ZAHVALjUJUĆI jednostavnoj i otmenoj slovenskoj lepoti, Ruskinje su među najlepšim ženama na svetu. Upravo gracioznost i skromnost krase Dijanu Požarsku (27), jednu od najtraženijih mladih ruskih glumica. U našem glavnom gradu Dijana boravi već nekoliko nedelja, budući da ovde snima nastavak popularnih ruskih serija "Kuhinja" i "Hotel Eleon". Ove hit komedije učinile su da njena popularnost pređe granice Ruske Federacije, te je tako i mi znamo kao Dašu Kanajevu, poštenu i pravičnu sobaricu koja se zaljubljuje u Pavela (Miloš Biković). Par nije imao sreće, ali sada u novom serijalu i filmu "Hotel Beograd", koji ćemo gledati sledeće godine, njihovi putevi se ponovo ukrštaju. Dijana je za "TV novosti" otkrila da nije ni pomišljala da će se vratiti ovoj roli.

Pročitajte još - DUHOVITA OBJAVA GLUMCA: Uputstvo Miloša Bikovića pozerima (FOTO)

- Kada smo Miloš Biković i ja shvatili koliko su Daša i Pavel popularni na društvenim mrežama, i posle završetka emitovanja serija, logično je bilo da ih ponovo "oživimo". Poslednji put sam bila Daša pre dve godine i nisam mislila da ću se ikada više naći u njenoj koži. Ipak, rekli smo "hajde da probamo". Drago mi je da ponovo igram Kanajevu, ona je moja prva velika uloga - kaže Dijana, otkrivajući da je pre početka snimanja bila malo nervozna.

- Imala sam strah od toga da li će mi se sve ovo dopasti, ali kada sam pročitala scenario bila sam srećna. Odličan je i može da parira holivudskim komedijama.

Prisećajući se snimanja serije "Hotel Eleon", Dijana poručuje da je bilo naporno ali i zabavno, te da je cela ekipa funkcionisala kao porodica. Mada je zbog Daše svi prepoznaju, ona je posebno ponosna i na jednu drugu rolu.

- Reč je o veoma teškoj ulozi u serijalu koji govori o ISIS-u. Meni je posebno draga, jer je duboka i dramatična, i veoma važna za mene. Drago mi je što mogu da igram različite likove.

* Vaša Daša je i karatistkinja. Koliko dugo ste učili borilačke veštine i da li ste ih koristili van snimanja?

- Nisam, ali sam uvek spremna za neki karate potez. To je bilo odlično iskustvo, veoma sam zahvalana seriji "Hotel Eleon" na tome. Trenirala sam karate četiri meseca pre početka snimanja. Čak sam slomila i prst na poslednjem treningu.

* Kada ste shvatili da je gluma vaš poziv?

- Profesionalno sam se bavila plesom, ali nakon što sam slomila koleno morala sam da razmišljam o nekoj drugoj profesiji. Bila sam sa prijateljima u pozorištu i pomislila: "Šta bi trebalo da uradim da bih napravila karijeru kakvu imaju glumci koje sam u tom trenutku gledala na sceni?" Rekli su mi da moram da završim školu glume, što sam i učinila. Srećna sam što me ova profesija vodi u različite zemlje. Poslednje dve godine mnoge projekte snimala sam van Rusije.


Foto Promo

* Šta mislite o ruskoj kinematografiji i da li vas privlače Holivud i zapadne produkcije?

- U Rusiji situacija postaje sve bolja što se tiče sveta glume. Ipak, svi znamo kakve uslove glumci imaju u Holivudu. Možemo biti ljuti zbog toga, ali mi smo imali tešku istoriju. Dok je Zapad kreirao filmove i razvijao se, mi smo pokušavali samo da preživimo. Sada je drugačije. Srećna sam što u svim oblastima Rusija napreduje, ne samo u filmskoj industriji. Sve će biti još bolje. Trudimo se da bude tako. Zahvalna što sam imala priliku da snimam u Londonu za Bi-Bi-Si. Tamo sam igrala u dva projekta, kao i u jednom u Finskoj. Uzbudljivo je posle toga vratiti se ruskom filmu, a evo me sada i u Srbiji.

* Kako doživljavate Srbiju? Osećate li bliskost ruskog i srpskog naroda?

- Da, ovde se osećam kao kod kuće. Shvatim da nisam u Rusiji kada čujem srpski, koji nažalost ne razumem, ali mi se veoma dopada. Ne znam zašto - neko na primer voli francuski, a meni se sviđa srpski. Volela bih da ga naučim. Naši jezici su slični. Moja majka je ovde sa mnom, a ona ne zna engleski, ali odlično se snalazi u Srbiji, što je iznenađujuće. Ona priča na ruskom, Beograđani na srpskom i razumeju se. Za mene je to magija. Smatram da nam je to u krvi, slični smo na neki način. Naše zemlje neguju jako prijateljstvo. Sviđa mi se što su Srbi veoma realni, ne nose maske, rade i govore ono što misle.

* Koju ulogu priželjkujete?

- Sviđa mi se Šekspirov "Magbet". Želela bih da igram i ubicu sa velikom dušom, kao Uma Turman u "Kil Bilu". Ona ubija ljude, ali mi je i dalje volimo i tu njenu borbu da preživi. Obožavam i dramu. Verujem da će me uloga o kojoj sanjam pronaći.

* Da li imate uzore u glumi?

- Naravno, to su Danijel Dej Luis, Hoakin Finiks, Meril Strip, Leonardo Dikaprio i Margo Robi. Ne pokušavam da ih kopiram, samo mi se sviđa kako rade svoj posao.

* Igrate li u pozorištu?

- Kako poslednje dve godine stalno putujem, nemam vremena da igram u predstavama. Znam da je za glumca bolje da nastupa u pozorištu, ali sada to ne mogu sebi da priuštim jer imam odlične filmske ponude. Biće i toga jednog dana.


RUSKINjA REKLAMIRA "ŠANEL"

* PRVA ste zvezda iz Rusije koja je radila kampanju za francusku modnu i kozmetičku kuću "Šanel". Kako ste doživeli taj poziv?

- Bilo je to iznenađenje za mene. Dva puta sam bila u Parizu i to je bilo neverovatno iskustvo - kao iz snova. Imam prijateljski odnos sa ljudima iz "Šanela", za mene su oni posebni. Još od detinjstva volim njihove proizvode. Nisam bila zainteresovana za modu, ali oduvek sam volela "Šanel". I eto, magija je odradila svoje - pozvali su me da ih reklamiram.