JOŠ kao devojčica, Roksanda Babić mnogo je čitala, i pisala poeziju, pa je sve išlo ka tome da se jednog dana bavi poslom koji ima veze sa komunikacijama. Odrastala je, kaže, devedesetih, tako da je bila osuđena na praćenje medija, a vremenom joj je i ta zavisnost od informacija ušla u krv. To je bilo presudno da upiše studije novinarstva, a i danas bi, ističe, odbarala isto, jer uživa u tome što radi.

Šarmantnu Roksandu odnedavno pratimo i u novim vestima Prve TV, svakog radnog dana od 18.00, na Prvoj TV.

- Prva nedelja je protekla veoma uspešno, svi smo bili maksimalno posvećeni tome da ceo projekat odmah prodiše punim plućima. Nagrada su nam dobri rezulati merenja gledanosti. Veoma smo zadovoljni novim vizuelnim identitetom, a i sadržinski pravimo iskorak u odnosu na ranije. Sada imamo pun sat za sve teme koje zaslužuju da budu obrađene i predstavljene našim gledaocima. A oni su i prepoznali našu želju i trud, pa od njih dobijamo samo pozitivne reakcije.


PROČITAJTE JOŠ: Novi hit u najavi: Željko Samardžić ne kapira ovu stvar

* Po čemu će ove vesti biti drugačije u odnosu na prethodne i šta će vas razlikovati od konkurencije?

- Prvo što se vidi je novi studio, opremljen brojnim tehnološkim inovacijama, od korišćenja virtuelne stvarnosti do emitovanja u punoj HD rezoluciji. Takav studio ima samo nekoliko televizija u Evropi, ali niko u regionu. Vesti će i zvučno biti drugačije, specijalno za njih je komponovana muzika, izuzetno kvalitetna, koju je odsvirala Beogradska filharmonija. Nove špice će lako ući gledaocima u uši. A kada govorimo o sadržaju, pored najvažnijih informacija iz zemlje i sveta, obuhvataće i analize ključnih događaja. Sada će biti dovoljno vremena i za neke teme vezane za društvo, zdravstvo, koje do sada nisu uvek mogle da stanu u vesti.

* Brze, žive, važne - slogan je ovog TV formata. Da li je u današnje vreme teško biti prvi?

- Trudimo se da radimo u skladu sa imenom televizije. Tako da nam je imperativ da budemo prvi na licu mesta. Gledaoci zaslužuju da što pre dobiju relevantnu informaciju. Naši reporteri su navikli na brz, precizan i temeljan rad. I ubuduće ćete gledati njihove izveštaje sa svih važnih mesta i događaja.

* Kakva je atmosfera u vašem timu?

- Mi smo dobro uigran tim. Proizvodnja vesti je kolektivni posao i svaka karika u tom lancu mora da funkcioniše. A pošto volimo rad na televiziji, onda su nam ove nove mogućnosti proširile vidike. To vam je kao kada detetu koje je zavisnik od lego kockica, donesete iz fabrike najnovijeg robota i vidite radost na njegovom licu. E, tako se mi trenutno osećamo u novim okolnostima.

* Koga biste voleli da ugostite u "Vestima", ko vam je posebno intriganatan?

- Ne bih licitirala sa imenima. Svaki gost koji ima šta da kaže i koji je aktuelan, intrigantan je i vredan poštovanja. Ono što je sigurno jeste da se uvek pripremim najtemeljnije moguće i da od svakog nešto naučim.* Kažete da je danas velika umetnost opstati u novinarstvu. A koja je tajna vašeg uspeha?

- Dugo sam u poslu, u informativi od 2003. Ključ je u konstantnom učenju i prilagođavanju. Ako sebi stalno bar malo podižete letvicu, onda vam ovaj posao nikada neće dosaditi. Nema opuštanja, bez obzira na to da li je neko početnik ili veteran. Uvek ima prostora za napredovanje i nove vidike. Pogledajte razvoj tehnologije i zamislite anahronog novinara, to ne ide.

