LIK strogog ali pravičnog srpskog oficira Pante Draškića, prvog ađutanta prestolonaslednika Aleksandra, u seriji "Crveni mesec" (Pink, 21.00), producenta Željka Mitrovića, dočarao nam je glumac Vladislav Mihailović. Pamtimo ga iz serija "Gore dole", "Porodično blago", "Naša mala redakcija", zatim, drama "Breg čežnje", "Zajedničko putovanje", "Mali deklamator", "Između izgubljenog i neodržanog", "Smešne i druge priče", "Karađorđe i pozorište", "Bora pod okupacijom" i "Rekonvalescenti". Mada je angažovan u mnogobrojnim predstavama, najviše u Ateljeu 212, Mihailović za "Novosti" otkriva da serija poput ove predstavlja pravi izazov za njega.

- Ovako veliki projekat je nešto novo za sve nas, jer niko nema iskustva ni sa snimanjem epohe ni sa toliko velikim brojem epizoda - kaže sin barda našeg glumišta Milana Mihailovića Cacija, i dodaje da je bio oduševljen kada je od scenariste i reditelja Romana Majetića dobio ponudu da igra u ovoj ljubavno-istorijskoj sagi. - Bilo mi je veoma drago kada mi je ponuđena baš ta uloga, pošto je Panta Draškić bio rođeni deda Mucija Draškića, dugogodišnjeg upravnika Ateljea 212, mog matičnog pozorišta.


* Panta prenosi svoje znanje i iskustvo na mladog oficira Nikolu Stanimirovića, heroja odlikovanog u ratu. Kako će se razvijati njihov odnos?

- Ima scena kada ga ja muštram, ali sve je to vaspitno - edukativne prirode. Njih dvojica će kasnije postati dobri prijatelji i zavoleće jedan drugog. Njihove uloge se razvijaju, i tu će biti svega i svačega.


* Odgovornost je glumiti likove iz epohe, jer to je vreme koje se može proveriti samo u udžbenicima istorije. Šta vam je pomoglo u građenju lika Pante Draškića?

- Da bih dočarao sve ono što želim da ispričam, da bi sve bilo uverljivo, pomažu mi i veličanstvena scenografija i kostimi. Serija je veoma zahtevna i ima puno izazova. Velika je ovo priča, sa 120 epizoda, tako da imam i tremu i veliku odgovornost, jer je gledanost velika.


Pročitajte i:"U mog strica osam kobasica": Andrija Milošević sa kolegama zapevao urnebesnu pesmu* Hoće li se i Panta zaljubiti?

- Mislim da neće, mada se nikad ne zna šta će se desiti na kraju, dokle ćemo ići u istorijskom smislu, a dokle u privatnom životu lika koji tumačim.


* Da li su vam najstroži kritičari otac i brat Petar (koji u seriji glumi kočijaša advokata Stanimirovića)?


- Najrealniji kritičar je moja majka, profesor književnosti, član porodice od koga najviše volim da čujem kritiku, zato što je zaista objektivna.


TEŠKO JE UKLOPITI SVE

* Stižete li da igrate u pozorištu?

- Naravno, mada je vrlo teško uklopiti obaveze i napraviti raspored tako da svi mogu da budu na setu. Osim u Ateljeu, igram i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, KPGT, KULT i dr.