Sevdalinka je zahtevna dama: Nedžad Salković se raduje nastupu u Beogradu

Slavica Dobrosavljević

ponedeljak, 04. 11. 2019. u 11:19

Севдалинка је захтевна дама: Неџад Салковић се радује наступу у Београду

Nedžad Salković Foto P. Milošević

Legendarni bosanski pevač Nedžad Salković o nastupu u Sava centru 8. novembra: Sevdalinka najlepše zvuči kada se peva a kapela, a ako je tu instrument, onda je to svakako najbolje uz saz ili harmoniku

DOBRA sevdalinka ne može da se zamisli bez Nedžada Salkovića, a neke od najlepših numera koje je snimio u bogatoj pevačkoj karijeri, poput "Ne klepeći nanulama", legenda tradicionalne bosanske pesme otpevaće na koncertu "Veče sevdalinki" 8. novembra u Sava centru. U pratnji orkestra Dinka Mujanovića nastupiće i drugi istaknuti izvođači, ka što su Nedeljko Bilkić, Bilja Krstić, Enes Begović... "Akademik za sevdalinke" (od pre nekoliko godina član Evropske akademije nauka na odseku za umetnost) s nestrpljenjem očekuje ponovni susret sa beogradskom publikom, jer se, kako kaže, u srpskoj prestonici uvek lepo oseća.

- Na koncertu ću, između ostalog, otpevati divnu staru pesmu "Beograde, grade", koju sam pre 50 godina, a možda i više, naučio od Vukašina Vuleta Jevtića - kaže, za "Novosti", Nedžad Salković. - Sevdalinka, čije su stihove narodni umetnici klesali vekovima, ima jedinstven poetsko-muzički izraz. Slušam muziku celog sveta, ali tu lepotu melodije, stihova i poruke nisam primetio ni u jednoj drugoj muzici. Na prostoru bivše Jugoslavije ima mnogo odličnih pevača sevdalinki, ali niko ne može da ih otpeva autentično kao Bošnjak. Da ne budem pogrešno shvaćen, kao što "šumadijsku dvojku" niko bolje ne peva nego neko odavde. Veliki deo moje karijere vezan je za Beograd, i uvek sam se trudio da reč "lepo" izgovorim kao vi, ali nikada nisam uspeo. Da bi sevdalinka bila prava, a njeni stihovi i melodija došli do punog izražaja, potreban je pravi tumač. Malo je pravih tumača, ali i istinskih slušalaca. Svaki slog sevdalinke dobro prostudiram, pa kažem sebi: Ovde ćeš ići lagano, tiho, da šapneš neku reč ukoliko je potrebno. Ako emocije iz sevdalinke i duše ne prenesem na publiku, onda nisam ništa uradio. Ali mislim da sam apsolutno uspeo u tome.


PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje da li su mladi pevači danas zainteresovani za ovu vrstu muzike, poslednji iz plejade velikana sevdaha kaže:

- Mnogo je mladih izvođača koji to mogu da otpevaju, ali idu linijom manjeg otpora, pa probaju da oponašaju original. Nemoj, bolan, tako. Original je original. Ima divnih sevdalinki koje su manje eksploatisane ili nisu nikako. Razgrni malo, nađi, obradi, neka ti neko pomogne ako treba, pa je otpevaj. Tek onda možeš da kažeš: Ovo je sevdalinka i ja je pevam. Nas četvorica klasičara, Zaim Imamović, Himzo Polovina, Safet Isović i ja, jednu pesmu, ali i mnoge druge pesme, pevamo na različite načine. Mnogi pevaju "Eminu", ali asocijacija na nju je Himzo Polovina.

Slavni interpretator narodne muzike Nedžad Salković često ističe da je sevdalinka neprolazna dama koja je veoma zahtevna. Ruku podruku sa njom ide više od šest decenija. Otkriva i kada najviše može da dotakne srce i dušu slušalaca:

- Sevdalinka najlepše zvuči kada se peva a kapela, a ako se izvodi uz instrumentalnu pratnju, onda je to svakako najbolje uz saz ili harmoniku. Uz saz glas dolazi do izražaja, svaki minimalizam i svaki ukras. Što je više instrumenata u orkestru, moraju da se rade aranžmani, i to je već mehaničko sviranje i pevanje.


Legenda vranjskog melosa Staniša Stošić je još davnih dana nazvao Salkovića princom sevdalinki, zbog besprekorne elegancije na sceni i odnosa prema publici. Takav je i danas.

- Nikad nisam sebi dozvolio da pevam u garderobi u kojoj sam putovao, bez obzira na to da li nastupam u seoskoj, varoškoj ili svetskoj dvorani - naglašava Salković, koji ponosno ističe da svakodnevno radi po 100 sklekova. - Ja sam čovek koji pokušava da svoj posao radi što bolje i da bude što korektniji prema ljudima. Nisam zvezda. Znate ko su zvezde? Oni koji nemaju pojma, u svim sferama života je tako.


PROČITAJTE JOŠ:

TROSTRUKI DISK

USKORO će PGP RTS objaviti trostruki disk sa najlepšim pesmama Nedžada Salkovića, dva sa komponovanim pesmama i jedan sa 20 brižno biranih sevdalinki.

- Moj saradnik Admir i ja smo tri dana birali pesme - kaže Nedžad.

- Da sam za svaku pesmu koju sam snimio u karijeri samo prošao pored studija, bilo bi mnogo. Kamoli da te pesme naučite, snimite i objavite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)