SRPSKI top-model Ivana Stanković, koja je devedesetih bila devojka sa naslovnice modne biblije "Vog", Armanijevo zaštitno lice i šetala se pistama rame uz rame sa Klaudijom Šifer i Naomi Kembel, objavila je knjigu "Strast" ("Laguna"), nastavak autobiografije i bestselera "Bez daha", prodatog u 11.000 primeraka. Za naš list priznaje da je uverena da će i "Strast" imati dobar tiraž, pre svega jer je u njoj napisala neke životne lekcije koje nemaju veze sa modom.

- Moja glavna tema je zašto se neko odluči da krene pogrešnim putem - kaže, za naš list, Ivana.

- Zato su tu strašne, ali poučne priče poput "Kaputa" ili "Tame u Gradu svetlosti", koje sam videla svojim očima. Zasada su svima omiljene priče "Očajnički tražeći nevolju", "E, pa nećemo tako, ragaci" i "Gladovanje u bundi".


* Da li je majka koja u jednoj od priča iz restorana "Šaran" dovodi lepu ćerku da bude model, u stvari samo želi da je bogato uda, usamljen primer?


- Nije, bilo je još tri takve majke i jedan otac, koji su se, kao, interesovali kako da im ćerka postane model, a hteli su da im se deca bogato udaju i da će to najbolje uraditi u inostranstvu. Govorili su mi da ja poznajem taj svet bogatih, čak i nudili novac. Meni je to bila uvreda. Kakva će ta deca biti, ako su im roditelji takvi? U priči "Kaput", pišem o devojci iz pobožne siromašne porodice, koja mi je bila cimerka u Njujorku. Nije imala novca za jaknu, a nije htela da joj poklonim moju, da bi se na kraju sve u njoj srušilo i prodala je sebe za kaput od kašmira.


Pročitajte i: Ivana Žigon, za "Novosti": Mene život nije mazio, ponosim se što još opstajem* Takmičili ste se u "Velikom Bratu", kako danas gledate na

rijalitije?


- Kao na veliko zlo. Zvali su me za "Zadrugu", ali mislim da su me pobrkali sa Ivanom Stamenković Sindi. I dalje ne verujem da je u rijalitiju napravljena i rođena beba. Kako neko može da vodi ljubav pred kamerama, da cela Srbija gleda, samo zbog para? Sramota je da mnogo ljudi zna za likove iz rijalitija, a ne zna za neke druge koje bi trebalo da znaju. Rijaliti i javne ličnosti koje su uzor mladima, a pokazuju srednji prst novinarima i imaju armiju fanova, trebalo bi ignorisati u medijima. To bi im bila najveća kazna.


* Kakva je situacija u Srbiji što se tiče modelinga?


- Kod nas je problem što se mnoge devojke predstavljaju kao modeli i kvare ugled moje profesije, a od modela su videle slovo "m", u smislu makroa ili madam. Slikaju skupe tašnice i egzotične destinacije, a mnoge devojčice i devojke im veruju. Lično, dvaput sam na kastingu doživela neprijatnosti. Rečeno mi je, na uvijen način, da im se ne dopada moje političko opredeljenje na "Instagramu" i da ne žele da me angažuju.
* Izgubili ste posao jer podržavate predsednika Srbije?


- Sve u životu sam postigla sama, imam oči da vidim i mozak da razmišljam. Pred izbore 2017. napisala sam na društvenoj mreži da nisam član nijedne političke stranke, niti ću biti, ali da moj glas ide Aleksandru Vučiću jer mu verujem, iako ga ne poznajem lično. Nebitno mi je ko je on, dokle god radi za ovu zemlju svim srcem i želi da od Srbije i nas kao naroda napravi uređeno društvo. I medijski i poslovno od tada imam problema. Velike neprijatnosti imam u Beogradu, sa ljudima iz "kruga dvojke", koji se privatno druže sa osobama koje su bile povezane sa "zemunskim klanom", a meni spočitavaju što podržavam čoveka koji radi i gradi po Srbiji. Nemam čega da se stidim, stidela bih se da me sutra vidite u džipu nekog krimosa ili "biznismena".


NATAŠA BEZ PREMCA

PRVA Srpkinja koja je ukrasila naslovnu stranu "Kosmopolitena" bila je Irena Mišović, a nakon nje, Ivana Stanković ulepšala je naslovnicu španskog "Voga". Ipak, Ivana ne smatra sebe našim najuspešnijim modelom, već Natašu Vojinović.

- Nataša je postigla najveći uspeh u svetu ne samo od srpskih modela, nego svih koji žive na Balkanu - objašnjava nam Ivana. - Ona ima šest ili sedam naslovnih strana "Voga", što je i dalje neprevaziđeni rekord. Prva je manekenka koja se 2001. našla na naslovnoj strani magazina "El", što je do tada bila privilegija uglavnom filmskih zvezda. Čak joj je i ime bilo ispisano na naslovnici, što je uspeh neviđenih razmera. Talenat koji imam i danas kada sam ispred kamere, retko ko poseduje. Samo još Linda Evanđelista i Nataša Vojinović.