Pesma „Sviće zora“ Beogradskog sindikata, posvećena litijama u Crnoj Gori nedavno je odjeknula u javnosti i za kratko vreme sakupila više od milion pregleda na Jutjubu.

Međutim, onda na je scenu stupio algoritam ove video platforme, pa se rast broja pregleda drastično usporio, i čak krenuo da se smanjuje. Pored toga pesma nije stigla ni do trending liste, iako ima preko 500.000 pregleda.

Pročitajte još: "Sviće zora" postala nezvanična himna litija: Frontmen "Beogradskog sindikata" objašnjava gde je i kako nastala pesma (VIDEO)

- Usled velike sreće što je pesma „Sviće zora“ sa ljubavlju dočekana od našeg naroda u Crnoj Gori, pokušali smo da zanemarimo nepravdu koja nam se sve vreme nanosi od strane korporacije „Jutjub“. Naime, nakon objavljivanja pesme, koja je samo u prvom danu imala 500.000 pregleda, nismo postavljeni na trending lisu, a sve sa ciljem smanjivanja broja pregleda. Nakon toga smo svakodnevno uočavali kako se broj pregleda rapidno usporava, a vrlo često i smanjuje. Kao dokaz tome dostavljamo fotografije na kojima se to jasno vidi. Nakon što je pesma prešla milion pregleda, u periodu od 00 do 12č, broj pregleda je prema algoritmu „Jutjuba“ bio svega 500, iako je dosadašnji prosek pregleda u tom istom periodu do sada iznosio 50.000.

Da ne bude zabune, ovu pesmu svakako nismo radili zbog broja pregleda i trendinga, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg smo sve vreme ćutali. Međutim, kako je ovakvo ponašanje „Jutjuba“ više nego skandalozno, sa ciljem da se javnost, a pogotovo mladi, informišu o postojanju cenzure na Internetu, bili smo primorani da reagujemo.

Očigledno je da isti oni koji u javnosti konstantno nastoje da umanje broj prisutnih građana na litijama širom Crne Gore, sada smanjuju i broj stvarnih pregleda pesme „Sviće zora“, a korporacija „Jutjub“ im to omogućava", navodi se u saopštenju Beogradskog sindikata.