Predstavljeni raritetni snimci Arsena Dedića

Dejan ĆIRIĆ

ponedeljak, 19. 08. 2019. u 14:51

Представљени раритетни снимци Арсена Дедића
Jedan od najvećih kantautora ovih prostora, koji je zauvek zadužio celokupnu muzičku scenu, Arsen Dedić, na novoj muzičkoj kompilaciji predstavljen kroz svoj kompletan rani opus

Jedan od najvećih kantautora ovih prostora, koji je zauvek zadužio celokupnu muzičku scenu, Arsen Dedić, na novoj muzičkoj kompilaciji predstavljen kroz svoj kompletan rani opus. Ova kolekcija obuhvata sve što je izašlo na pločama u razdoblju od 1962. do 1964. godine, zajedno sa pronađenim snimcima rasutim po tadašnjim republičkim radio i televizijskim centrima, do sada neobjavljenim na diskografskim nosačima zvuka. Ovo izdanje moglo bi se opisati i kao razdoblje od pesme “Zapleši tvist” do pesme “Kuća pored mora” ili razdoblje od Igora Krimova do Arsena Dedića.

“U dvadeset četvrtoj godini, uz pratnju ljubljanskog džez ansambla i sa “doo-wopom” slovenačkog vokalnog kvinteta “Optimisti”, Arsen snima svoje prve solističke snimke. Na tragu italijanskog pevača Tonija Dalare, duhovitim ličnim prepevom, potpisan kao neko sa sada već priličnom estradnom rutinom, Igor Krimov će se na tren oprobati u toj novoj svetskoj senzaciji, korenski i duhovno pripadajući, što će se ubrzo i otkriti, drugačijem svetu.”, piše o samim počecima delovanja Arsena Dedića, urednik i autor izdanja Siniša Škarica.

Dvostruki album vodi nas kroz trideset devet pesama koje su obeležile same početke karijere jednog od najvećih - od tvista, preko razdoblja kad se predstavljao kao Igor Krimov, do nekih od njegovih najmaestralnijih dela, kao što su “Moderato cantabile” i “Kuća pored mora”, koja su ga zauvek smestila na čelnu poziciju najvažnijih kantautora. Od muzike koju je sam izvodio, preko muzike koju je radio za druge, pogotovo za svoju suprugu Gabi Novak, do pozorišne i filmske muzike, Arsenov opus je nemerljiv i trajno zapečaćen u istoriji ovih prostora.

“Oprostivši se od akademske zajednice sa diplomom flautiste, odbacivši masku Igora Krimova, skinuvši uniformu, raskinuvši brak, pevač, pesnik, kompozitor i muzičar, postajao je muzički “supermen”. Za Arsena Dedića više ništa nije bilo nemoguće.”, piše Škarica na kraju bogate knjižice, koja dolazi uz ovaj CD.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

klofuta vid

19.08.2019. 15:53

Raritetni?????/"rare" na francuskom znaci"retko" na srpskom jeziku........ "retki "snimci lepse zvuci.

Анти Антифа

19.08.2019. 17:07

@klofuta vid Још да научимо србско писмо