Kosovo ne može da učestvuje na Evroviziji kao samostalna država

E. B. T.

28. 06. 2019. u 12:30

Косово не може да учествује на Евровизији као самостална држава

Nevena Božović AP Photo

Odbijen zahtev da lažna država bude primljena u Evropsku radiodifuznu uniju

EVROPSKA agencija regulatornih tela većinom glasova u petak je odbila predlog da takozvana država Kosovo bude primljena u Evropsku radiodifuznu uniju (EBU), čime je onemogućeno i da učestvuje u prestižnom muzičkom takmičenju "Pesma Evrovizije". Pomoćnik direktora Radio-televizije Srbije Milivoje Mihajlović, koji je prisustvovao sastanku u Oslu kao predstavnik te medijske kuće, punopravne članice tog tela, rekao je da tzv. država Kosovo nije uspela da putem presedana uđe u EBU, pošto su 673 glasa bila protiv, a 400 za izmenu statuta.

- Članice EBU su prihvatile argument RTS da se radi o političkom potezu, o političkom presedanu, kao i da će to štetiti miru u našem regionu i opredeljenju Evropske radiodifuzne unije da bude profesionalna, a ne politička organizacija - objasnio je Mihajlović.

Pomoćnik direktora RTS smatra da se ne radi o ometanju profesionalnog razvoja RTV Kosovo.

- Oni imaju ugovor sa Evropskom radiodifuznom unijom i imaju sve benefite koje EBU nudi svojim članicama i pridruženim članicama - istakao je Mihajlović. - Ovo je bio politički potez, na neki način dokazivanje da je Kosovo država, a ne međunarodni protektorat.

KOMŠIJE PODRŽALE TAKOZVANU DRŽAVU MIHAJLOVIĆ ukazuje da je proces ulaska tzv. države Kosovo u EBU pre više od godinu dana iniciralo pet javnih servisa iz regiona - Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Mađarske, koja je u petak odustala od zahteva: - Mađarska je povukla potpis sa tog zahteva, ali se, ipak, raspravljalo i glasalo.

Predsednik Aleksandar Vučić kratko je prokomentarisao odluku rekavši da to nije ništa spektakularno i da ne rešava pravi problem

- Lako je da seirimo ili tugujemo, ili solimo pamet nekome drugom... Neće od toga više robe imati Srbi na Kosovu i Metohiji, niti će lakše živeti - rekao je Vučić novinarima u Kraljevu.

Inače, tzv. država Kosovo već nekoliko godina pokušava da bude primljena u EBU, ali bez uspeha. EBU su osnovale 23 radiodifuzne agencije sa prostora Evrope i Mediterana na konferenciji u engleskom gradu Torki 1950. godine. Članice su radio i televizijske kompanije od kojih su većina radiodifuzne organizacije u državnom vlasništvu ili u privatnom vlasništvu sa javnom koncesijom. Najpoznatija aktivnost EBU je organizovanje muzičkog takmičenja "Evrosong". Pravo učešća na njemu imaju zemlje koje su punopravne članice ove organizacije.

PROČITAJTE I: Evrovizija 2019. u Tel Avivu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Мр Радомир Шћепановић

28.06.2019. 12:48

Шиптари, певаћете ускоро на српском језику!

ja

28.06.2019. 12:59

Tako to radi ozbiljna drzava. Gde god da tzv. Kosovo pokusa da aplicira za clanstvo treba im pokazati da nisu drzava niti ce ikada biti. Suviše je srba poginulo da bi se jednom narodu dozvolilo da otme tudju teritoriju protera srpsko stanovništvo i unistava vekovne tragove postojanja na tim prostorima. Nikada ne smemo biti razjedinjeni oko toga. To je litanje opstanka srpskog naroda i države Srbije. Kroz vejove nam je uvek bilo teško mozda i teze. Moramo ostati ujedinjeni kao i do sada.

Vidovdan

28.06.2019. 13:06

Vidovdan je dan da se mplimo Gospodu za pretke, za budućnost Srbije i srpskog roda, za istinu i pravdu. Živela slobodarska Srbija u celovitoj svojoj veličini.

Sale

28.06.2019. 17:27

@Sing my Song - Da.. Ako ih ubediš da pevaju pod zastavom države Srbije, gde i pripadaju, možemo reći da će tada Svi pobediti

МујоЗагреб

28.06.2019. 13:09

Јаке ли ткзв. државице.....улази вода у уши....

Ja

28.06.2019. 13:13

Prvo Albanci su ucestvovali vec na Evroviziji?! Bilo je komentara na kontu pokazivanja dvoglavog orla. A drugo gospodin iznad koji je komentarisao”siptari pevacete uskoro na srpskom jeziku “, apsolutno nije nista bolji od njih , cak sta vise isti su. Uzas. Pozdrav svim normalnim ljudima. I dodatak , slazem se da ne ucestvuju na e. Songu. . Bar dok se ne rese sva pitanja Kosova. Toliko

Ana

28.06.2019. 14:07

Bravo! Tako se treba boriti za nas, za srpsko Kosovo. Slati nase lobiste i braniti, iznova i iznova. A ne sedeti u skupstini i pricati ono sto vec svi znamo. Da smo tako radili ranije, pre 10-15 godina, ne bi bili ovde gde jesmo, na pragu humanitarne katastrofe i svakodnevnog terora.

Sale

28.06.2019. 17:22

@Dule M. - Pa ti se preseli u Prištinu ili u Suvu Reku, i neće ti ništa od toga trebati

?!?!?!

28.06.2019. 21:57

А откуд су то, и на коју фору, нама Словенци "комшије"???

BRATEE

30.08.2019. 21:30

to nije samostalna drzava...oteto je prokleto ..a i neće za dugo ako Bog da !!!