KAO autor emisija "Zadnja kuća Srbija" i "Gost", Milan Popović nam je pokazao različita lica Srbije. Potom nas je u serijalu "60 najlepših narodnih pesama", u društvu koleginice Bojane Marković i glumca Srđana Ivanovića, u muzičkom vremeplovu vratio nekoliko decenija unazad. Prisetili smo se različitih žanrova, od romansi, izvornih pesama iz svih krajeva Srbije i okruženja, sevdalinki do tamburaških, trubačkih, kafanskih, skadarlijskih, romskih, kao i novijih folk hitova.

Sada sa Milanom, četvrtkom, od 21.00, na RTS 1, ponovo krstarimo Srbijom, i to zabavno-muzičkim karavanom sa kojim ćemo sve do kraja septembra uživati u dobrom narodnom melosu. Najveće domaće zvezde i naši narodni orkestri u gradovima širom naše zemlje izvodiće najlepše narodne pesme.


PROČITAJTE JOŠ:
NEPRIJATNOST NA SNIMANjU "URGENTNOG CENTRA": Dubravka Mijatović oterala novinare

* Da li vas nešto posebno motiviše da budete deo ovog projekta?

- Jedina motivacija je muzički i kulturološki uticaj na publiku. Bilo je vreme da se napravi jako gledana emisija o pravim narodnim pesmama. Ona je učinila ono što smo joj postavili kao zadatak - povratak stare narodne muzike na velika vrata u srpske domove. I to ne samo u Srbiji, već i širom dijaspore i čitavog Balkana, gde smo, takođe, bili veoma gledani. Karavan je samo posledica čitave ideje. Sada je muzika sišla među ljude.

* Šta nas sve očekuje do poslednje stanice ovog karavana?

- Ja radim od avgusta. Moje drage kolege bile su na prvim stanicama karavana, a mene sada čeka južna, deo zapadne i jugoistočna Srbija - baš sve ono što volim.

* Emisiju vodite sa starim partnerima - Bojanom Marković i Srđanom Ivanovićem. U čemu se vi bolje snalazite, a u čemu oni, kada je reč o narodnom melosu?

- Ja sam scenarista emisije "Najlepše narodne pesme", u koju nisu svi verovali od početka. Sada kada je stekla ogromnu gledanost tvrdim da bismo po istom modelu uspeli i klasičnu muziku da "ubacimo" u srpske domove.

* Od kada radite ovaj serijal koje ste numere dodali na spisak omiljenih pesama?

- Neke južnjačke. Taj melos me oduševljava, kao i one sa Kosova i Metohije. Spoj Istoka i Zapada - to je ono što je naša sudbina. Zato nas taj ritam pokreće!

Sa Srđanom Ivanovićem


* A koje bi se od njih našle u prvih pet na vašoj listi?

- "Kude si pošla, mori Cveto", "Što mi je merak poljak da bidnem" i još neke. A posebno mi se dopala pesma šefa našeg Narodnog orkestra Vlade Panovića - "Pod gorom se šetalo devojče", koja je po mom mišljenju remek-delo.

* I kakve uspomene najčešće bude?

- Ljubavne. To je ono što čini naš život smislenim. Ljubav prema porodici, prijateljima, Srbiji.

* Do sada su kroz ovaj projekat prošle gotovo sve najveće domaće zvezde i muzičari. Ko je od njih na vas ostavio poseban utisak?

- Najveće zvezde uvek znaju odakle su došle i kuda su pošle. Uvek volim kada nam dođu Ana Bekuta, Snežana Đurišić, Nada Topčagić, i da ne nabrajam dalje. I to sve zbog onoga što se dešava iza kamera, opuštenosti i pozitivnog duha koji nose u sebi.

* Da li vam se dešavalo da vas u studiju atmosfera toliko ponese da preuzmete mikrofon i zapevate?

- Pevao sam u jednom delu igranog programa u našoj emisiji. Samo jednom - to vam govori sve. Do ovog serijala sam verovao da lepo pevam. Shvatio sam da je to jedan od najtežih poslova i da su za to potrebni i znanje i veština, a stiču se decenijama.

U društvu Bojane Marković i Snežane Đurišić


* Kroz emisiju "Zadnja kuća, Srbija" niste promovisali baš lepu sliku naše zemlje. Potom ste u "Gostu" prikazivali njene lepote, a ovim serijalom donekle ste nastavili sa pozitivnim pričama. Šta vam je sada izazov?

- Nisam siguran šta je dalje potez RTS-a. Hoće li nastaviti sa narodnom muzikom u fokusu, ali smo dobar posao do sada odradili. Za proteklih sedam godina pokazao sam kako izgleda propast provincije u Srbiji, i da niko više ne može da laže da se tamo dobro živi. Pola Srbije ode na Zapad, bela kuga je najveća opasnost za nas. I drugi cilj smo ispunili - vratili dobru muziku u fokus. Trenutno nemam neki novi mali "nacionalni" zadatak u glavi.


PROČITAJTE JOŠ:
JK poručuje: Srbin na Srbina više nikad ne sme da ide

* Sa "Karavanom" ste posle dužeg vremena napustili studio i ponovo ste na terenu. Da li se na tom polju, kada ste u kontaktu sa publikom, bolje osećate?

- Ja volim ljude. Moja ćerka je, kada smo bili u Sokobanji, bila oduševljena sa tim što su prolaznici želeli sa mnom da razgovaraju, a ne da se slikaju. Rekla mi je: "Ljudi te mnogo vole!" To mi je bio dobar znak da se o njih nisam ogrešio, i da nikada nisam prodao veru za večeru.