Jelena Bajić Jočić: Život je težak, ali nema predaje

M. DEDIĆ

19. 10. 2019. u 13:40

Јелена Бајић Јочић: Живот је тежак, али нема предаје

Rediteljka o nastavku Foto Kontrast studios

U razgovoru za "Novosti", rediteljka otkriva zanimljive detalje o seriji "Psi laju, vetar nosi"

POTRAGA za boljim životom familije Stavrić, junaka serije "Psi laju, vetar nosi" (RTS 1, 21.00), nastavlja se. Subotom gledamo Tihomira Stanića, Anitu Mančić, Radoša Bajića, Borisa Milivojevića i ostale glumce koji nam prikazuju nove avanture, snimljene pod dirigentskom palicom Jelene Bajić Jočić.


PROČITAJTE JOŠ -Dražen je okovani Amadeus: Sprema se mjuzikl o jednom od najboljih košarkaša


U razgovoru za "Novosti", rediteljka otkriva da je reč o autentičnoj seriji koja nudi zdrav humor, bavi se našim mentalitetom i malim ljudima koji imaju velike snove i ideje.

- Radi se o svima nama. Otuda i uspeh. Nove epizode su prepune uzbudljivih, apsurdnih situacija i dogodovština braće Stavrić. Tu su nove poslovne ideje koje će im potencijalno doneti bogatstvo. Kako odmiču epizode, tako se kolo sreće okreće u životu naših junaka koji bivaju dovedeni u dramatične situacije, pa se i žanr polako preliva iz komedije u dramu. Kroz ovu uzbudljivu priču otvorićemo i neka važna društveno angažovana pitanja.

*Kakav je taj tzv. mali čovek?

- Može činiti svašta i dobro i loše, ali je zapravo veliki duhom, srcem i dušom. Jednostavan, radan, vredan, predan Bogu, čuvaran domaćin koji gleda svoju avliju, decu i čuva korene i identitet svoje porodice. E, ovo je slika onih pravih malih velikih ljudi, koji čuče u svima nama, a nekada bivaju potisnuti.

*Koja osobina našeg mentaliteta vam se dopada, a koju biste voleli da promenite?

- Naš narod karakterišu ogromna snaga duha, optimizam i borbenost da se u najtežim životnim momentima održi i hrabro ide napred. Upravo tu crtu ističemo u seriji i bez obzira na to koliko se život činio teškim i nepravednim, naši junaci se ne predaju, i svaki dan je nova šansa za opstanak. Malo koji narod u svetu poseduje tu vrstu snage duha. Sa druge strane, u našem mentalitetu postoji sklonost ka neslozi, koja potiče od činjenice da svi misle da znaju sve najbolje. Otuda verujem da je maksima "Samo sloga Srbina spasava" krucijalna, da nas zauvek podseća na ono što nam je manjkavost.

*Ovo je saga o familiji Stavrić. A ako bi se pravila serija o familiji Bajić, kakva bi to priča bila?

- Trudimo se da živimo tako da se u starosti ne kajemo zbog stvari koje jesmo ili nismo učinili, da budemo ispravni prema drugima i prema sebi. Verujem da svaka porodica može biti serija i priča za sebe.

*Raduje li vas što ima sve više rediteljki?

- Raduje me što i u tom smislu dolazi do ravnopravnosti. Ali više od toga, raduje me što ima novih mladih, talentovanih ljudi koji unose sveže ideje. Reditelj u svaku režiju unese svoj sentiment, te tako svako njegovo delo pomalo počne da liči na njega, ali ono što je krucijalno jeste da ima ideju, zamisao i zna šta (ne) želi, da ima stila i razumevanje života, a kog je pola nije od presudnog značaja.


NOVI FILM

SJAJNE kritike dobio je Jelenin debitantski film "Led" (2012), a rediteljka nam otkriva da se na tihoj vatri "krčka" novo ostvarenje.

- Zasada imam u planu nekoliko serija koje treba da režiram. Veoma se radujem početku rada na ekranizaciji dela Mirjane Bobić Mojsilović "Muška azbuka" i "Azbuka mog života".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

dosta bajki

19.10.2019. 15:52

Tebi lepojki sigurno nije težak. Možda kad treba da se odlučiš izmedju tri udvarača..ili nekih krpica.

Kojic D Brana

19.10.2019. 16:00

Ova nabedjuje , Nas mentalited , to je nametanje od posle 45 te. Tata joj pricao a on je to podrzavao jer je trebao da dobija uloge. Sta ga sad tera da podrzava lazi i obmsne ...kceri...

Bojan

19.10.2019. 17:37

Tebi život težak dok nam prodajes one bljuvotine na TRS-u? Zar za te "pse" mi plaćamo pretplatu? Dno dna dok porodica Bajić mlati pare. Idi bre malo na semafor da pereš šoferšajbne pa da vidiš kako je život težak. Tebi i tvom tati i bati sigurno nije. Kad tvoj tata prima honorar, svima na RTS-u kasne plate a školovani se gnušaju kakav šund nam servirate na državnoj televiziji.

Sonja

20.10.2019. 23:48

Ja ne razumem potrebu da se neciji rad ovako pljuje, ok ne volite neke serije pa sta, svako neka bira sta ce da gleda. Videla bi kako bi vas rad bio ocenjen, mada opet da ga imate ne bi pisali bljuvotine o drugima... tuga

Stefan

21.10.2019. 00:04

Jelena svaka cast na radu i samo napred, a besposleni mogu samo da pisu gluposti

Tasa

23.10.2019. 12:02

Serija Psi laju mi je jedna od omiljenih, iskreno svaka cast Jeleni na reziji!! Nadam se da ce biti i sezona 3!

Bane

07.11.2019. 22:05

Za razliku od velike vecine serija kod nas Psi laju zaista donosi jedan inteligentni humor i dobar zaplet price!