Kad se truba svira srcem

A. ROVČANIN

utorak, 10. 09. 2019. u 08:52

Кад се труба свира срцем

POBEDNIK Miroslav Đunisijević (levo) / Foto A. Rovčanin

Orkestri iz zapadne Srbije na saboru trubača na Kolovratu

MIROSLAV Đunisijević (14) iz Arilja pobednik je ovogodišnjeg, 14. po redu trubačkog sabora na Kolovratu, u konkurenciji od 10 trubačkih orkestara iz zapadne Srbije.

Iako ove godine Kolovrat nije bio predtakmičarski centar za Sabor trubača u Guči, ponovo je okupio veliki broj trubačkih znalaca koji veruju da ko bar jednom pobedi na Kolovratu, ima svetlu budućnost.

- Prošle godine, upravo na ovom takmičenju sam pobedio i iste godine osvojio Zlatnu trubu u Guči. To je dovoljan razlog da dođem ponovo. Ono što ovo takmičenje izdvaja od drugih, jeste pre svega dobro druženje i dobrodošlica ljudi koji žive za ovu manifestaciju - kazao je Marko Trnavac.

Stručni žiri ocenio je da je Miroslav Đunisijević ove godine svirao tehnički dobro i kvalitetno, ali da je pokazao da se truba svira pre svega srcem. Da će stopama Trnavca krenuti i jednog dana zablistati na pozornici u Guči, nada se i pobednik sabora na Kolovratu.

- Za mene kao mladog trubača ovo je neviđeni podstrek, nagrada mi mnogo znači i nastaviću da se trudim i vežbam kako bih i dalje osvajao nagrade. Pobediti u ovakvoj konkurenciji za mene i moj orkestar je veliko priznanje - u dahu kaže mladi Miroslav.

Trubački sabor na Kolovratu pokrenula je nekolicina lokalnih entuzijasta i, pre svega, zaljubljenika u ovaj limeni instrument. Mada se i danas uglavnom sve svodi na njihov entuzijazam, takmičenje živi i uvek je dobro posećeno, a trubači se rado odazivaju.

Takmičilo se 10 orkestara


- Sve dok postojimo i dok smo živi truba će se svirati na Kolovratu, bez obzira na to da li će nam lokalna samouprava izaći u susret ili ne - tvrdi jedan od osnivača manifestacije Jovan Radulović i dodaje da su za iduću godinu već u planu brojne novine.

PROČITAJTE I: Boris Bakalov: Popularna muzika danas nije iskrena

Inače, vremenski uslovi nisu išli naruku organizatorima, ali kiša i hladno vreme nisu sprečili najvernije zaljubljenike u ovaj instrument da dođu i uživaju u zvucima trube. Nakon takmičenja usledio je koncert trubačkog orkestra Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte koji je sve prisutne podigao na noge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije