U DOMU omladine Beograda sinoć je, u sklopu 15. filmskog festivala "Slobodna zona", održana srpska premijera dokumentarnog filma "Tusta" Andreja Korovljeva o harizmatičnom frontmenu kultnog pulskog pank sastava "KUD Idijoti" Branku Črncu. Publici koja je dvoranu ispunila do poslednjeg mesta pre projekcije obratio se režiser Korovljev, zahvaljujući im što su došli u tolikom broju, a onda ih je zamolio da ostanu i po završetku filma, kako bi razmenili utiske.

"KUD Idijoti", čiji je slogan bio "Kud Idijoti prođu tu trava ne raste", osnovani su 2. februara 1981, a klasičnu postavu činili su Sale Veruda, Tusta, dr Fric i Ptica, koji su, kako su ih savremenici opisali u dokumentarcu, izgledali kao da su izašli iz stripa "Alan Ford". Svirali su pank, a imali duge kose, što je tada bilo nezamislivo. Trojica od njih radila su u pulskom brodogradilištu "Uljanik", a činjenica da je Tusta sve dok se nije razboleo bio aktivan sindikalac i radnik u administraciji, učinila je njegovo ime simbolom otpora, jer je čitavog života sa "Idijotima" zastupao radnička prava, prkosio svakoj nepravdi, političkom režimu i zagovarao antifašizam.

Pratimo uspon benda, od pobede na Omladinskom festivalu u Subotici (najvećem demo festivalu u SFRJ), preko nastupa na festivalu mediteranskih zemalja u Ređo Kalabriji, kada su italijanski karabinijeri pokušali da prekinu nastup dok su pevali "Bandjera rosa" (najverovatnije isprovocirani refrenom "Živeo komunizam i sloboda"), što je "Idijotima" donelo veliki publicitet u tamošnjoj, ali i našoj štampi.

Foto K. Mihajlović

Ova rokenrol priča, nastala od arhivskih materijala i intervjua sa Tustinim kolegama iz benda, drugim muzičarima, kritičarima, prijateljima i članovima porodice, uključuje i segment posvećen ograničenom delovanju grupe i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalističke atmosfere u Hrvatskoj devedesetih godina.

Saznajemo koliko je Tustu boleo rat koji je besneo na prostoru bivše Jugoslavije. Tada su, kako je objasnio Petar Janjatović, stekli status benda oštrog jezika i jasnih stavova, koji se nije libio da i dalje svira sada nepodobne "Bandjera rosa" i "O bela ćao". Tu je i deo o koncertu koji su u decembru 2000. održali u novobeogradskoj Hali sportova, kao prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ.

Tusti, koji je svojim životom i stavovima uticao na ljude i njihovu društvenu svest, početkom 2011. dijagnostikovan je karcinom grla i pluća, koji se proširio i na mozak. Umro je 2012. a sa njegovom smrću "KUD Idijoti" su prestali da postoje.