Mirka Vasiljević: I ja čekam bidermajer

Sanja Kostić

19. 10. 2019. u 10:27

Мирка Васиљевић: И ја чекам бидермајер

Foto Mirko Tabašević / Promo

Šarmantna Mirka Vasiljević o emisiji "Svadba iz mog kraja", glumi, suprugu i deci: Želim da se udam od svoje 19. godine, otkada smo Vujadin i ja zajedno. Nekad se karijera gradi i na odbijenim ulogama

IMALA je samo 15 godina kada je u filmu "Mi nismo anđeli 2" debitovala na velikom platnu. I već tada je Mirka Vasiljević bila očarana scenom. Nesvesno je, kaže, ušla u taj svet, ali kada je došlo vreme da izabere svoj put, bila je sigurna da je to gluma. Još veću popularnost donele su joj uloge u serijama "Ljubav, navika, panika", "Miris kiše na Balkanu" i "Jesen stiže, Dunjo moja", a još jedna želja kada je o karijeri reč ostvarila joj se kada je zaigrala i na pozorišnim daskama.

Odnedavno šarmantna i lepa Mirka pojavila se i ulozi domaćice emisije "Svadba iz mog kraja" koja se emituje četvrtkom, od 22.00, na RTS 1.


PROČITAJTE JOŠ:
Sprema se svadba veka: Veljko i Bogdana zakazali datum venčanja

- Obradovala sam se kada sam dobila poziv za ovaj projekat, jer mi je bilo interesantno da vidim kako ću se posle dužeg niza godina osećati u toj ulozi, jer sam još kao devojčica vodila dečje emisije. Inače, kada dobijam poslovne ponude obično se zatvorim u četiri zida i dobro sagledam da li je to za mene. To je do sada davalo dobre rezultate, pa sam tako uradila i ovog puta. I sigurna sam da me unutrašnji osećaj nije prevario. Privukla me je tema emisije koja je pozitivna - dan kada se kruniše ljubav. Na svadbama uvek vlada dobra energija, svi su veseli, srećni, i takvi TV formati uvek privlače publiku. Osim toga, imam priliku da posetim neke krajeve naše zemlje i bolje je upoznam, ali i da kroz običaje sa kojima se susrećem nešto i naučim.

* Kakve su vam imresije do sada, čiji su vas svadbeni običaji najviše iznenadili?

- Ovo nije tipični voditeljski posao, deo sam svadbe, u ulozi gosta, a kamera je tu da zabeleži najinteresantnije kadrove. Do sada sam snimila nekoliko emisija i tek kada se serijal završi moći ću da kažem koji su me običaji najviše iznenadili. Očekujem da ih još upoznam i da u nekima i učestvujem. Ponekad i ja, zbog zanimljivog kadra, stanem među devojke da uhvatim bidermajer.

* Gde nas vodite u nastavku serijala, šta još možemo da očekujemo?

- Tim ljudi koji radi na ovoj emisiji bira mladence, tako da oni određuju i gde ćemo ići. Verujem im, i po dosadašnjim lokacijama vidim da se trude da prikažu različite krajeve Srbije i običaje, od severa do juga naše zemlje. Zbog toga će i svaka emisija biti posebna i drugačija od prethodne.

* Da li ste snimajući neku od epizoda poželeli da jednog dana organizujete i svoju svadbu?

- Želim da se udam, od svoje 19. godine, od kada smo Vujadin i ja zajedno. Zbog njegove karijere u inostranstvu, a moje u Beogradu, često smo bili razdvojeni. I onda kada dođe vreme za odmor, uglavnom negde otputujemo. Sada u šali kažemo da smo se venčali sa 19 godina, svadba bi bila mnogo manja. U zemljama gde je Vujadin igrao sprijateljili smo se sa toliko njih, da bi nam sada bio problem da nađemo prostor za sve zvanice. Ali, nadam se da će se uskoro dogoditi i to naše veselje koje odlažemo, evo, već 10 godina.

* Već u prvoj emisiji ste zaigrali pred kamerama, da li vas i privatno pesma često ponese?

- Igrala sam folklor 15 godina. I danas se, kada dobijem poziv za neke koncerte, često odazovem. Tako da i na privatnim slavljima već na prve taktove ustanem da igram i celo veče ne stajem. I moja porodica od mene uvek očekuje da prva povedem kolo. Najviše volim kada se na svadbama okupe folkloraši. Dogovorimo se koje ćemo korake da igramo u kolu i to onda izgleda vrhunski, bez gaženja i gurkanja.

* Sve više vaših kolega u poslednje vreme gledamo u ulozi voditelja. Šta mislite o ovom trendu?

