DEFILE ulicama male dragačevske varoši, kada iz stotine truba gruvaju različite melodije, kada se u karnevalskoj koloni jedan za drugim kreću najbolji srpski trubački orkestri... Jedinstven događaj koji ostavlja bez daha svakog saboraša, ma sa koje strane sveta da je stigao u Guču.

Koračali su i svirali danas u trubačkoj prestonici i orkestri iz Češke, Francuske, pa čak i iz - Australije. Sviraju srpsku pesmu, kolo, čoček... Trubači iz Australije imaju, odmah su primetili saboraši, čudan naziv - "Opa, bato", i pitaju se odakle njima uzvik koji se u Dragačevu posebno koristi. Predvodio ih je Stefan Noćevski. Stavio je šajkaču na glavu, a ogrnuo srpsku zastavu.

- Moje poreklo je iz Makedonije, ali živim u Australiji. Tamo sam upoznao Dušana Marjanovića, Srbina, koji je takođe u Australiji. Okupili smo naše prijatelje Australijance i napravili bend. Slušali smo na internetu srpske trubače, skidali srpsku muziku, ono što oni sviraju. I poželeli smo da dođemo u Guču. I evo nas, tu smo, među svojima - rekao nam je Stefan, dok oko njega grme trube njegovih koleginica i kolega iz orkestra - Glen, Helen, Ario, Rosko (u Guči ga već prozvali Roćko) i Besel (i ona dobila novo ime od saboraša - Bosiljka).

Omiljeni su bili u Guči. Ljubili su ih ljudi, grlili, neki momci iz Republike Srpske bili su rešeni i da se ožene Australijankama...

POSLE defilea rasule su se trube u svaki kutak Guče. Sunce, koje je neumoljivo pržilo, nije saborašima smetalo da ponovo zaigraju, uhvate se u kolo. Ponekad samo naprave pauzu, sednu na ulicu, ili u hlad pod neko drvo, poliju se vodom iz flaše, pa onda ponovo skaču na noge i kreću u žurku, koje ima napretek i koje je na svakom koraku...

Od ranog jutra u kafani "Central", kod Spomenika trubaču, uz trubače na uvce uživao je košarkaški as Nikola Peković u društvu majstora trube Dejana Petrovića. On je u Guči stalni gost, a trubači, poznavajući njegovu galantnost, uvek se utrkuju ko će mu zasvirati.

SVIRAO je danas kao nikada pre mlađani trubač, petnaestogodišnji Nikola Krstić iz Surdulice, odnosno iz sela Zagužanje, koje je iznedrilo velikane trubačke muzike. Imao je i razloga - osvojio je Prvu trubu u omladinskoj kategoriji. "Razvalio je, mali", pričali su dobri poznavaoci trube.

Mladi kao da ne haju za plus 35 stepeni / Foto: K. Mihajlović


- Rođen sam u trubačkoj familiji, i deda i otac Marjan i stric, svi su mi trubači. Tako je bilo prirodno da i ja zasviram u trubu. Prvi put sa sedam godina. Kapelnik sam postao već sa 12 i od tada se takmičim u Guči - kazao nam je Nikola, koji već treći dan danonoćno svira. - Sviram već skoro 12 sati neprestano, ni sam ne znam odakle mi snage... Ali, narod traži, plaća da se veseli, a ja sam tu zbog toga, da ih razveselim, da sviram za nezaborav...


SABORAŠI su neumorni. Znaju da jutra dočekaju uz zvuke trube. A taman u zoru kada odu na počinak, Gučom se prolome zvuci prangija, četiri trubačka orkestra kreću sa svih strana sveta i sastaju se u centru varoši. To je trubačka budilica, koja zove na još jedan dan saborovanja, u mestu gde su povezane sve strane sveta, svi jezici... Poziva na, kako je nekada besedio akademik Matija Bećković, "vulkan zdravlja i lepote, koji je proradio iz srca Srbije"...

KONCERT POBEDNIKA

U NEDELjU, poslednjeg dana ovogodišnjeg 59. Sabora trubača, na programu su koncerti pobednika, u 20 časova, a potom sledi nastup majstora trube Dejana Lazarevića i koncert "Tropiko benda". Sve će se odigravati na pozornici u crkvenoj porti.


Orkestar iz Australije koji su okupili Makedonac i Srbin


Ministar Nedimović dobro se snalazi kao domaćin Sabora


Pečenje ide kao alva u trubačkoj prestonici