Muž Verice Rakočević otvorio dušu: Manijakalno se ponašam, u potpunom sam ludilu, ne jedem, ne spavam...

M. ĆUNKOVIĆ

22. 11. 2019. u 17:35

Муж Верице Ракочевић отворио душу: Манијакално се понашам, у потпуном сам лудилу, не једем, не спавам...

Foto V. Danilov

Umetnik za "Novosti", pred koncert "Lazarus" 27. novembra na Kolarcu

KOMPOZITOR Veljko Kuzmančević, suprug čuvene modne kreatorke Verice Rakočević, prirediće 27. novembra u Kolarčevoj zadužbini (20.00) koncert pod nazivom "Lazarus", i to kao omaž svom nedavno preminulom ocu Lazaru, priznatom slikaru.

Na pomen supruge, kompozitoru oči radosno zaiskre.

- Bez nje sigurno ne bih mogao da uradim sve ovo. Daje mi neizmernu podršku, i ima razumevanja za moje ponašanje koje je manijakalno u poslednja dva meseca. U potpunom sam ludilu od pisanja, štampanja nota... Ne spavam, ne jedem, nisam svoj. Bez nje bi sve to bilo mnogo teže.

Pročitajte još: Bilja Krstić i Bistrik objavili peti spot sa poslednjeg albuma “Svod” (FOTO/VIDEO)

Veljko pronalazi inspiraciju za svoju muziku u kosovskoj snazi i tragediji, nepokolebljivom prkosu jednog naroda, kao i u slobodi i širini vojvođanskih polja. Na Kolarcu će nastupiti ansambl sastavljen od istaknutih muzičara Simfonijskog orkestra RTS i Beogradske filharmonije.

Pročitajte još: Bilja Krstić i Bistrik objavili peti spot sa poslednjeg albuma “Svod” (FOTO/VIDEO)

- Prvi put sam iz primenjene, filmske, pozorišne muzike ušao u jednu duhovnu priču - podvlači za "Novosti" Kuzmančević. - "Lazarus" je jako značajan za ovaj narod - i istorijski, i kroz religiju takođe, jer je Hrist oživeo Lazara treći dan. U umetničkom smislu, potreba za vaskrsenjem i za tom iskrom života je uvek najznačajnija - i za nas autore, i za kulturu uopšte.

Pokojni otac Lazar je, veli Veljko, usadio u njega slobodu da, generalno, u životu, može da bira - počev od životnog partnera, preko toga čime će da se bavi...

- "Guram" kulturu i umetnost koliko god me to koštalo zdravlja, živaca, novca i svega ostalog - otvorio je dušu za naš list Kuzmančević. - To je potreba da se nešto radi i rađa. Muzika ne sme da stane.

Na sceni Kolarca će biti pedesetak muzičara.

- Orkestrom diriguje maestro Đorđe Stanković, moj kolega iz Narodnog pozorišta. Uvek gledam da svu tu emociju i to što imam da kažem "spakujem" u sat vremena. Mislim da je to optimalan period u kom čovek može da funkcioniše, da prihvati, proživi sve to i da normalan izađe iz sale. Ovo je prilika da se čuje kako može jedan simfonijski orkestar u punom sjaju da "bruji", a da to nije klasično delo, na šta su ljudi navikli.

Upitan da kaže reč-dve o repertoaru, Kuzmančević odgovara:

- Nisam nikada gurao formu simfonijske poeme, ili sonate, klasičnog koncerta sa četiri stava... Nekako se nametnulo da to budu dve glave, više volim da kažem "glava" nego "stav". Ja prvi put nisam na sceni. Biću u prilici da sedim i da odslušam svoj koncert. Ovoga puta to je dosta zahtevnije za izvođenje, ne mislim da znam sve da radim, pa mi je bilo prirodno da pozovem nekog ko je, zaista, dobar dirigent.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine, a koštaju 600, 900 i 1.200 dinara.

RASTERETIO IH CEBEF

GRAD Beograd i CEBEF stali su iza ovog projekta.

- Bez njih bi san ostao samo san - nadahnuto će za "Novosti" Kuzmančević. - Mnogo toga su preuzeli na sebe, odradili su sve u organizacionom pogledu. Verica može prvi put da se bezbrižno drži za ruku sa mnom i sluša koncert. Ne moramo da trčimo da štampamo plakate, pišemo pozivnice...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije