GORDANA STIJAČIĆ O VREMENSKOJ PROGNOZI: Neće nas zaobići ni tropski dani

Marina Jungić Milošević

utorak, 23. 07. 2019. u 08:36

ГОРДАНА СТИЈАЧИЋ О ВРЕМЕНСКОЈ ПРОГНОЗИ: Неће нас заобићи ни тропски дани

Gordana Stijačić Foto V. Danilov

Voditeljka vremenske prognoze na Javnom servisu, za "Novosti", otkriva da njen posao zahteva detaljnu pripremu

KADA je prvi put gostovala na televiziji sa igračkom grupom Doma pionira, petogodišnja Gordana Stijačić osetila je magiju kamera i reflektora, koja je odredila i njenu karijeru. Kasnije je često nastupala u brojnim zabavnim emisijama, a posle srednje škole više nije bilo dileme čime će se baviti.

- Televizija me je prigrlila i u nju sam zakoračila nekako sudbinski, s obzirom na to da sam kao brucoš lako prolazila sve audicije i devedesetih već radila kao najmlađi novinar - priseća se voditeljka vremenske prognoze na Javnom servisu, za "Novosti", otkrivajući da njen posao zahteva detaljnu pripremu. - Sve češće, dnevnik ili vesti počinju izveštajem o vremenu, zbog poplava, suša, čestih kiša, obilnih padavina i problema koje donose. Posao prezentera vremenske redakcije, ovog kišovitog proleća trajao je 24 sata dnevno, jer smo neprestano bili u kontaktu sa meteorolozima, hidrolozima, sektorom za vanredne situacije i kolegama na terenu. Prognoza je ozbiljan posao, koji podrazumeva svakodnevne konsultacije sa stručnjacima RHMZ, pregledanje stranih sajtova o vremenu, praćenje vesti inostranih agencija i prevođenje tekstova koji putem razmene stižu na adresu RTS.

* Ponekad se radujemo kada meteorolozi "ne pogode" prognozu, a ponekad ih i "okrivimo" kada nije tačna...

- Istraživanja pokazuju da se prognoziranja naših stručnjaka ostvaruju u više od 90 odsto slučajeva. Kada mi se neko požali na prognozu, kažem da meteorolozi ne daju dijagnozu, već prognozu. Gledaoci vole bioprognozu jer se često pitaju šta se to dešava u vazduhu, zašto ih boli glava ili im nije dobro, kada će osetiti da ih vreme manje pritiska. I zaista im znači ako okrivim vreme za njihovu glavobolju ili neraspoloženje jer imaju alibi za taj dan, lakše im je što je vreme uticalo na njih.

Pročitajte još - Gordana Stijačić u gostima kod čika Zevsa

* Kakvo nas vreme očekuje do kraja leta?

- Biće prosečno toplo sa temperaturom oko 30 stepeni. Naravno, neće nas zaobići nekoliko tropskih dana i tropskih noći, ali svakako ima razloga da se radujemo jer su pred nama lepi dani.

*Koji biste savet dali sebi iz mlađih dana, u vreme kada ste počinjali karijeru na malom ekranu?

- Da budem prodornija, da se ne ustručavam i da budem manje samokritična.

* Kako ste potrošili prvi honorar?

- Na prvi honorar sam, u vremenu inflacije, ratova i blokade, čekala godinu. Nisam želela da novac trošim na sitnice, pa sam kupila muzičku liniju i zlatni prsten koji i danas nosim. A dok slušam muziku, prisećam se kako je to bilo pre 23 godine.

* Ko vam je najveća podrška?

- To su moja deca, Milica (18) i Mihajlo (13), oboje odlični đaci. Ćerka trenira ritmičku gimnastiku i ove godine je osvojila zlatnu medalju s loptom, a sin svira gitaru i trenira vaterpolo.

ULOGA U FILMU

*UMETNIČKI talenat bio vam je ulaznica za uloge navrbabe, cvećarke, partizanke, policajke u emisijama školskog programa.Imate li nove ponude?

- Nedavno sam dobila ponudu da vodim emisiju "I bez muke ima nauke", snimili smo već četiri epizode, a od reditelja Ilije Gajice dobila sam ponudu za učešće u jednom igranom filmu, ali ne smem ništa da otkrivam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)