LEPA voditeljka i novinarka Svetlana Grubor radnim danima nas razbuđuje važnim informacijama i zabavnim sadržajima u emisiji "Svitanje" (Pink, 4.30). U informativnoj redakciji je od samog početka karijere, a jutarnji program na Radio-televiziji Srbije je bio njen prvi voditeljski angažman. Poslednjih godina nam se smeši sa ružičaste televizije, a za naš list otkriva da je izazov buditi gledaoce u pet ujutro.

- Koliko god da sam umorna i nenaspavana, nikada ne dozvolim da se to vidi u programu - kaže Svetlana Grubor. - Ustajem u 3.30 i nikada mi nije lako da ustanem, ali o tome mnogo i ne razmišljam, već se brzo spremam i odlazim na posao gde moram da se našminkam i sredim frizuru u 4.00. Od sistema za razbuđivanje jedino uspeva kafa i najviše mi prija prva iz šminkernice.

Tridesetpetogodišnja novinarka je prezadovoljna rejtinzima emisije, te ističe da "Svitanje" nudi sve potrebne servisne informacije.

- Imamo novinare na terenu, prve vesti se mogu čuti u našem programu, zatim tu su i gosti koji govore na različite teme, prelistavanje štampe, tema jutra. Mnogo rada i truda je uloženo u to da osvojimo gledaoce - kaže Gruborova.

* Kako se pripremate za emisiju?

- Svakodnevno pratim sve vesti. To je jednostavno deo mog dana. Kroz kontinuirano praćenje svega što se dešava kod nas i u svetu uspevam da budem pripremljena za svaku emisiju.

* Da li ste imali neku nezgodnu situaciju u programu?

- Bilo je nezgodnih situacija koje smo svi nekako naučili da prevazilazimo. Suština i jeste u tome da budemo spremni da otklanjamo greške u sekundi. Zbog toga je ovaj posao veoma stresan.


PROČITAJTE I:Svetlana Grubor: Gledam samo svoja posla


* Kako se borite sa tim?

- Novinari su navikli na rokove i na stres. Ja se borim tako što to shvatam kao sastavni deo mog posla i trudim se da kad god ne radim, nađem sebi nešto što će me opustiti. Vreme sa mojom porodicom, prijateljima, šetnja, knjiga sve dolazi u obzir.

* Kada ste odlučili da postanete novinar?

- Bila sam apsolvent na Filološkom fakultetu u Beogradu kada je RTS organizovao veliku audiciju za nova lica na koju sam se prijavila i bila izabrana. U međuvremenu sam završila osnovne, master i sad privodim kraju doktorske studije na svom matičnom Filološkom fakultetu. Novinarstvo je nešto što me je odmah opčinilo.

* Čije kritike kada je reč o poslu prihvatate?

- Mama i tata su mi veliki kritičari i uvek iskreni i realni. Pored njih, slušam i komentare supruga i njegove porodice jer su mi i oni verni gledaoci.

* Šta vam je bilo najteže sa čime ste morali da se suočite tokom rada u medijima?

- Bilo je teško uklopiti se u velike sisteme, ali kada volite svoj posao i kada ste zaista rešeni da u njemu postignete uspeh, onda je svaki cilj dostižan. Uložila sam mnogo rada i truda u posao i zaista mi se sve to isplatilo.

* Šta bi bio vrhunac vaše karijere?

- Suviše mi je rano da govorim o vrhuncu karijere, ali svakako će to biti informativa - možda neka autorska emisija.


SAVETI PROFESORA

* OD koga ste najviše naučili o ovom poslu?

- Čovek čiji svaki savet sam uvek poslušala i od koga sam mnogo naučila je prof. dr Radovan Knežević - redovni profesor FDU.