencija, ambasador Italije u Srbiji, Karlo Lo Kašo, upriličio prijem za delegaciju "Tamburica festa" na čelu sa dr Jovanom Pejčićem, predsednikom Svetske tamburaške asocijacije i osnivačem festivala, Danilom Ninkovićem, muzičkim urednikom, i Jelenom Pejčić, članicom organizacionog tima.

Posetioci najboljeg festivala etno-muzike u Evropi i najbolje turističke manifestacije u Srbiji uživaće u nastupima vrhunskih muzičkih izvođača, kao i u degustaciji i prezentaciji gastronomskih proizvoda i vina sa Apeninskog poluostrva.

- Obe strane su izrazile izuzetno zadovoljstvo zbog predstojeće saradnje u vidu bilateralne kulturne razmene koja će biti ostvarena u više vidova na festivalu - rekao je Jovan Pejčić, koji je ambasadoru Lo Kašu uručio poklon suvenir - ručno rađenu tamburicu prim, na kojoj je Ninković odsvirao "Govori tiše" Nina Rote, čuvenu numeru iz filma "Kum". - Zadovoljan sam činjenicom da je prijatelj našeg festivala zemlja koja je svojim velikanima dala ogroman doprinos svetskoj kulturnoj baštini. Naravno, u razgovoru smo s ponosom pomenuli i naše velikane, poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića, koji su takođe dali nemerljiv doprinos čovečanstvu.

Takođe, dogovorena je saradnja i na umetničkom planu koja će biti ostvarena učešćem italijanskih slikara na 13. po redu Likovnoj koloniji "Tamburica fest" od 1. do 7. juna u etno-eko kući u selu Čerević.