Marija Veljković: Bila sam Romkinja, starica, muško, đavolica

S. Kostić

09. 11. 2019. u 11:30

Марија Вељковић: Била сам Ромкиња, старица, мушко, ђаволица

Marija Veljković Foto RTS

O šou-programima "Luda narodna noć", "Svadba iz mog kraja" i kvizu "Slagalica"

VIŠE od decenije, Marija Veljković je zaštitno lice najgledanijeg kviza u zemlji i regionu. Upravo je "Slagalica" dala pečat njenoj karijeri i učinila je jednom od omiljenih voditeljki na našim televizijama. Njena druga ljubav je gluma, pa kaže da je i igrajući u pozorištu i kroz rad na RTS naučila dosta toga. Ali ipak je najviše sazrela kada je postala mama, pošto joj je to glavni životni poziv. Sa tom životnom ulogom napredovala je i kao glumica i kao voditeljka. Marija je, osim u "Slagalici", trenutno angažovana u dva šou-programa - "Ludoj narodnoj noći" i "Svadbi iz mog kraja", pa je pitamo kako joj uspeva da sve postigne.

- Dobrom organizacijom vremena i termina snimanja sve se može. Napravila sam tronedeljnu pauzu u "Slagalici". Preko radne nedelje snimala sam "Ludu narodnu noć", a vikendom "Svadbu iz mog kraja". Naporno jeste, ali je i velika čast i radost raditi tri projekta istovremeno u matičnoj kući.

* Iz prethodne voditeljske ekipe "Lude noći" ostali ste samo vi. Šta vam je motiv da i dalje budete deo ovog projekta?

- Volela sam i prethodne sezone ove emisije. Po prirodi sam veoma vesela i nije mi bitan žanr koliko činjenica da je muzika dobra i da je iz duše. Tako da se uredništvo Zabavnog programa RTS odlučilo da me "ostavi" i u nastavku ovog projekta.

* U trećoj sezoni slušamo samo evergrin numere narodne muzike. Šta je sve drugačije u odnosu na prethodna dva ciklusa?

- Dobra muzika je tu, i to je ono što je isto. Dobra energija, takođe. Kraći smo, u ovom ciklusu, za jednu igru, a tu su i novi voditelji.

* A koji muzički žanr više odgovara vašem temperamentu, gde se bolje snalazite?

- Ja sam više žena iz naroda. Volim dobru narodnu muziku, što, naravno, ne znači da mi je zabavna strana.

* Kako se vaš novi partner u ovom šou-programu, glumac Žarko Stepanov, snašao na sceni, s obzirom na to da do sada nije imao iskustva kao voditelj u ovakvim formatima? U čemu se vi bolje snalazite, a u čemu on, kad je reč o narodnom melosu?

- Žarko se odlično snašao. Savršeno smo se uklopili kao voditeljski tandem, ali i glumački, u scenama igre "Podijum je vaš". On odlično peva i pleše, i s te strane ga samo pratim. A opet, ja sam za mrvicu sigurnija kada je reč o nekim detaljima u voditeljskom delu.

Pročitajte još - Marija Veljković: Prava mera, troje dece

* U čijoj koži biste voleli da se predstavite publici u imitacijama?

- To nisu imitacije konkretnih osoba, već više tipovi ličnosti u datim okolnostima, ukoliko govorite o igri "Podijum je vaš". Bila sam Romkinja, starica, muško, đavolica... U suštini mi se dopada sve što je suprotno mom karakteru i mojoj spoljašnjosti.

* Na sceni plenite osmehom i dobrom energijom, da li vas i privatno pesma često ponese?

- Pesma me ponese skoro svakog dana. Kada god čujem neku dobru numeru, ostane mi u glavi. Pevam je i narednih sati, pa me na poslu često zadirkuju zbog toga.

* Koga biste od poznatih voleli da imate u svom timu?

- Toliko sam dobrih i vrednih pevača upoznala radeći emisiju "Luda noć" da prosto više i nemam neke posebne želje. Uglavnom su nam u timovima mlade nade, odnosno pevači. Ali kada bih mogla da biram bilo koga, moj tim bi činili - Petar Grašo, Nina Badrić i Severina.

* Kako ste reagovali kada ste ste dobili ponudu da vodite emisiju "Svadba u mom kraju"?Da li ste imali dilemu?

- Iskreno, jesam. Inače sam veseljak po prirodi, volim slavlja i svadbe. Ali ova emisija bila je potpuno novi format za mene, i, iskreno, nisam znala kako ću se snaći. Otud i početna dilema. Međutim, tokom rada na njoj baš sam uživala, drugačija je od svega što sam do sada radila. Upoznala sam svoju novu stranu i radila sa fenomenalnim ljudima koji su mi i pomogli da izgledam simpatično publici koja me gleda.

* Čiji su vas svadbeni običaji do sada najviše iznenadili?

- Ništa me nije preterano iznenadilo. Uživala sam upoznajući svadbene običaje po celoj Srbiji. Simpatično mi je bilo kada sam sela u krilo svekrvi sa Kosova i igrala valcer na rusinskoj svadbi.

* Gde nas vodite u nastavku, što još možemo da očekujemo?

- U narednim epizodama idemo u moj Knjaževac, pa potom i u Ruski Krstur i Gornji Milanovac.

* Kada se snimaju ovakve emisije, neminovne su i neplanirane situacije, koje nisu zabeležene kamerom...

- Mnogo je anegdota na ovim snimanjima. Na svadbi na Kosovu, na primer, posle čijeg emitovanja sam dobila zaista mnogo poruka, za potrebe snimanja pila sam vodu umesto alkohola. A onda su me sačekali komentari na svadbama koje smo snimali kasnije kako volim da popijem.

Pročitajte još - Marija Veljković Milovanović: Najzad sam prikazala pravu sebe

PRIŽELjKUJEM ULOGU U SERIJI

S OBZIROM na to da je po profesiji glumica, Marija će, i pored svih TV angažmana, uskoro da se posveti i pozorištu. A kako se u poslednje vreme snima mnogo domaćih serija, priželjkuje i ulogu u nekoj od njih.

- Uloga u seriji uvek je dobrodošla. Ovih meseci nisam imala mnogo vremena za pozorište, ali od sledeće nedelje se vraćam predstavama "Metar i po do Cezara", koju igram sa Vesnom Stanković i Lepomirom Ivkovićem, i "Seks bomb", u ekipi sa Đorđem Davidom i Nikolom Ivačkovim. A uskoro će se u toj predstavi pojaviti i nova glumica umesto moje Kristine Radenković, koja će nekoliko meseci biti opravdano odsutna.

"SLAGALICA" MI MNOGO ZNAČI

KOLIKO vam znači što ste i dalje u voditeljskom timu "Slagalice"?

- Mnogo, jer je to najgledanija emisija na našim televizijama. Ali, takođe mi znači i što sam snimala drugačije formate ovih meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije