ZA njih na tamburi nema tajni. Članovi novosadskog tamburaškog orkestra "Opus" to su potvrdili osvajanjem prve nagrade na ovogodišnjem, 12. po redu svetskom "Tamburica festu", koji je minulog vikenda, uz učešće 700 izvođača iz osam zemalja, održan na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Po oceni internacionalnog, petočlanog stručnog žirija, prikazali su sjajno umeće, drugačiji pristup i moderno viđenje tradicionalnog stila interpretacije. Od publike su pobrali ovacije, posebno kada su stari disko hit "Raspućin", grupe "Boni M.", raspalili perom i žicama.

- Ostvarilo se ono o čemu smo sanjali - kaže Strahinja Blagojević (22), "kontraš", inače student mašinstva na FTN u Novom Sadu. - Prelep je osećaj, a nagrada je potvrda za naš rad i trud. Dugo smo se pripremali za "Tamburica fest", konkurisali najpre da pokušamo u revijalnom delu, jer smo baš mlad orkestar, ali na kraju se ispostavilo da smo sazreli za ukrštanje tambura u takmičarskom delu festivala. Za nas je epitet najboljeg orkestra velika čast.

Svi članovi "Opusa" pohađaju, a neki su završili čuvene srednje muzičke škole "Isidor Bajić" i "Josip Slavenski". Muziciraju na klaviru, kao i na još nekoliko instrumenata, ali im je tambura prvi izbor. Najmlađi član je Nikola Šumaruna (14) na "primu", koji takođe svira i Aleksandar Krstić (16). Ognjen Nedeljkov (16) i Saša Klajić (17) sviraju "bas prim", Miloš Cvetković (16) "čelo", Đura Pete (15) "begeš", vokalni solista je Robert Hip (20), koji je poneo priznanje za najboljeg pevača. Uz njih su kao gosti nastupili drugari iz škole, Aleksa Tubić (16) na flauti i Dijana Stojković (16) i Dušica Stojković (18), kao vokali.

PROČITAJTE JOŠ - Tamburaši od kiše jači

- Osnovali smo orkestar pred Novu godinu. Družimo se redovno, a u ovom sastavu aktivno vežbamo tri meseca - kaže Saša Klajić. - Imamo šarolik izbor, a namera nam je da pokažemo da se na tamburi ne mora svirati samo kafanski repertoar, nego i razni žanrovi koji pre nisu mogli da se čuju na tom instrumentu.


Ognjen Nedeljkov, učenik tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn", potvrđuje da svi članovi "Opusa" idu uporedo u dve škole i da imaju veliku podršku drugara i roditelja.

- To nam je svima, odmalena. Znamo se još kao deca iz raznih kulturno-umetničkih društava, pa smo se združili da probamo da oformimo orkestar i, očigledno, nismo pogrešili - dodaje Miloš Cvetković.

PROČITAJTE JOŠ - Vatromet vrelih emocija „zapalio“ Petrovaradin

KONCERT U OKTOBRU

- ORKESTAR "Opus" je sklop raznih muzičkih žanrova, od klasične i filmske muzike, džeza, popa, roka, do tradicionalne i izvorne narodne - kaže Strahinja Blagojević. - Donosimo novi zvuk, "novi talas" u tamburaškoj muzici i pokazujemo interpretativne mogućnosti tamburice. Planiramo koncert za oktobar ili novembar u "Studiju M." i pripremamo aranžmane da se vidi da sve moguće sviramo na tamburama.