Svetske Rok legende sa domaćim začinom

M. Ćunković

09. 11. 2019. u 14:30

Светске Рок легенде са домаћим зачином

Foto K. Mihajlović

Predstavljena prevedena knjiga Ernesta Asantea, uz dodatak Petra Janjatovića

KNjIGA cenjenog italijanskog muzičkog kritičara Ernesta Asantea "Rok legende", jedinstvena enciklopedija svetskog rokenrola prevedena na srpski, uz dodatak o eks-Ju muzici iz pera Petra Janjatovića, predstavljena je preksinoć u beogradskoj knjižari "Akademija". O obimnom delu, koje sadrži više od 500 ekskluzivnih fotografija, govorili su, pored Janjatovića i urednika izdanja Marka Krstića, Dejan Cukić, koji je preveo knjigu, i rok novinar Goran Tarlać, uz aktivnu ulogu moderatorke, pevačice i glumice Kristine Kike Jovanović.


- Ovo je skupa, velika slikovnica, nešto što u engleskoj zovu "kofi tejbl buk" - istakao je Cukić. - To je ona vrsta knjige koju kupite da vam stoji na nekom stolu, da joj se vratite povremeno, i da pronađete pravac muzike koju ste nekada slušali.


Cukić je dodao da je prevodio "iz druge ruke", odnosno englesku, a ne italijansku verziju knjige, i da se trudio da pojedine greške, koje su se, smatra, možda potkrale u prevodu sa italijanskog na engleski, "vrati u kolosek".


- Asante je moja generacija, i uhvatilo ga je ludilo sa progresivnim rokom - primetio je Dejan, i dodao da su, stoga, čitava poglavlja posvećena sastavima "Jes", "Dženezis", a da, na primer, uopšte nema "Kleša".


Pročitajte još: Blaža kao Elvis, Vajta bez cipele: Objavljeni foto-portreti čak 333 muzičara sa prostora bivše Jugoslavije


Petar Janjatović je objavio nekoliko izdanja čuvene "Eks-Ju rok enciklopedije", pa ne čudi što je upravo ovaj eminentni kritičar bio zadužen za poglavlje o rokenrolu na našim prostorima. Bio je prinuđen da sada bude znatno sažetiji, što nije bilo nimalo lako, jer je, kako kaže, o "Partibrejkersima", recimo, mnogo lakše napisati 20 strana nego tri rečenice. Posebno je istakao zadovoljstvo što je, za razliku od svoje enciklopedije koja je više faktografska, ovde imao priliku da iznese lične stavove. Pre svega - političke, jer se, kako kaže, politika i rokenrol mnogo mešaju jedno drugom u posao.

Goran Tarlać je, analizirajući autora Asantea, naglasio da on ima originalne rečenice, da piše mimo klišea i jasno brani svoja uverenja. Marko Krstić je podvukao da se u knjizi, pored istorije rok bendova, govori i o ljudima koji su ih vodili, kao i o mnogim dešavanjima iza scene.


Foto: Petar Janjatović, Dejan Cukić, Goran Tarlać, Kristina Kika Jovanović, Marko Krstić - Foto K. Mihajlović /

Ernest Asante - Foto Instagram/ernestassante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije