Zorana Iđuški: Sve je lakše uz tamburaše

M. ĆUNKOVIĆ

22. 07. 2019. u 10:15

Зорана Иђушки: Све је лакше уз тамбураше

Foto Ivan Janković

Dramski sopran, poreklom iz Sombora, neguje vojvođansku muziku

U MORU pevačica koje odaberu da krenu estradnim putem, svaki primer koji je drugačiji, vredan je posebne pažnje. Takav je slučaj sa Zoranom Iđuški (26), dramskim sopranom. Ona, međutim, nikako nije orijentisana samo na operu, naprotiv...

- Prve muzičke korake sam napravila u rodnom Somboru - priča, za "Novosti", Zorana. - Pevala sam u svim gradskim horovima, a onda me je sudbina dovela do Beograda, za šta je zaslužna moja profesorka solo pevanja Maja Đokić.

Do Radio Beograda je, kaže, stigla zahvaljujući Merimi Njegomir, koju veoma ceni:

- Tada sam počela da se bavim onim što volim - starogradskom i vojvođanskom muzikom. Pamtiću nastup sa Velikim narodnim orkestrom RTS pod rukovodstvom Vlade Panovića, u "Kolarcu", gde sam imala čast da pevam "Somborske ruže". Pritom, ta pesma je snimljena za arhivu Radio Beograda.

Zorana je do sada održala tri solistička koncerta, a na prvom, u Somboru, počela je da sarađuje sa tamburašima. Već drugi koncert održala je sa Velikim tamburaškim orkestrom, pod rukovodstvom Dubravka Isakova Cicka.

PROČITAJTE JOŠ - Glasom osvaja evropske opere

- Posle toga snimam pesme za arhivu RTV i postajem zvanično njihov najmlađi solista - ponosno ističe Zorana. - Jedina sam pevačica u Srbiji koja se bavi vojvođanskom muzikom, i to želim da negujem. Sarađivala sam i sa novosadskim "Big bendom" pod rukovodstvom Fedora Vrtačnika.

Šira publika je Zoranu upoznala kroz RTS serijal "Šezdeset najlepših narodnih pesama".

- Predstavila sam se numerom "Ej, kad sam sinoć pošla iz dućana" i osvojila 10. mesto od 600 pesama, što mi je velika čast - iskrena je naša sagovornica. - Pevam i šlagere, romanse, starogradsku muziku, šansone... Cilj mi je da se ovi žanrovi ne zaborave. Nekako je uz tamburaše sve lakše. Želim da kroz koncerte duh Vojvođanke u meni podelim sa publikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dragan

22.07.2019. 16:22

Jako lepo peva, imao sam priliku da je slušam u našem Somboru. želim joj uspeh.

Sofija

06.08.2019. 01:24

Zorana se više samostalno promoviše nego što zaista radi i postiže. Zanemarujući tehniku više pažnje posvećuje veštačkim trepavicama i uticajnim show biz majstorima. Nije baš na ponos narodnoj muzici i gradu Somboru. Osim toga, pravilno je reći "Na Kolarcu".. a ne "U Kolarcu".