Emotivna priča o tajnoj ljubavi

M. Jungić

12. 10. 2019. u 09:33

Емотивна прича о тајној љубави

Foto V. Danilov

Paralelno sa iščekivanjem razrešenja sudbine diplomata, pratićemo intrigantnu priču o ljubavnom trouglu

RASKOŠNI ambijent Belog dvora u Beogradu ugostio je našu ekipu na snimanju TV filma "Proleće na poslednjem jezeru", scenariste Vuleta Žurića, koji ćemo gledati sledeće godine na RTS. Radnja je smeštena u period posle bombardovanja Jugoslavije, 1941. godine, kada je iz Beograda proterano 11 diplomata na čelu sa Ivom Andrićem, koji je tada bio jugoslovenski ambasador u Berlinu. Kada su ih doveli u hotel na Bodenskom jezeru, niko od njih nije znao šta to znači, dok s vremenom nisu shvatili da su tamo zatočeni.

Glumica Olga Odanović, koja igra Klaru Mišetić, ženu diplomate, za "Novosti" otkriva da zatočenici osećaju da nešto nije u redu, jer ne znaju šta će biti s njima.

- Neki su se vratili u Veograd, a neki u Nemačku, dok je vođa diplomata Radovan Šumenković (Aleksandar Đurica) završio na privremenom radu u logoru Dahau, kao i mnogi drugi. Posle tih događanja, Andrić je izjavio da su mu Nemci i Nemačka najveća muka u životu - kaže Odanovićeva.

Paralelno sa iščekivanjem razrešenja sudbine diplomata, pratićemo intrigantnu priču o ljubavnom trouglu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića, službenika u ambasadi. Reditelj Filip Čolović smatra da film baca drugačije svetlo na našeg nobelovca, koga većina doživljava samo kao odmerenog čoveka, diplomatu i pisca.

Pročitajte još - Tihomir Stanić: Publici sam otkrio celog sebe

- On je učestvovao i u mnogim revolucionarnim dešavanjima nakon Prvog svetskog rata, a bio je i u zatvoru. Uz sve to, imao je, i za današnje vreme, nekonvencionalnu ljubavnu vezu sa Milicom. Ona se udala za njega tek 1957. godine, posle smrti svog supruga. Dok neki smatraju da je nezgodno praviti film o tome, drugi vide divnu, višedecenijsku ljubavnu priču para koji je dugo čekao na tu ljubav - kaže Čolović.

Tihomir Stanić kao Ivo Andrić


Glumac Tihomir Stanić, koji igra našeg nobelovca, kaže da je o tom ljubavnom trouglu ili ljudi ne znaju ništa ili Andrićevi poštovaoci to kriju.

- Tako velike i značajne ljude kao što je Andrić javnost često idealizuje, čuvajući ih od njih samih. Moguće je da je on bio zaljubljen, a moguće i da nije - tajanstven je Stanić.

Uloge tumače i Boris Komnenić, Nebojša Milovanović, Nataša Tapušković, Jelena Ćuruvija, Dragan Petrović Pele, Boris Komnenić, Branislav Trifunović i drugi.


TIŠINA GOVORI

GLUMICA Marija Vicković (na slici), koja igra Milicu Babić, srećna je što je deo ekipe ovog filma.

- Drago mi je što se otkriva ta strana Andrićeve ličnosti, koja će posebno privući žene. Reditelj Filip Čolović me divno vodi kroz moj lik, a mnogo toga će biti i u tišinama i pogledima - kaže Marija Vicković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije