Večno sećanje na velikane harmonike

S. Babović

25. 08. 2019. u 15:20

Вечно сећање на великане хармонике

Tine i Radojka Živković

U Globoderu kod Kruševca održani deseti "Dani Radojke i Tineta Živkovića"

BILI su poznati i voljeni, dočekivani i ispraćani aplauzima gde god da su nastupali u staroj Jugoslaviji - legendarni virtuozi na harmonici, Radojka i Tine Živković. Iza njih su ostale hiljade snimljenih narodnih pesama i kola, odsviranih sa dušom, a bez greške. U Globoderu kod Kruševca, rodnom selu "princeze na harmonici", brižno čuvaju sećanje na čuvene instrumentaliste i autore. Nedavno su po deseti put organizovali "Dane Radojke i Tineta Živkovića", kako bi podsetili starije, a naučili mlađe, kako su stvarali genijalni supružnici.

- Trudimo se da ovom manifestacijom odolevamo navali nekvalitetne muzike, da okupimo izuzetne harmonikaše, među kojima ima prijatelja Radojke i Tineta, a oni su vremenom postali i naši - priča profesorka razredne nastave Dragana Stevanović, potomak Radojke Živković. - Mnogi se rado odazivaju našem pozivu da dođu u Globoder, a priliku da se predstave dobiju i najmlađi talenti.

Ljubiša Pavković, dugogodišnji šef orkestra RTS, nikada nije zaboravio slavne umetnike koji su bili ekskluzivci ove kuće, a njihova remek-dela na dirkama sačuvana su kao neprocenjivo muzičko nasleđe. A bez Novice Negovanovića, izuzetnog i neumornog umetnika, smotra posvećena Živkovićima teško može da se zamisli.

- Zajedno su objavili 24 ploče, održali 12.500 koncerata - podsetio je Negovanović, koji je i član Organizacionog odbora.

U Globoderu radi Kulturno-umetničko društvo "Radojkino kolo", a u pripremi manifestacije učestvuju Kulturni centar i Mesna zajednica. "Dani" su se menjali vremenom, ali je koncept uvek morao da bude isti. Muzičari nastupaju sa pesmama koje su napisali Živkovići.

Pročitajte još: Radojka je nizala kola kao bisere

- Svake godine dolazim i izvodim njihove pesme - priča unuka Marija Stojaković Živković, operski pevač i violinistkinja, koja neposredno pokazuje kakve gene nosi. - Mnogo mi znači što ova manifestacija živi, što dolaze ljudi sa željom da čuju ta dela.

Radojka, ćerka poznatog učitelja muzike i harmonikaša Tihomira Tike Tomića, ali i unuka guslara Mateje Mate Tomića, počela je da svira sa devet godina i dominirala sve do poslednjeg nastupa. Bila je nagrađivana i već slavna upoznala svog saputnika u životu i na sceni Tineta, koji je svirao u orkestru Vlastimira Pavlovića Carevca. Duet "Narodni ansambl Živković" listom je osvajao srca publike i kritike,a kola "Tinetovo","Radojkino", "Traktorsko", "Meraklijsko", "Vrbničko" ušla su u udžbenike. Njihovi potomci, sinovi Zoran i Slobodan, kao i unuci Milena, Aleksandar i Marija nasledili su dar slavnih predaka.

Mladi čuvaju uspomenu na slavni par - Foto S. Babović


RADOJKA U GINISOVOJ KNjIZI REKORDA

O NENADMAŠNOJ Radojki Živković snimljen je i dokumentarac pod okriljem UNESKO. Njena snaja Snežana Živković autor je knjige "Muzički rodoslov - muzika u genima", koja neposredno svedoči o poreklu i stvaranju porodice Živković, a objavljena je i originalna knjiga-mjuzikl "Mala princeza harmonike". Radojka Živković posthumno je uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda, kao jedini muzičar na svetu sa čak 71 godinom staža. Mnogobrojne emisije posvećene dvoma izuzetnim umetnicima prikazane su na javnom servisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nn

25.08.2019. 19:55

Stvarno su bili nenadmasni u nasoj pravoj narodnoj muzici, a neki su se potrudili da tu izvornu srpsku muziku s kroz uniste.