ČUVENI trubač Dejan Petrović, dobitnik velikog broja nagrada u Srbiji, sa svojim orkestrom će 29. juna uveličati proslavu 62. rođendana beogradske "Kombank dvorane". Dejan je istovremeno i srećan i uzbuđen što će ponovo nastupati u dvorani za koju ga, još dok se zvala "Dom sindikata", vežu divne uspomene.

- Neki od mojih prvih nastupa sa tek oformljenim orkestrom su bili baš tamo - priseća se, za "Novosti", Dejan. - To nikad neću da zaboravim. Praktično, bili smo deca, a delili smo binu sa velikanima naše muzičke scene. Između ostalog, ogromna čast mi je bila to što smo pratili legendarnu Usniju Redžepovu. Mislim da sam tada, u toj dvorani, prvi put osetio i doživeo scenu na pravi način.

Dejan je, sa svojim orkestrom, između ostalog, specifičan i po repertoaru, koji već dugi niz godina uključuje i rokenrol klasike u trubačkom aranžmanu:

- Ne mogu mnogo da otkrivam kad je u pitanju subotnji repertoar, ali će biti veoma raznovrstan, kao i uvek na našim nastupima. Verujem da će se za svakog naći ponešto.

Vrsni muzičar ističe da je sada, u vreme društvenih mreža, njegova komunikacija sa obožavaocima znatno drugačija u odnosu na period kad je počinjao da se bavi muzikom.


PROČITAJTE JOŠ - Dejan Petrović povodom jubileja “Novosti”: Hvala vam za Zlatne trube


- Ranije je bilo više direktnog kontakta - konstatuje Petrović. - Bilo je, međutim, nemoguće komunicirati sa tolikim brojem ljudi, što je danas uobičajeno. Prisutan sam na društvenim mrežama, ali mislim da to nije preterano. Kad imam šta da podelim sa ljudima, onda to i uradim.

Dejan je veliki prijatelj sa Đuletom Van Gogom, i mnogim drugim kolegama iz sveta muzike. U svom okruženju ima ljude koji su mu mnogo više od kolega i poslovnih saradnika. Nezahvalno bi bilo, veli, da bilo koga izdvoji. Sve ih neizmerno ceni i voli, a svako od njih to dobro zna.

Trubač za naš list opisuje kako je došlo do toga da sa svojim orkestrom zasvira i rokenrol repertoar:

- To je počelo davno, još dok smo nastupali kao standardan trubački orkestar, kada smo izvodili razne obrade svetskih hitova. Kako se bend razvijao, i kako su dodavani novi instrumenti, tako su rasle i mogućnosti, a i muzičke slobode i ideje. Čini mi se da nam najbolje leže neke "tvrđe" stvari, jer zvuk truba i distorzije na gitari izazivaju slične osećaje kod slušalaca i sjajno zvuče u kombinaciji.


PROČITAJTE JOŠ - Dejan Petrović razgalio Srbe na Kosmetu za Badnji dan! (FOTO+VIDEO)


Letnja sezona je za Dejana i njegov orkestar uveliko u toku. Od većih nastupa, Petrović izdvača Sabor u Guči i beogradski "Bir fest", a kad je u pitanju rad u studiju?

- Tu se uvek nešto "krčka", oduzima i dodaje - slikovito će Dejan. - Često snimamo i muziku za druge izvođače ili za TV emisije, serije... Trenutno radimo i na nekoliko starih pesama koje će slušaoci uskoro čuti u drugačijim aranžmanima.


NE LEŽI NAM SVE

Priznaje Dejan i da postoje pesme koje njemu i orkestru "ne leže". Dešavalo se mnogo puta da urade neku stvar na probi i nikad je više ne odsviraju, jer, jednostavno - to nije to.

- Nije problem "skinuti", sve može da se odsvira, ali poenta je da dobro zazvuči - objašnjava nam. - Ako nama nije lepo dok sviramo, ako nas "ne vozi", onda neće ni publiku, pa nema ni svrhe da tako nešto radimo.