Svet na dlanu: Od glečera Patagonije i Aljaske do Kipra

M. Jungić Milošević

29. 06. 2019. u 22:54

Свет на длану: Од глечера Патагоније и Аљаске до Кипра

Foto Privatna arhiva

TV putopis "Svet na dlanu" Slobodana i Marije Mićić na RTS 1. Naš najpoznatiji globtroter obišao je više od 180 zemalja sveta, a neke i po nekoliko puta

POSLE višegodišnje pauze, Slobodan Mićić i Marija Škiljaica Mićić, odlučili su da se vrate na male ekrane sa kultnom putopisnom emisijom "Svet na dlanu". Nove reportaže o interesantnim destinacijama širom planete, koje su snimane sedam godina, gledaćemo petkom od 18.25 na RTS 1. Treći član uigrane ekipe ovog serijala, snimatelj i reditelj Ratko Kušić, okom kamere će nam dočarati zemlje od čijih prirodnih lepota zastaje dah, među kojima su Kuba, Šri Lanka, Patagonija, Island, Aljaska i Kipar. Svakoj od njih posvećene su po dve epizode, a prva na redu je Papua Nova Gvineja, za koju Slobodan kaže da je "najdivljija" zemlja koju su ikada videli.

- Njihovi stanovnici žive u plemenima kao pre hiljadu godina u prvobitnoj zajednici. Zemlja je ogromna, bogata rekama i džunglama, a nema puteva, pa do mnogih delova može da se priđe samo malim avionom - priča naš najpoznatiji globtroter koji je obišao više od 180 zemalja sveta, a brojne destinacije i po nekoliko puta.


PROČITAJTE JOŠ: Željko Joksimović - Balkanac i pomalo Finac

Dve epizode serijala posvećene su Šri Lanki, maloj ostrvskoj zemlji raskošne tropske vegetacije, koju, preporučuje sagovornik "TV novosti", treba videti u "paketu" sa Maldivima. Osim po prelepoj prirodi, ostacima stare arhitekture i religijskih spomenika, poznata je i po velikim plantažama čuvenog cejlonskog čaja. Mićić nam otkriva da su turisti podjednako oduševljeni toplim morem i peščanim plažama, kao i bujnim džunglama, priobalnim područjem i gradom Kolombom.

Sledeća destinacija je egzotična Patagonija u kojoj su brodom uplovili u oblast Južnog pola gde su videli glečere, oduševljeno priča naš najpoznatiji svetski putnik. A da nije čuven samo kod nas, pokazali su i turistički poslenici Islanda, koji su ga proglasili počasnim konzulom zemlje gejzira.

- Drago mi je da su me Islanđani izabrali, na preporuku naših diplomata. Tražili su nekog poznatog ko bi mogao da predstavlja njihovu zemlju, a ja sam ispunio te uslove kao putopisac, turistički radnik i novinar - kaže svetski putnik koji je karijeru započeo pre nekoliko decenija u najvećoj jugoslovenskoj turističkoj agenciji, "Putnik". Otkriva nam da je Island zemlja nestvarnih prirodnih lepota, ali dosta skupa, zbog čega nije pogodna za masovni turizam, bar što se nas tiče.

- Klima je najpogodnija u junu, julu i avgustu, kada je sunčano a temperatura idealna, od 18 do 20 stepeni. Leti, kada su bele noći, sunce sija i danju i noću, pa možete da se kupate u toplim gejzirima i jezerima. Island je, inače, najveći izvoznik rakova, a u Rejkjaviku postoji i jedinstven u svetu Muzej seksa, drugačiji od onoga u Kopenhagenu.

Slobodanova supruga Marija upoznaje nas sa sledećom destinacijom, Aljaskom, koju su snimali u avgustu kada je, tvrdi, temperatura sasvim pristojna.

- Krstarili smo brodom južnim delom Aljaske, od Vankuvera do Enkoridža, što je moguće samo u letnjem periodu. Avionom smo leteli do Ferbenksa, zatim autobusom do Enkoridža i na kraju smo brodom krstarili sedam dana po južnom delu Aljaske. Mnogo naših studenata radi tamo, kao kelneri i sobarice, od juna do kraja oktobra, kada mogu lepo da zarade - otkriva naša sagovornica, koja je počela da radi kao turistički vodič još kao student ekonomije. Dve decenije radila je za jednu od najvećih američkih turističkih agencija, a vodila je i domaće turiste na interkontinentalna putovanja preko "Putnika", gde je i upoznala supruga Slobodana.


PROČITAJTE JOŠ: Beba Arči ide u svoju prvu posetu sa princom Harijem

- Prevarila me - šaljivo dobacuje njen životni i poslovni partner, nastavljajući priču o poslednjoj destinaciji, Kipru, gde su obišli Aja Napu, najpoznatije letovalište smešteno u jugoistočnom delu Afroditinog ostrva, zatim Larnaku, jedan od najstarijih gradova na Kipru, kao i najveću luku Limasol.


KAD SNIMATELjA POJURE MOTKOM

- SNIMALI smo velikom kamerom i svi su uvek tražili da im platimo, naročito u "banana državama", ali imali smo mi svoj način. Nekad je Ratko tako držao kameru da ne vide da ih snima, a nekad smo morali i da platimo. Mada, znali su i da ga pojure motkom, poslednji put kod Tadž Mahala u Indiji, gde nije dozvoljeno snimanje, osim ako platite nekoliko hiljada dolara - otkriva Mićić.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije