Odluke se preispituju u žalbenom postupku, a ne na ulici i medijima: Sud izdao oštro saopštenje povodom „oduzimanja deteta“ Severini

Novosti online

02. 12. 2019. u 17:25

Одлуке се преиспитују у жалбеном поступку, а не на улици и медијима: Суд издао оштро саопштење поводом „одузимања детета“ Северини

Severina Kojić / ATA images

Odluka se donosi na osnovu ocene svih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka deteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, saopštava Opštinski građanski sud u Zagrebu

Nakon što je sudska odluka da Aleksandar Popović (7,5) od četvrtka, 28. novembra, živi kod oca Milana Popovića (54), a ne, kao do tada, kod majke Severine Kojić (47), usledile su burne reakcije javnosti.

Severina je u intervjuu koji je tim povodom dala rekla "Ne priznajem njihov sud", a sudiju Teu Golub optužila je da nije donela pravednu odluku, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon njenih izjava i omalovažavanja suda, oglasili su se upravo iz Opšinskog građanskog suda u Zagrebu, gde je doneta 'sporna' odluka. Kako su saopštili, medijski natpisi pet dana unazad 'služili da se obezvredi i omalovaži rad sudije Tee Golub'.


PROČITAJTE JOŠ: I Igor Kojić kriv zbog dodeljivanja Aleksandra ocu? Da li je hrvatski sud zbog jednog nesmetrenog postupka oduzeo Severini sina?

"Medijski je prostor korišćen kako bi se obezvredio sudski integritet sudije Golub čak i na ličnom nivou, a kojem je namera očito i vršenje neprimerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudija donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, na osnovu izvedenih dokaza uz primenu prava i svog slobodnog sudskog uverenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom deteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja.

Kako je za donošenje odluke u porodičnim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudija kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka - socijalnih radnika, psihologa i sudskih veštaka. Odluka se donosi na osnovu savesne i brižljive ocene svih sprovedenih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka deteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina", stoji u saopštenju Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

Još ističu da "sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili hteli da se dogovore, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe deteta i stavljaju svoje lične interese ispred interesa svog deteta".

"Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korišćenja pravnih lekova. Odluke suda prvog stepena preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Porodičnog zakona i Konvencije o pravima deteta, iznošenje ličnih podataka deteta, narušavanje detetovog prava na privatnost i detetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju "oteo" dete ili je dete "dodelio" drugom roditelju.


PROČITAJTE JOŠ: Severinin advokat podneo žalbu i izneo optužbe: Druga strana uticala na one koji su donosili odluku

Sudovi ne otimaju niti dodeljuju decu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti detetu ili na neki drugi način krši detetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom učestvovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog deteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vreme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno da odluči, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava deteta je nedopustivo", zaključuje OGS.

Severina

Osvrnuli su se i na anonime advokate koji su komentarisali celi slučaj za medije tvrdeći kako ti "ugledni anonimni advokati o osobinama sutkinje Golub nemaju nikakvih relevantnih uporišta, osim vređanja iste s ciljem stvaranja utiska kako je odluku u konkretnom predmetu donela nekompetentna osoba", prenosi Jutarnji.hr.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije