Nebeska tema obišla svet

K. Savić

04. 10. 2019. u 07:42

Film o Vladi Divljanu, reditelja Mladena Matičevića, premijerno prikazan u Torontu. Dirljiva priča o urbanoj muzičkoj legendi jednog vremena

Небеска тема обишла свет

Foto Promo

PUBLIKA u Torontu bila je počastvovana prošle subote premijernim prikazivanjem filma "Nebeska tema" o Vladi Divljanu, reditelja Mladena Matičevića. Dirljiva priča o urbanoj muzičkoj legendi jednog vremena i zemlji koje više nema, oduševila je posetioce bioskopa "Ridžent teatar".

U večitoj potrazi za izgubljenim identitetom na dalekom kontinentu, gledaoci su se okupili kako bi pogledali film i odali počast Vladi Divljanu i njegovom stvaralaštvu. Film je kao originalan i dirljiv hronološki prikaz važnih fragmenata i ljudi iz Vladinog života i stvaralaštva preplavljen ljubavlju i obožavanjem lika i dela legendarnog muzičara.

Tokom projekcije u vazduhu su tinjale seta i žal za tihim i preranim odlaskom Divljana, kao i za vremenima koja su otišla u nepovrat. Kako nas je autor filma vodio kroz vreme, knedla u grlu je postajala sve veća, a emotivna kulminacija je nastala kada je na platnu došlo do nagoveštaja Vladine bolesti i trenutka za opraštanje od muzičkog velikana.

Publika u Torontu, pod snažnim utiskom ove životne priče, koja je pomalo priča i svih nas, neko vreme je nakon projekcije stajala okupljena ispred bioskopa dok je dobri oreol "Nebeske teme" lebdeo iznad glava prisutnih.


Foto A. Stanković

Vlada Divljan je sa "Idolima" postavio standarde u domaćoj muzici početkom osamdesetih godina prošlog veka i imao je značajnog udela u formiranju "urbanog koda" po kojem su odrastale generacije.

Foto MANJA photography

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije