OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ - MOSKVA

VIŠE od 10 dana u Rusiji se na društvenim mrežama i u moskovskim tabloidima vodi polemika o tome treba li dopustiti pevačici Sofiji Rotaru (72) da nastupi u Moskvi na priredbi "Pesma godine". Jedan broj ruskih političara je protiv, jer je Rotaru koja živi u Ukrajini, navodno, finansijski pomagala one koji su ratovali u Donbasu protiv vojske Donjecke i Luganske republike. Iako se Sovjetski Savez davno raspao bilo je i onih koji su predlagali da se Sofiji koja je po nacionalnosti Moldavka sa ukrajinskim pasošem oduzme zvanje Narodne artistkinje SSSR.

Na drugoj strani su uglavnom Sofijine kolege, poznati pevači i muzičari, koji smatraju da se velikoj pevačici treba dopusti ne samo da peva nego i slobodno izražava svoje političke stavove. Menadžer Sofije Rotaru je kategorički tvrdio da je laž da je ona finansirala ratovanje u Donbasu.


PROČITAJTE JOŠ - Pevačica finansirala ukrajinsku vojsku u Donbasu a sad hoće da nastupa u Moskvi: Rusija podeljena 


Nesporno je da pevačica nije skrivala svoje političke stavove i kritikovala je rukovodstvo Rusije pogotvo posle pripajanja Krima matici. Inače, Sofija je vlasnica hotela u Jalti koji se zove po njoj. Na Krimu ima i veliki stan i kuću.

Kad je objavljeno da će Sofija doći u Moskvu na snimanje, član Saveta federacije Rusije Valerij Rjazanski predložio je da građani ignorišu njene koncerte. A njegov kolega i poznati TV novinar Aleksej Puškov tvrdi da su građani Rusije umorni od onih koji vređaju Rusiju, a zatim dolaze da zarađuju novac.

Interesantno je da je poslanica ruske Dume Natalija Poklonska, bivši tužilac Krima, podržava dolazak Sofije Rotaru u Moskvu. Ona smatra da kultura i umetnost treba da ujedinjuju ljude i protiv je bilo kakvih zabrana. Sofiju je podržao i legendarni ruski pevač Lev Leščenko koji je kazao da je ona odlična pevačica i ima pravo da nastupa gde hoće.

Sofija Rotaru će, ipak, doći 7. decembra na snimanje "Pesme godine", kao i na festival "Legende retro FM". Navodno je za taj festival honorar 50.000 evra.