Po uzoru na Dip parpl: Bajaga i Instruktori uskoro sa horom i orkestrom pred publikom u Sava centru

M. Ćunković

04. 12. 2019. u 08:46

По узору на Дип парпл: Бајага и Инструктори ускоро са хором и оркестром пред публиком у Сава центру

Foto Nebojša Babić

Premijera je u četvrtak, 5. decembra, a zatim slede koncerti i u petak 6, nedelju 8. i ponedeljak 9. decembra
ODRŽALI su Bajaga i "Instruktori" nekoliko uobijčajenih, bendovskih koncerata u poslednje vreme, zaključno sa nastupom u Dubrovniku 30. novembra, i od tada su potpuno posvećeni onome što ih očekuje narednih dana u beogradskom Sava centru. Jedan od najpopularnijih i najdugovečnijih bendova u regionu proslaviće 35 godina postojanja koncertima sa horom i simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, i to čak četiri puta, zbog velikog interesovanja publike. Premijera je u četvrtak, 5. decembra, a zatim slede koncerti i u petak 6, nedelju 8. i ponedeljak 9. decembra.

Poslednje pripreme sa gudačima obavljene su u prethodna dva dana, a za danas je predviđena generalna proba u Sava centru. Bajagu raduje što će publika videti njegov bend u drugačijem izdanju u odnosu na uobičajeno. Na bini će biti više od 80 muzičara, i dobro poznate pesme iz svih faza karijere će zasijati novim, raskošnim sjajem.

- Ljudima je interesantno da nas ne gledaju evo već 35 godina u istoj postavci i fazonu - komentariše za naš list popularni roker. Sve je počelo od "Evergrin festivala" letos u Nišu, kada su Bajaga i "Instruktori" sa orkestrom "Impresija" izveli 12 hitova. Zvučalo je to tada čarobno, a tek kako će biti sada, uz mnogo veći broj muzičara na pozornici...

Pročitajte još -Bajagu su napali i stavili mu metu na čelo, ali legenda im je gospodski odgovorila: Ko će da me podrži, neće valjda Zagreb?

- Kod gudača je karakteristika da što ih više ima, bolje zvuče. Ne zato što bolje sviraju, nego zato što je puniji zvuk - objašnjava Bajaga.

U intervjuima vezanim za predstojeće koncerte čuveni frontmen često ističe "Dip parpl" kao bend koji je još davno radio koncerte sa simfonijskim orkestrom. Sada će se, interesantno, "poklopiti" upravo sa njima, kad je drugi koncert u pitanju, jer će Gilan i ekipa nastupiti u petak u "Štark areni".

- Njih sam gledao prvi put kad su bili sa Koverdejlom i Hjuzom, kasnije na Sajmu kad već Riči Blekmur nije svirao. Taj njihov koncert sa orkestrom je bio jedan od prvih tog tipa. Ljudi često koncerte sa velikim orkestrima rade akustično, a ovo nije anplagd, već koncert na struju. To je upravo i "Dip parpl" radio.

Interesantno, i prošli put kad su obeležavali godišnjicu, pre jedne decenije, Bajaga i "Instruktori" su u Sava centru održali seriju od, tada, tri koncerta, i to specifična.

- Tada su ti nastupi bili sa različitim repertoarom - podseća Bajaga. - Ovoga puta bi bilo komplikovano da raspisujemo toliko aranžmana za gudače, duvače, ali koncerti možda neće ni sad biti baš identični, jer imamo malo više pesama nego što nam treba, pa ćemo nekad i da promenimo.

KVALITET PROLAZI SVUDA

KAKO se nekad govorilo, "od Vardara do Triglava" koncertne dvorane godinama ponovo pune brojni regionalni izvođači, među njima i Bajaga sa "Instruktorima".

- Sve što je dobro, prolazi svugde, uključujući i pozorište, muziku... Ono što nije dobro, nema prolaz nigde - kaže za naš list Bajaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije