Karijera Sergeja Ćetkovića je pune dve decenije jedna od najstabilnijih i najkvalitetnijih na ovim prostorima. U vremenu kada instant hitovi, čija se „popularnost“ meri trendingom i brojem pregleda, traju po nekoliko nedelja, Ćetkovićev put se može uporediti sa nekadašnjim velikim muzičkim karijerama koje su imale kredibilitet.

Njegove pesme dovoljno su simbolične i inspirativne da predstavljaju okvir zrelog intervjua, koji otkriva mnogo o njegovom životu i radu, u godini u kojoj proslavlja dvadeset godina karijere.

* Balada Pogledi u tami vam je otvorila put na kome ste punih dvadeset godina. Šta vam je u periodima tame u životu uvek donosilo svetlost?

Muzika i poverenje publike koja me prati od samih početaka. Porodica i prijatelji. Kristinina podrška i ljubav. I ono najvažnije - Lola i Mila koje su moj svetionik.

* Jeste li nekada bacili Prsten na sto?

Nikada. Na sto sam bacio samo otvorene karte. Čovek sam koji uvek iskreno i potpuno iskazuje svoje emocije i stavove.

* Pesma Moj svijet simbolizuje mnogo toga u vašem životu. Šta ga čini potpunim?

Moj svet je veoma otvoren, ali ga brižljivo čuvam jer mir, sloboda i porodica nemaju cenu. Granicu između javnog i privatnog života sam davno postavio. Nikada nisam krio i mistifikovao svoju privatnost, ali sam na početku karijere odredio prioritete. Moj svet je ispunjen, za mene najbitnijim vrednostima, koje ga čine kompletnim.ž

foto: Veri Veroza

* Zaustaviću vrijeme je jedna od najpopularnijih pesama sa vašeg prvog albuma. U kojim momentima, zaista, imate utisak da vreme staje?

Svaki izlazak na scenu, svaki aplauz, uzbuđenje kada nova pesma ode u etar, svaki povratak kući, svaki minut uz klavir, svaki osmeh supruge i dece, trenuci su kada, za mene, vreme prestaje da teče i koji me čine srećnim.

* Jeste li suštinski, kao osoba, Ljuska oraha i šta se krije u njoj?

Čvrst sam karakter, ali me emocije u potpunosti određuju, o čemu svedoči i moja muzika. Taj kontrast, možda, moje pesme i čini takvim kakve jesu. Umem da budem zatvoren kao orah, ali ipak, optimizam, humor, vedrina, smeh, muzika, porodica i prijatelji razbijaju tu ljusku veoma lako. S godinama sam i sam počeo da je se oslobađam i postajem mnogo ispunjeniji i zadovoljniji.

* Da li praštate ili ipak, kao u pesmi Ne mogu da ti oprostim, preko nekih stvari ne prelazite?

Naučio sam da praštam i sebi i drugima. Praštanje donosi olakšanje i mogućnost da se nastavi dalje. To nije lako i potrebno je vreme, ali verujem da praštanjem postajemo bolji i zreliji ljudi.


foto: Veri Veroza

* Koji Korov u životu ste najteže iskorenili?

Probleme, sumnje, dileme, sopstvene greške i poraze, nosim i ja, kao i svi ljudi. Mislim da je važno prihvatiti stvari onakvim kakve jesu i bez straha ići napred. Sami krčimo korov svog života. To je neprestana borba. Ponekad bude teško, ali istrajnost i vera u sebe uvek rezultiraju uspehom.

* Jedna od vaših najlepših balada nosi naziv Ljubavi prokleta. Kako doživljavate to drugo lice ljubavi?

Moja ljubav je daleko od one o kojoj pevam u toj pesmi, ali nažalost, danas je ljubav postala slovo na papiru, imitacija emocija. Sve je više razorenih veza, brakova, porodica. Živimo u vremenu u kome je slika na Instagramu važnija od suštine života i ljubavi i to je poražavajuća činjenica. Ipak, teši me to što u svom okruženju i na svojim koncertima osećam i vidim veliku snagu iskrene ljubavi među ljudima.

Pročitajte i: Sergej Ćetković: Rad za decu me uvek podmladi

* Koji Dio života vas je obeležio na mnogo načina?

Dani kada su naše ćerke postale deo našeg doma. Taj deo života je označio prekretnicu. Postao sam bolji, ispunjeniji i srećniji čovek u svakom smislu, a moj svet je dobio onu potpunost koju sam spomenuo.


foto: Veri Veroza

* Koja Dva minuta u životu nikada nećete zaboraviti?

Jedan je kada sam prvi put ugledao Loline, a drugi Miline oči.

* Kažete da Oči nikad ne stare. Šta ih čini mladim?

Ljubav o kojoj pevam celog života. Voljena žena kojoj sam posvetio ovu pesmu. Deca. Podrška publike. Uspomene sa nebrojenih koncerata koje sam održao, a koji su mi pokazali da imam razloga da budem ponosan na trag koji ostavljam.


foto: Veri Veroza

* Punih dvadeset godina uspešne muzičke karijere je iza vas. Kada se okrenete, kakav je pogled unazad, a šta donosi budućnost?

Ništa ne bih menjao. Muzika me je povela pravim putem. Prepustio sam se, iako nisam mogao da pretpostavim do kojih daljina ću stići. Danas, u ovim godinama i sa ovim iskustvom, znam da nisam pogrešio. Ostao sam dosledan sebi i svojoj želji da trajem. Pogled u prošlost izaziva ponos, pogled u budućnost nadu u nove, dobre pesme i značajne koncerte. Početak velike regionalne turneje, povodom dve decenije profesionalnog bavljenja muzikom, označiće novu etapu u mojoj karijeri. Verujem, podjednako uspešnu, inspirativnu i kvalitetnu.