PRETPREMIJERA SERIJE CRVENI MESEC: Ljubav na kraljevskom balu

M. JUNGIĆ

petak, 04. 10. 2019. u 00:45

ПРЕТПРЕМИЈЕРА СЕРИЈЕ ЦРВЕНИ МЕСЕЦ: Љубав на краљевском балу

Duh prošlih vremena,Foto V. Danilov

Već u prvim kadrovima, filmski vremeplov vraća nas u period uoči Velikog rata

UVODNE epizode serije "Crveni mesec", scenariste i reditelja Romana Majetića, u četvrtak su u Pinkovom filmskom gradu u Šimanovcima gledali novinari, a od ponedeljka, radnim danima, ovu istorijsko-ljubavnu priču moći će da prati i televizijska publika (Pink, 21.00).

Već u prvim kadrovima, filmski vremeplov vraća nas u period uoči Velikog rata, nakon pobede Srbije u balkanskim ratovima, 1913, sve do 1915. kada je austrougarska vojska okupirala Beograd.


Pročitajte još - "CRVENI MESEC": Vraćamo prošlost u sadašnje vreme

Po ideji Željka Mitrovića, uz pomoć istoričara Nikole Giljena, Majetić nam je dočarao duh tog vremena kojim dominiraju izdaje, uticaji vojnih i političkih klanova, državne uprave i vojske, ali i monarhije.


Dok pred nama, na velikom platnu promiču slike tadašnjeg Beograda, Palata "Moskva", Stari dvor, avenije i gradske ulice sa fijakerima, saznajemo kako je u to doba živelo obično građanstvo, a kako plemićke porodice.

Pročitajte još - Protagonisti serije "Crveni mesec": Magija nam je promenila živote!

Glavni junak, mladi srpski oficir Nikola Stratimirović (Miloš Đurović) vraća se sa ratišta kući. Svadba sa verenicom Teodorom Ružičić (Mina Milićević), kako običaji nalažu, već je zakazana, ali zaplet počinje kada se Nikola na kraljevskom balu zaljubljuje u Sofiju Bauman (Ivana Dudić), lepu, slobodoumnu ćerku austrougarskog poslanika (Dragan Marjanović). Budući da se i prestolonaslednik Aleksandar (Mihajlo Jovanović) zagledao u Sofiju, Nikola se odjednom, kao njegovo ađutant, našao u nezgodnom položaju, jer mora da joj prenosi poruke i šalje cveće u ime Njegovog visočanstva.

Miloš Đurović,Foto V. Danilov

Dok Nikola još ne zna kome bi se poverio, Sofijinoj baki Nataliji (Olga Odanović) sve je jasno dok sluša unuku koja je oduvek govorila da će se udati samo iz ljubavi: "Kada sam njega videla, meni je svet stao! Ne znam šta se dešava, možda je to samo bio moj trenutni osećaj", na šta joj baka odgovara: "Ne, to nije bio osećaj, već ljubav!".

Nevena Milovanović,Foto V. Danilov

PORODICA IZNAD SVEGA

NIKOLINU brižnu majku Jelku dočarala je glumica Tatjana Venčelovski.

- Jelki je preča dobrobit njene porodice i dece, njihovo zdravlje i zadovoljstvo, od onoga šta svet kaže, mada, naravno brine o porodičnom imidžu. To je topla porodica čiji se članovi međusobno cene, vole i poštuju, a ona je odlučna žena koja ne trpi neizvesnost, već voli da rešava stvari. I ona je osetila da se njen sin zaljubio, što doduše nikome nije promaklo, osim njemu - kroz smeh kaže Tatjana Venčelovski.

Željko Mitrović,Foto V. Danilov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije