UŽIVANjE na ležaljkama i balama sena rasutim po šumi, dok svuda dopiru zvuci nove, kvalitetne muzike, slika je festivala Mountain music fest, koji je održan ovog vikenda na Divčibarama.Okuženi planinom i zelenilom, na skijaškoj stazi Crni vrh, oko pet hiljada posetilaca pobeglo je od gradske prašine i zaplesalo na suncu, u ritmovima rok, džez, rep i fank bendova „Elemental“, „Plejboj“, „Budž Kesidi“, „Ljubičice“. ..

Već u podne, kapije festivala sa kojih se ulazi na podnožje planine su otvorene. Porodice sa kućnim ljubimacima, deca, parovi i mladi u potrazi za zabavom, pojurili su prema stejdžu sa živom svirkom i žurci sa gramofonskim pločama. Trke boja, časovi plesa, joge i orijentiga koji su održani u okviru festivala, privukli su brojne posetioce, dok su u šumi, pored reke, gužve bile najveće na vožnji ziplajnom i žičarom.


PROČITAJTE JOŠ: ČETVRTO VEČE "BIR FESTA: Zvuk 90-ih prolomio se Ušćem

- Slušao sam predavanje stručnjaka o pravljenju rakije, dok ćerke učile da vrte hulahop i žongliraju. Kasnije svi zajedno idemo na gulaš, pa u neki mirni kutak sa ležaljkama. Svima nam je lepo i ne pomišljamo da idemo kući do večeras – kaže za „Novosti“ zadovoljni posetilac Dragan Mališić iz Beograda.

Prema rečima organizatora, Mountain music fest stvoren je pre četiri godine kao alternativa elektronskim festivalima i porodični događaj, kojim se ljudima ponovo približava priroda, reka, šuma i planina, od kojih su se udaljili.

- Sve što ovde već postoji, mi smo upakovali i ponudili, baš onakvo kakvo jeste – kaže za „Novosti“ Andrija Marjanović, jedan od organizatora festivala. - Želimo da Divčibare i valjevske planine približimo ljudima iz Beograda, Vojvodine i okolnih mesta. Da pokažemo da je povratak u male sredine moguć i da donosi sa sobom dobre i lepe stvari.


Kako su Divčibare udaljene samo dva sata vožnje od Beograda i Novog Sada, više ne bi trebalo da budu zaboravljeno turističko mesto, već destinacija za planinski izlet sa porodicom, decom, prijateljima i nakon održanog festivala.


- Za sve one koji su želeli da protekli vikend provedu na čistom planinskom vazduhu, festival je organizovao i nedeljnu „detoks šetnju“ i upoznavanje vrhova valjevskih planina. Na taj način, pokušavali smo da vratimo turizam u naše krajeve.– kaže Andrija Marjanović.Iako je kvalitetna muzika u pozadini cele priče, za razliku od velikih elektronskih festivala, cilj Mountain music festa nije prevelika posećenost, jer će to, kako kažu organizatori, učiniti da ovaj „ušuškani“ planinski festival izgubi svoju svoju draž.- Moguće je napravititi mali festival sa ozbiljnim izvođačima, u ambijentu koji je neskavidašnji – kaže za“Novosti“ jedan od organizatora, Matija Tripković. - Ne bismo želeli da postanemo događaj na koji dolazi 50.000 hiljada ljudi u jednom trenutku, jer će festival onda izgubiti poentu, energiju i priču zbog koje je nastao. Suprotno tome, trudimo se da dovedemo bednove i izvođače koji su malo alternativniji, ne vrte se po svim festivalima i možete ih čuti svakih mesec dana. Baš zbog toga, doveli smo Elemental, koji nikada nije nastupio u ovim krajevima, dok je“ Plejboj“ bend iz devedesetih koji ne nastupaju često, zbog čega sutakođe ekskluziva.


PROČITAJTE JOŠ: Jelena Tomašević osvojila MoskvuPRIRODA U ISTOM STANjU KAKVA JE BILA

U slučaju da se na Divčibarama zadržite još nekoliko dana nakon festivala, organizatori tvrde da ako prođete ski stazom i šumom, nećete ni znati da se festival ikada održao.

- Sami se brinemo o tome da nakon festivala ne ostane baš nijedan papirić, a naročito ne plastična čaša ili limenke. Jedan od glavnih obeležja festivala jeste briga o prirodi i ekologiji, pa se uvek ponašamo u skladu sa tim – kaže organizator Andrija Marjanović.