* Prvi put ste seli za prezenterski sto na B 92 pre 15 godina. Šta se sve promenilo od tada?

- Nekada je i čitanje vesti sa idiota bilo revolucija, tehnologija je mnogo otišla napred. Menjaju se standardi i u izveštavanju, politička klima, trendovi u literaturi, muzici, estetici... Važno je pratiti promene, kada je reč o vestima, gledati kako to rade kolege na velikim televizijama poput Bi-Bi-Sija, Si-En-Ena, i naći svoj stil.

* Kojim uverenjima ste dosledni od početka karijere?

- Ostati veran i dosledan sebi.

* Koja iskustva i izazovi su vam doneli najbolje lekcije?

- Situacije u kojima moraš da se osloniš na sebe. U nekim trenucima sve znanje koje imaš, koje si dobio ili krao od svojih kolega treba da primeniš u dva-tri minuta živog uključenja ili priloga. I tada sve zavisi od tebe. Kada pogrešiš, jedeš se danima i analiziraš šta je moglo drugačije. U tim lomovima se najbolje uči.

* Sećate li se vesti zbog koje ste poželeli da radite nešto drugo i one koja vas je najviše obradovala?

- Uvek me teško pogode tragedije u vezi sa decom. Bilo je u nekoliko navrata vesti o tome kako je neko dete usled zlostavljanja izgubilo život. Tada je vrlo teško biti i u studiju i na terenu. Ali važno je da izveštavamo i o tome, kako bismo spasli neke druge živote.

* Kao novinar izveštač susretali ste se sa različitim izazovima na terenu, koje od njih pamtite?

- Dobro se osećam kada radim priče sa lekarima koji su pomerili granice u svom poslu, pa uđemo u salu, snimimo operaciju i predstavimo svetske rezultate. Volim da izveštavam o mladima sa poteškoćama u razvoju, pa kad nam entuzijasti koji brinu o njima predstave neke nove metode pomoću kojih napreduju i poboljšavaju im kvalitet života. Crna hronika je izazov svoje vrste, pa neke slike i teške sudbine ne izlaze iz glave tako lako.

* Budući da ste dugo u informativi, priželjkujete li da radite neku autorsku emisiju?

- Radila sam jedno vreme i u infotejment formatima "Stanje nacije", "Bulevar" na B 92 i "150 minuta" na Prvoj. Malo je drugačiji ugao iz kojeg se prate priče, ali prijalo mi je da vidim i tu stranu posla. Ali informativu najviše volim. Trenutno sam zadovoljna pozicijom prezentera i reportera, oba posla su dinamična i izazovna, pa nema potrebe da ih menjam.

* Šta je drugačije u vašoj svakodnevici, budući da ste sa novim angažmanom, promenili i dnevni ritam?

- Imam i rane jutarnje smene od 5.00, i dnevne koje počinju u 10.00. Prilagođavamo se suprug i ja poslovnim i dečijim obavezama. Vreme provedeno sa sinovima je najvažnije i praktično sve slobodno vreme je posvećeno njima. A njihove aktivnosti su brojne - škola, vrtić, sportić, engleski. Tako da slobodno vreme samo za sebe kradem od sna.


PROČITAJTE JOŠ: Rod Stjuart obelodanio strast koju je decenijama držao u tajnosti

PUT OD NjIVE DO TRPEZE

* ŠTA ste sve naučili kao domaćin emisije "Plodovi dobre zemlje"?

- Rad na ovoj emisiji mi je, pre tri godine, otvorio jedan potpuno novi svet zdrave hrane, vrednih i posvećenih poljoprivrednika, prelepih predela, salaša, sela koja se bave turizmom. Mnogo interesantnih ljudi sam upoznala i prešla ceo put od njive do trpeze. Naravno, mi se u svakoj emisiji bavimo i problemima seljaka i trudimo se da kroz apele i saradnju sa državnim organima za njih nađemo rešenje.