POTRAGA za boljim životom familije Stavrić, junaka serije "Psi laju, vetar nosi" (RTS 1, 21.00), nastavlja se. Subotom gledamo Tihomira Stanića, Anitu Mančić, Radoša Bajića, Borisa Milivojevića i ostale glumce koji nam prikazuju nove avanture, snimljene pod dirigentskom palicom Jelene Bajić Jočić.


PROČITAJTE JOŠ -Dražen je okovani Amadeus: Sprema se mjuzikl o jednom od najboljih košarkaša


U razgovoru za "Novosti", rediteljka otkriva da je reč o autentičnoj seriji koja nudi zdrav humor, bavi se našim mentalitetom i malim ljudima koji imaju velike snove i ideje.

- Radi se o svima nama. Otuda i uspeh. Nove epizode su prepune uzbudljivih, apsurdnih situacija i dogodovština braće Stavrić. Tu su nove poslovne ideje koje će im potencijalno doneti bogatstvo. Kako odmiču epizode, tako se kolo sreće okreće u životu naših junaka koji bivaju dovedeni u dramatične situacije, pa se i žanr polako preliva iz komedije u dramu. Kroz ovu uzbudljivu priču otvorićemo i neka važna društveno angažovana pitanja.

*Kakav je taj tzv. mali čovek?

- Može činiti svašta i dobro i loše, ali je zapravo veliki duhom, srcem i dušom. Jednostavan, radan, vredan, predan Bogu, čuvaran domaćin koji gleda svoju avliju, decu i čuva korene i identitet svoje porodice. E, ovo je slika onih pravih malih velikih ljudi, koji čuče u svima nama, a nekada bivaju potisnuti.

*Koja osobina našeg mentaliteta vam se dopada, a koju biste voleli da promenite?

- Naš narod karakterišu ogromna snaga duha, optimizam i borbenost da se u najtežim životnim momentima održi i hrabro ide napred. Upravo tu crtu ističemo u seriji i bez obzira na to koliko se život činio teškim i nepravednim, naši junaci se ne predaju, i svaki dan je nova šansa za opstanak. Malo koji narod u svetu poseduje tu vrstu snage duha. Sa druge strane, u našem mentalitetu postoji sklonost ka neslozi, koja potiče od činjenice da svi misle da znaju sve najbolje. Otuda verujem da je maksima "Samo sloga Srbina spasava" krucijalna, da nas zauvek podseća na ono što nam je manjkavost.

*Ovo je saga o familiji Stavrić. A ako bi se pravila serija o familiji Bajić, kakva bi to priča bila?

- Trudimo se da živimo tako da se u starosti ne kajemo zbog stvari koje jesmo ili nismo učinili, da budemo ispravni prema drugima i prema sebi. Verujem da svaka porodica može biti serija i priča za sebe.

*Raduje li vas što ima sve više rediteljki?

- Raduje me što i u tom smislu dolazi do ravnopravnosti. Ali više od toga, raduje me što ima novih mladih, talentovanih ljudi koji unose sveže ideje. Reditelj u svaku režiju unese svoj sentiment, te tako svako njegovo delo pomalo počne da liči na njega, ali ono što je krucijalno jeste da ima ideju, zamisao i zna šta (ne) želi, da ima stila i razumevanje života, a kog je pola nije od presudnog značaja.


NOVI FILM

SJAJNE kritike dobio je Jelenin debitantski film "Led" (2012), a rediteljka nam otkriva da se na tihoj vatri "krčka" novo ostvarenje.

- Zasada imam u planu nekoliko serija koje treba da režiram. Veoma se radujem početku rada na ekranizaciji dela Mirjane Bobić Mojsilović "Muška azbuka" i "Azbuka mog života".