- Smatram da svako ima pravo da karijeru gradi na svoj način i traži mesto pod ovim suncem. Drago mi je, i veoma sam ponosna, na to što ima sve više domaćih serija i filmova. I što se više snima, sve je i veći prostor za nas glumce. Sada je postao trend da se onaj ko se bavi umetnošću isproba u raznim poslovima i nemam ništa protiv toga. Svako od nas bilo koju ulogu da prihvati - u reklami, filmu ili seriji, ili kao ja u TV emisiji - ako je uradi dobro i kvalitetno, onda to ne treba kuditi.

* A kako su reagovali vaši najbliži kada ste im rekli da ćete se oprobati u ovoj ulozi? Od koga ste imali najveću podršku?

- Porodica, za koju sam veoma vezana, nikada se nije mešala u moje izbore. Ako imam dilemu, prvo to raščistim sama sa sobom, a onda i njih o tome obavestim. Oni se uvek raduju svakom mom projektu, jer znaju da ako prihvatim neku ulogu, to je zato što je osećam. I da nije bilo njih, ne bih bila to što jesam, jer sam u ovaj svet ušla kao dete. Moji najbliži uopšte nisu okrenuti ka umetnosti, više ka prirodnim naukama. Ali su me pustili da budem deo tog sveta i u svemu makslimalno podržali - vozili, dovozili, čekali... Tako i danas, od njih imam veliku podršku, a i često su tu da pričuvaju decu kada moram da radim.

* Koja bi vas uloga sada vratila na mali ekran ili veliko platno, priželjkujete li neku posebnu?

- Koju god ulogu da dobijem, glavnu ili epizodnu, ako je osetim i prihvatim, ona će za mene biti najvažnija i daću svoj maksimum da sa njom ostavim pečat. Nekad se karijera gradi i na odbijenim ulogama. Čak i ako ne prođem neki kasting pomislim - ko zna zašto je to dobro, možda je to prilika da neko drugi nešto uradi, a mene će čekati neka bolja. Zasad sam veoma zadovoljna karijerom. Snimala sam i filmove i serije, onda sam zaigrala i u pozorištu, pa mogu da kažem da sam zatvorila krug. Od svega sam osetila pomalo, s tim što želim i dalje da radim.


PROČITAJTE JOŠ:
Najveća ljubav Tošeta Proeskog uživa u porodičnom životu: Doktor mi je zabranio da idem na njegov grob (FOTO)

NEK IDE ŽIVOT

* KAKVI vas još poslovni i životni izazovi očekuju u narednom periodu?

- Očekuje me još nekoliko svadbi do kraja prvog dela serijala, a onda se nadam da će biti i drugog i da ću nastaviti da upoznajem nove ljude, običaje i krajeve Srbije. Snimala sam i seriju "Nek ide život", u režiji Slobodana Šuljagića, koji je radio i sitkom "Ljubav, navika, panika", tako da sam se ovoj saradnji veoma obradovala. Tu su predstave u pozorištu i gostovanja. Raduje me to druženje u kombiju sa ekipom sa kojom radim već pet godina. Naravno, ako dobijem još neku ponudu koju ću moći da uklopim u privatni život, rado ću je prihvatiti.

GLUMICA, MAJKA I SUPRUGA

* OD kada je vaš suprug Vujadin Savić prešao da igra za kiparski APOEL, živite na relaciji Kipar - Beograd. Kako vam uspeva da se, zbog ovog angažmana, uklopite sa porodičnim obavezama?

- To za nas nije ništa novo. Kada smo počeli da se zabavaljamo snimala sam seriju "Miris kiše na Balkanu", a on je ubrzo otišao u Francusku. Iako se, zbog obaveza, tada nismo videli nekoliko meseci, odlučili smo da ćemo našu vezu nastaviti bez obzira na to što smo razdvojeni, da ćemo mnogo uložiti u nju i maksimalno se podržavati. Dogovorili smo se da ćemo jedno drugom biti drvo na koje možemo da se naslonimo i, evo, to traje i danas. Kada god imam vremena, sa decom sam kod Vujadina. Čim dobijem termine za predstave trudim se da se dobro organizujem i budem u Beogradu. S tim što sam ja veoma mlada dobila decu. Od 20. godine nisam mogla da radim koliko sam htela, jer sam se opredelila da, pored toga što sam glumica, budem i majka i supruga. Da bi se sve to postiglo ne možete baš mnogo da radite, nego pomalo. Ali, trudim se da i to bude kvalitetno, nešto što će da me ispuni, i da ostavlja trag. Evo, već sada imam pet-šest, termina za predstave, u novembru i decembru, tako da ću da nastavim da radim kao i do sada. Svake godine je sve lakše, jer su i deca veća, pa ću, ako dobijem ponudu, imati prostora i za neku glavnu ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije