Album posvetili Delči

B. JOVANOVIĆ

nedelja, 15. 09. 2019. u 12:38

Албум посветили Делчи

Foto V. Danilov

Predstavljen prvi kompilacijski disk, sa 20 hitova, grupe "U škripcu"

NOVOTALASNA grupa "U škripcu", koja je osamdesetih godina prošlog veka hitovima bojila jugoslovensku muzičku scenu, dobila je svoje prvo kompilacijsko izdanje. Disk sa 20 pesama (sa šest albuma koliko ih je "Škripac" objavio), pod nazivom "Kolekcija najvećih hitova", objavila je "Kroacija rekords", a na promociji u njihovoj radnji u Beogradu, bili su i Srđan Gojković Gile sa drugom suprugom i njihovom 11-mesečnom ćerkicom, Dejan Cukić, Vlada Janković Džet, Vladimir Jakšić Musa, ali i nekadašnji članovi grupe - Zoran Vulović Vule, Aleksandar Vasiljević, Aleksandar Lukić Luka, Miloš Obrenović, Dejan Škopelja i Ratko Ljubičić, kao i Moma Rajin, njihov saradnik i publicista.

Natalija Cajić, ispred "Kroacije rekords", podsetila je da je grupa "U škripcu" ispisala važne stranice u muzičkim antologijama širom našeg regiona, da su prvi album snimili za PGP RTS, a 1983. došli u "Jugoton" i snimili legendarnu ploču "O, je", koja je proglašena albumom godine.

Nekadašnji klavijaturista "Škripca" Zoran Vulović Vule istakao je da je objavljivanje kompilacije za njih veliki praznik muzike i ljubavi.

- Ovo je naš prvi disk, dan kada svi treba da se setimo našeg prijatelja koji je sa nama svaki dan i čiji glas je zauvek ostao u našim srcima - rekao je Vule, pokazujući na crno-belu fotografiju pokojnog pevača Milana Delčića Delče. - Delča je stanovao 100 metara od mene, sa Vasom je išao u istu gimnaziju, Miloš i ja u isti razred, Luka je bio velika zvezda, a Škopi se pojavio kasnije u našim životima. Skupili smo se oko pozorišne predstave "Ne verujte onima koji kažu da ovaj komad nema jedinstvo radnje". Nije imao, ali smo osetili da nam je sudbina muzika, a ne pozorište, i krenuli smo u avanturu zvanu "U škripcu", koja nije trajala dugo, ali je zaista bila posebna.

U to vreme, veli Vule, nije bilo teško baviti se muzikom, najlepše devojke su bile oko muzičara, najzanimljiviji mladići i najpametniji ljudi, ali bez Delčinog glasa to ne bi bilo to. Na pitanje kakve emocije je probudilo ponovno okupljanje grupe, prilikom rada na kompilaciji, Vulović je odgovorio:

- Uzbuđen sam i nije mi svejedno, jer je "Škripac" bio deo naših života. Ne viđamo se često, a kad smo se okupili, bilo je to kao povratak 30 godina unazad.PROČITAJTE JOŠ - Delča nije zaboravljen (FOTO)Pitamo ga da će mlađe generacije, koje ne znaju mnogo o "Škripcu", zainteresovati kompilacija, u smislu da sami krenu da istražuju celokupni opus ovog sada veće antologijskog benda.

- I sam se nadam tome - kaže nam Vule. Pesme su ostale da žive, to je najvažnije, da nisu živele, ne bismo sada bili ovde. Mlađe generacije prepoznaju našu muziku. Najverovatnije ćemo organizovati i neki koncert iduće godine.Kompilacijski disk posvećen je glasu i delu Milana Delčića Delče, koji je preminuo 2011, a u bukletu se nalaze i nikad objavljene fotografije "Škripca", autorke Goranke Matić, takođe važne figure tog vremena.PROČITAJTE JOŠ - SEĆANjE NA DELČU: Objavljena kompilacija novotalasne grupe "U škripcu"EMOTIVNI OD POČETKA KARIJERE

MOMA Rajin je na promociji kazao da se grupa "U škripcu" bavila emotivnim sadržajima od početka karijere:

- Ako se vratimo u doba naše mladosti, stvari su bile drugačije nego danas, ali su mnoge ostale iste. Napredovali smo u tehnologiji, ali svaka generacija želi da peva o slobodi, ljubavi i svom shvatanju sveta u kom živimo. Uzmite ovu kompilaciju i poklonite je mlađima od sebe, svojoj deci na primer, i videćete kako će iznenađeno da prihvate te pesme i kako će ponovo da pričaju o ljubavi na način na koji vi to želite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije