Sandra Silađev humorom pravi pometnju: Knjiga Feminizam za početnike - priča o ženskoj slobodi

Dejan Ćirić

četvrtak, 10. 10. 2019. u 12:57

Сандра Силађев хумором прави пометњу: Књига Феминизам за почетнике - прича о женској слободи

Sandra Silađev Foto Privatna arhiva

Njeni stripovi su izvesni omaž svemu što je, do sada, uradila kroz video klipove, sažeto i tematski

Glumica i komičarka Sandra Silađev gde god se pojavi svojim ozbiljnim humorom napravi pravu pometnju.

Ta pometnja se dogodila prvo na mrežama sa Vine kanalom “Dinja”, a zatim na stejdžu gde je počela da nastupa kao stand up komičarka u martu 2017. godine. Njeni stripovi su izvesni omaž svemu što je, do sada, uradila kroz video klipove, sažeto i tematski, ovog puta, u stripu “Feminizam za početnike” na temu o kojoj naslov i govori, a čija promocija se održava u petak u 20 časova u klubu komedije "Ben Akiba".

Po treći put koautor izdanja je Dušan Stokić koji je bio zadužen za crtež i u prva dva stripa Sandre Silađev “Ne zna svinja šta je Dinja” i “Pokondirena Dinja”. Na promociji će se govoriti o svim ovim temama, a biće organizovan i Okrugli sto, za koji će se učesnici potruditi se da bude najzabavniji od onih na kojima ste bili. Nakon Okruglog stola, uživaćete u delu Sandrinog stand up-a, na temu koju je obradila u stripu. Na promociji će govoriti novinarka Tamara Skrozza, voditeljka i pevačica Ida Prester i osnivač stand up pozorišta Milica Mihailović.

Pročitajte još - Sandra Silađev: Humor će spasti svet

“Žene ne treba da menjaju svoju žensku prirodu nego društvo i uslove rada. Žene ne treba da se takmiče sa muškarcima, ni sa ženama jer posao nije ring i ljubav nije ring i život nije ring. Žene žele da vole, rade i žive, a ne da se porede, takmiče, bore, kukaju i dokazuju. Žene nisu samo telo, flert mašine i mašine za reprodukciju. Žene nisu tasteri. Žene nisu tu da se njihov rad i postojanje procenjuje kroz hormonski i bračni status, emotivnu stabilnost i reproduktivnu moć, niti su tu da bi bile jedinica mere za moral. Žene nisu vlasništvo koje je tu da trpi i radi kućne poslove bez plate. Žene ne postoje da bi bile eksploatisane u poslu.

Pročitajte još - Sandra Silađev: Tugu moraš da odživiš, da pustiš da se dogodi i da prođe

Priča o ženskoj slobodi je priča o pravima žena i tiče se upravo oslobađanja od bilo kakvog poređenja sa muškim rodom, tiče se slobode da žena ima pravo da bude to što jeste i da ima pravo na svoj izbor u poslu, životu, ponašanju, oblačenju, ljubavi i seksu. Priča o pravima žena tiče se svih žena. Tiče se i žena sa invaliditetom i slabovidih žena i trans žena i siromašnih i bogatih žena i žena svih nacionalnosti.

Priča o pravima žena tiče se upravo toga da se žena ne gleda samo kroz prizmu patrijarhata. Žene su ljudi i imaju mozak, sposobnosti i talente. Zašto da ih onda ne koriste u punom kapacitetu i ne zarade svoj novac i svoj stan i svoju ličnu slobodu?

Žene imaju pravo da izaberu patrijarhat ali isto tako imaju pravo da žive izvan svih nametnutih okvira i pravila patrijarhata i da zbog toga ne trpe osudu muškaraca i drugih žena.” kaže Sandra Silađev za Novosti Online.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije