U TV rečniku leto važi za mrtvu sezonu, ali vreli meseci ove godine doneli su blage potrese na našem televizijskom nebu i ustalasali javnost. Došlo je do ozbiljnih transfera, pa su tako, na primer, Maja Nikolić i Nataša Miljković napustile TV Prva i otišle na Novu S, gde će od polovine septembra voditi emisiju "Među nama". Pojačanje TV Prva postala je Marija Savić Stamenić koja je stigla sa RTS, dok se za neke voditeljke i dalje čeka informacija o tome gde će nastaviti karijeru.

TV Prva najviše izgubila

Krenimo redom. Najveće promene desile su se na TV Prva odakle je nekoliko voditelja prešlo na Novu S. Najpre je domaćica emisije "150 minuta" Maja Nikolić krajem juna rekla "zbogom" ovoj televiziji. Nikolićeva se sa dojučerašnjim kolegama rastala u prijateljskom tonu i objasnila da odlazi iz privatnih razloga, kao i da još ne zna gde će nastaviti karijeru. Nepunih mesec dana kasnije, javnost je ustalasala vest da Prvu napušta Nataša Miljković i to samo godinu dana otkako je sa RTS prešla na tu televiziju. Voditeljka, koja je vikendom vodila jutarnji program, o napuštanju ove medijske kuće tada se nije oglašavala. Zato je u javnosti kao bomba pre nekoliko dana odjeknula vest da kume karijeru nastavljaju na TV Nova S, gde će od polovine septembra u popodnevnom terminu voditi emisiju "Među nama". U novom formatu "pretresaće" aktuelne događaje, socijalne teme, muško-ženske odnose u čemu će im pomagati sagovornici iz sveta glume, muzike, sporta. Sa njima će raditi i kolega sa bivše televizije, dežurni reporter i voditelj vremenske prognoze Danilo Mašojević, koji se krajem jula oprostio od gledalaca Prve.


PROČITAJTE JOŠ:
Forbs otkrio ko je najplaćeniji glumac na svetu

Kada je reč o drugim televizijama, one su pretrpele manje potrese. Televizija Hepi izgubila je Bojanu Ristivojević, koja je za tu kuću radila deset godina. Kako je u junu rekla, razlog odlaska sa "srećne televizije" nisu pregovori sa drugim kućama, ali sada se šuška da bi u septembru trebalo da počne da radi na zasad nama nepoznatom mestu.

Marija Savić Stamenić / Foto Prva


Pred početak leta, pričalo se da Dušica Spasić napušta Jutarnji program RTS i da prelazi na "ružičastu televiziju", ali od tog transfera nije bilo ništa. Ali zato je već pomenuta, dojučerašnja voditeljka jutarnjeg Dnevnika na RTS Marija Savić Stamenić, nakon 15 godina provedenih na Javnom servisu, prešla na TV Prva.

Oliver Jakšić / Foto O2


Nove televizije

Nisu samo transferi voditelja punili letnje novinske stupce. Među vestima izdvojila se ona da će srpsko TV nebo uskoro postati bogatije za nove televizije. Na jesen bi trebalo da počne emitovanje programa tri televizije iza kojih stoji pevač Željko Joksimović. Regulatorno telo za elektronske medije izdalo je 4. juna dozvolu za kablovsko emitovanje tri kanala - K1 studio, Stajl fajl i TV Dr. Prvi je posvećen muzici, drugi najmlađima, treći zdravstvu. Još nije poznato nijedno voditeljsko ime, ali pevač navodno okuplja iskusne saradnike kako bi nadomestio nedostatak iskustva u TV biznisu. Izvesno je da Jovana Joksimović neće pomagati suprugu u novom biznisu. Ona sa Srđanom Predojevićem nastavlja da vodi jutarnji program na TV Prva.


Olja Bećković / Foto Nova S


PROČITAJTE JOŠ: Neprolaznih 17 bisera velikana

I tu se priča o novim televizijama ne završava. Iznenada, tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, pojavila se vest da TV mreža Juronjuz dolazi u našu zemlju. Vodeći evropski informativni kanal koji emituje program u 160 zemalja, partnera je pronašao u srpskom Telekomu. Najavljeno je da će posao dobiti 100 ljudi, ali još se ne zna ko će biti na čelu televizije, niti koja lica će nam se smešiti sa tog kanala. To može da znači samo jedno - da se na jesen očekuje nova runda TV transfera. Rat za voditelje se nastavlja.

Željko Joksimović / Foto V. Danilov


POVRATAK "UTISKA"

PRVU polovinu godine obeležili su transferi Verice Bradić, Olivera Jakšića, Ivana Ivanovića i povratak Olje Bećković na mali ekran. U martu je sa RTS otišla Verica Bradić i počela da vodi "Hit tvit" na Pinku. Oliver Jakšić je prvo pojačanje televizije O2 nakon što je na njeno čelo došao Dragan Karadžić. Jakšić je sa televizije Naša prešao na O2 gde od aprila radnim danima vodi emisiju "Fokus". Na Novoj S gledamo "Utisak nedelje" Olje Bećković i "Veče sa Ivanom Ivanovićem", čiji je voditelj napustio TV Prva još u decembru prošle godine.