Muzika na Sajmu knjiga: Zlatna slova jugorokenrola

M. Ćunković

nedelja, 27. 10. 2019. u 10:21

Музика на Сајму књига: Златна слова југорокенрола

Srđan Gojković, Siniša Škarica, Zlatko Gal, Želimir Babogredac, Hrvoje Horvat i Želimir Ivković / Foto P. Milošević

Na Sajmu knjiga promovisana štiva o rok muzici na našim prostorima. Nekoliko dela o jugoslovenskoj muzici stigla iz Hrvatske

NEKOLIKO knjiga u izdanju "Kroacija rekordsa" vezano za istorijat rokenrola na našim prostorima, uz boks-set i reizdat vinil "Distorzija" grupe "Električni orgazam", zajednički je predstavljeno na beogradskom Sajmu knjiga.

- Zbog mladih generacija, moramo pisati i slikom donositi ono što je bilo, da bi one znale da nismo uzaludno živeli - kaže direktor "Kroacija rekordsa" Želimir Babogredac. - Dve knjige koje smo objavili predstavljaju omaž albumu od kog je sve krenulo.

DUGOGODIŠNjI urednik izdavačke kuće nekad znane kao "Jugoton", Siniša Škarica, napisao je dve knjige "Tvornica glazbe - priče iz Dubrave" o razvijanju rokenrola na ovim prostorima još od 1947. godine.

- Muziku sam često otkrivao čitajući o njoj, a ne slušajući je - napomenuo je Škarica.

Muzički kritičar Zlatko Gal autor je dela "Splitska dica", o bogatoj sceni u najvećem dalmatinskom gradu - od Tome Bebića i Olivera Dragojevića do aktuelnih izvođača.

PUBLICISTA Hrvoje Horvat napisao je biografiju Branimira Džonija Štulića još 2005, sada je aktuelno prošireno izdanje.

- Pokušao sam da napravim racionalan prikaz njegove izuzetne karijere. Džoni je rekao da je knjiga smeće. Neću da tvrdim da je izvrsna, ali smeće nije sigurno - kaže Horvat.

Želimir Ivković predstavio je delo o rok sceni u Vinkovcima, a Srđan Gojković Gile izrazio je zadovoljstvo zbog izlaska boks-seta sa prvim albumima "Električnog orgazma", koji se pojavio početkom godine.

- Obnovili smo saradnju sa starom izdavačkom kućom, koja se odmah nastavila reizdanjem albuma projekta "Vlada, Gile, Piko i Švaba" - "Lutka koja kaže ne". Ovih dana radimo na reizdanju mog solo albuma iz '89. "Evo sada vidiš da može", nadam se da će to izaći do kraja godine. Drago mi je i da se album "Distorzija" ponovo pojavio na ploči, to je najsavršeniji format za mene - istakao je Gile.

Komentari (2)

milorad

27.10.2019. 19:20

hrvati su zadnji koji bi trebali da pisu biografiju Branimira Džonija Štulića ! Džoni Štulić ,je izjavio ,da nema ni jedno hrvatsko krvno zrnce i nista sa danasnjom i ndh hrvatskom! Sa nekom drugom ,kao i onom proslom u Jugoslaviji imao je sve zajednicko ,jer je Srbin i Srbi su bili konstitutivni narod, tada.

Eld

27.10.2019. 23:16

Срећом могу да дођу у Србију, промовишу се и продају своје бесмислене књиге јер у лепој њиховој не занимају апсолутно никог.