Nenad Heraković: Saradnja sa Bjelom mi je promenila život

M. BOBINAC

subota, 13. 07. 2019. u 22:41

Ненад Хераковић: Сарадња са Бјелом ми је променила живот

Foto N. Babić / Nenad Heraković

Glumac Nenad Heraković o ulogama u serijama "Psi laju, vetar nosi", "Senke nad Balkanom" i "Žigosani u reketu". Upisao glumu posle šestog pokušaja, a sada priželjkuje ulogu "tabadžije"

VELIKA je sreća dobiti kartu koja vas vodi na putovanje kroz glumu. Ovako o svojoj profesiji govori Nenad Heraković, koji se poznatim glumačkim imenima u "umetničkom vozu" pridružio iz šestog puta. Pokušavao je da se ukrca na početnoj stanici i u Beogradu i u Novom Sadu, ali nije stizao na vreme. Ipak, kaže, nije gubio nadu, niti je puštao da sve njegove ideje i želje odu niz vodu. Kada je prvi put video kako se lokomotiva zahuktava, a njega nema u kupeu, priznaje, bio je tužan. Iznova se trudio, uvežbavao monologe, i na kraju se ukrcao na taj voz. Priliku da se pokaže i dokaže u kinematografiji dobio je nekoliko meseci nakon diplomiranja, i to u filmu "Montevideo, Bog te video!". Iskoristio je šansu i - reditelji su ga zapazili. Za skoro 12 godina, koliko se bavi ovim poslom, ostvario je nekoliko zapaženih uloga u popularnim serijama. Pre dve godine započeo je priču o Stavrićima u komediji "Psi laju, vetar nosi", rediteljke Jelene Bajić Jočić, a kao Tomčeta, videćemo ga i u drugoj sezoni od oktobra na RTS-u.


PROČITAJTE JOŠ:
POGLEDAJTE: Premijerno spot Zdravka Čolića za pesmu "Ono malo sreće" (FOTO+VIDEO)

- On je Stavrin (Tihomir Stanić) stariji sin, skroman i prostodušan momak, ambiciozan i savremen, za razliku od ostatka porodice. U nastavku doživljava neku vrstu promene, ali njegov stajling ostaje isti - priča, kroz osmeh, Heraković, čiji junak nije obučen po poslednjoj modi i veoma često je u blatu do kolena. - Tomče će imati konkretnije zadatke i biće zastupljeniji nego u prvom ciklusu.

Na snimanju komedije koja govori o ljudima sa margine društva, Nenad se upoznao sa svojim bratom u seriji - Markom Pavlovićem, kome je ovo prva uloga u karijeri. Naš sagovornik kaže da mu je drago što je imao priliku da pruži podršku kolegi i dodaje da ne deli često savete mlađima.

- Činim to samo onda kada zatraže. Najčešće mladim glumcima govorim da ova profesija od čoveka zahteva dobru koncentraciju, toleranciju i strpljenje. Gluma je nestalan posao, zato je važno biti profesionalan i uporan.

Koliko je opasan, pokazao je u krimi-drami "Pet", tumačeći lik Mrkija. Kaže da bi voleo da dobije ozbiljniju rolu u kojoj će biti "tabadžija", ali ga je profesija dosad odvlačila u humorističke projekte. Takođe, ne bi imao ništa protiv toga da se oproba u telenoveli.

- Nisam dobijao takve ponude. Na osnovu scenarija i kroz razgovor sa rediteljem odlučio bih da li je to uopšte za mene. Teško da bih tamo bio mačo zavodnik. Više bi mi pristajalo da igram nesrećno zaljubljenog momka - emotivan je Heraković.


Foto V. Danilov

Veliki pečat na njegovu karijeru stavila je serija "Senke nad Balkanom".

- Donela je drastičan preokret u načinu pisanja i produciranja domaćih projekata. Bila je nešto potpuno novo i veoma kvalitetno na našem tržištu. To treba da se poštuje, i zato mi je drago što sam u njoj učestvovao - ističe glumac.

Nenada nećemo videti u nastavku popularne kriminalističke priče Dragana Bjelogrlića, jer su žandaru Milisavu u prvom ciklusu odsekli glavu, ali hoćemo u "Žigosanima u reketu" istog autora.

- Bjela je dobar učitelj i saradnja sa njim mi je promenila život nabolje, jer sam počeo da dobijam značajnije uloge. Uz njega sam učio zanat.

U "Žigosanima u reketu" Nenad tumači lik dobričine Stevana Prodanova, košarkaškog menadžera, kasnije direktora KK Radnik, "desne ruke" glavnog junaka Voje Todorovića, kojeg igra Nebojša Dugalić.

Glumac procenjuje da je svaka situacija u seriji prikazana realno.

- Ovde se bavimo istinom. Stvarno postoje klubovi koji nisu Zvezda i Partizan i koji se bore za opstanak. Postoje novine sklone tome da objavljuju određene priče. Sve to vidimo oko sebe.

Bjela mu je u "Montevideu", kaže, pružio šansu da provede više od 250 snimajućih dana, što malo koji glumac ostvari tokom karijere. Takođe, sa produkcijom "Kontrast studios" i Radošem Bajićem proveo je mnogo divnih sati na setu, a trenutno ga gledamo i u seriji "Šifra Despot". Naš sagovornik ističe da je zadovoljan svakom ulogom koju je dočarao.


PROČITAJTE JOŠ:
Forbs objavio listu najplaćenijih javnih ličnosti iz sveta muzike, sporta i zabave

- Drago mi je što sam uspeo da svoju zamisao uz rediteljsku palicu iznesem na zadovoljavajući način - kaže Heraković, i dodaje da je njegov najveći uspeh to što je za više od deceniju bavljenja glumom upoznao mnogo divnih ljudi i što kroz ovu profesiju svakog dana dobija priliku za nove susrete.


DA NISAM GLUMAC, BIO BIH...

POZNATI Pančevac u srednjoškolskom dobu nije imao nikakvu ideju o tome čime bi želeo da se bavi u životu. Budući da gaji voće i povrće, očekivali smo da će na pitanje šta bi bio da nije glumac odgovoriti - poljoprivrednik, ali nam je Heraković kratko i jasno stavio do znanja:

- Bio bih tužan!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije