Vranjska truba ori se Evropom

D. RISTIĆ

09. 08. 2019. u 13:40

Врањска труба ори се Европом

Stefan Mladenović

Orkestri Ekrema Mamutovića i Stefana i Nenada Mladenovića nižu nastupe

TRUBAČI iz Vranja osvajaju Evropu! Orkestar Ekrema Mamutovića trenutno je na turneji po Francuskoj, dok se bend Stefana i Nenada Mladenovića priprema za poznati "Panonika festival" u Poljskoj.

Prvi nastup Ekrem i njegovi trubači održali su u utorak u Duranu kod Tuluza, na festivalu romske muzike "Velkom in Cigani" kao zvezde večeri. Naredne večeri su imali još jedan nastup u tom mestu u baru "Živeli". Danas sviraju na festivalu u Monastijeu, i 29. avgusta u Lalaselu, gde će Ekrem održati i muzičku radionicu namenjenu tamošnjim trubačima.

PROČITAJTE JOŠ - Poslednje štimovanje za nastup na 59. Dragačevskom saboru (FOTO)

Poreklom iz jedne od najstarijih i najčuvenijih porodica srpskih trubača, Ekrem Mamutović je odrastao sa ovim instrumentom u rukama. Muzika njegovog orkestra, otvorena za nove trendove, ali neraskidivo vezana za vekovnu muzičku tradiciju, neodoljiv je poziv na ples i, ujedno, predivno muzičko putovanje Balkanom.

Orkestar Stefana Mladenovića, prošlogodišnjeg osvajača titule Prve trube u Guči, nastupiće na "Panonika festivalu", jednoj od najpopularnijih smotri etno-muzike u Evropi. Ove godine, pored Vranjanaca, muziku Balkana predstavlja elitna ekipa u kojoj su Goran Bregović, Bora Dugić, "Kočani orkestar" iz Makedonije i "Bulgarijan vojsis ejndžlajt". "Panonika festival" će biti održan od 29. do 31. avgusta, a organizatori ga najavljuju kao manifestaciju "najvrelije muzike u Evropi", uz balkanske i karpatske ritmove, divnu prirodu i neverovatnu zabavu.

Orkestar Ekrema Mamutovića / Foto D. Ristić

Kapelnici oba vranjska orkestra potomci su legendarnog Bakije Bakića, utemeljivača vranjskog trubačkog zvuka, kojeg mnoge kolege smatraju za najvećeg umetnika tog instrumenta sa ovih prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sinisa Stojcic

09.08.2019. 14:31

ne postoji najveci umetnik, postoji medju najvecim sa Juga, Zapada, Istoka