AKTIVAN je bio Dejan Cukić u poslednje vreme na raznim poljima - klupske i festivalske svirke, solo i sa bendom, prevodilački rad, učestvovanje na mnogim grupnim koncertima, voditeljstvo, ali dugu pauzu je napravio kad je u pitanju objavljivanje albuma sa svojim bendom "Spori ritam". Od "Ubrzanja" je prošlo već 11 godina, i za to vreme objavljena je samo jedna kompilacija uz nekoliko singlova, pa je poštovaoce rada popularnog Deše obradovala najava da će novi album "Ulica bez brojeva" izaći, konačno, u septembru.

Ovo izdanje je nedavno najavljeno spotom za novi singl "Pamet u glavu". Odmah, na prvo slušanje, oseti se prepoznatljiv zvuk Cukića i muzičara sa kojima sarađuje dugi niz godina.

- "Pamet u glavu" smo odabrali kao prvi singl upravo zbog te prepoznatljivosti - kaže, za "Novosti", Cukić. - Na novom izdanju će biti i izvesnih iznenađenja, barem se nama tako čini, ali ono što je najvažnije, album predstavlja zajedničko delo i u pravom smislu je rad grupe. Dragan Mitrić je najviše radio na muzici, ja na tekstovima, Peđa basista je producent, bubnjar Jura i Saja gitarista su prepoznatljivi po svom stilu već decenijama. Proteklih godina imali smo ponovo mnogo koncertnih nastupa i bilo je logično da to pretočimo i u studiju.Pročitajte još: Dejan Cukić: Nema svirke bez šanka

Posebnu pažnju, kad je u pitanju novi singl, privlači stih "Ostao je normalan onaj ko je stvarno lud".

- Živimo u izuzetno teškim vremenima, pogotovo mi koji smo odrasli u dobu kada su se svi trudili da budu dobri i pametni - konstatuje Cukić. - Sada to više nije u modi. Ja ne volim da objašnjavam svoje stihove. Neka svako shvati onako kako mu odgovara. Na kraju je najvažnije da se ne stidiš slike iz ogledala.

PREVEO BIOGRAFIJU DžONA LENONA HARIZMATIČNI frontmen ne zapostavlja ni prevodilački rad - naravno, kao i do sada, u sferi rokenrola. - Ovog leta će izaći biografija Džona Lenona iz pera njegovog dugogodišnjeg prijatelja, scenariste i pisca Reja Konolija - najavljuje Dejan. - Vrlo zanimljiva knjiga. Uživao sam u prevodu, a čak sam i ja naišao na neke stvari koje su me iznenadile.

Dejan i njegov bend i dalje su rešeni da se drže forme albuma, sad kad su je mnogi napustili i fokusirali se isključivo na singlove.

- I ja sam bio spreman da odustanem od toga, jer je finansijski neopravdano, ali me je Dragan Mitrić ubedio ovim rečima: "Nismo mi ljudi za singlove, mi razmišljamo albumski". Shvatio sam da je u pravu. Uostalom, sve naše najpoznatije pesme, kao "Ja bih da pevam", "Letnje kiše", "Mokre ulice", "Julija", "Nebo jedino zna" iznikle su iz rada na široj celini.

Dejanovi samostalni nastupi na beogradskom splavu "Ofis pab", koji se, po pravilu, pretvore u pravu žurku do duboko u noć, poslednjih godina su postali tradicija.

- Meni su upravo te solističke svirke ulile novu energiju - priznaje, za naš list, Cukić. - Ostaneš sam sa gitarom pred publikom, i tu nema nikakve šminke i foliranja. Suočiš se sa istinom koliko si zaista dobar. Srećom, ispostavilo se da izgleda jesam (smeh) dobar. Posle 150 svirki još uvek je prepuno kad god nastupam. To je bila injekcija i za svirke sa bendom i za rad na novim stvarima. Sve je lakše kada shvatiš da ipak postoji publika kojoj se obraćaš.

Cukić i njegov bend raduju se predstojećim festivalskim nastupima, a jedan od najznačajnijih je 20. juna u Kragujevcu, na "Arsenal festu".

- Nama je bilo veoma važno da se pojavimo na "Arsenalu" - ne skriva pevač. - To je pravi rokerski festival, a mi još uvek smatramo da naš nastup odgovara takvoj atmosferi.

Pročitajte još: Rundek i Cukić u Kragujevcu

Serija letnjih nastupa počela je juče na festivalu "Bečej noću".

- Sledi "Arsenal", pa "Banat samer fest", pa nekoliko moto-skupova, festival u Vrbasu u avgustu, beogradski "Bir fest" - precizno nabraja Cukić. - Bićemo u dobrom zaletu pred izlazak albuma.