JUNACI SERIJE „POLDARK“: Između kraha ljubavi i romanse iz snova

Milan Adžić

subota, 15. 06. 2019. u 23:33

ЈУНАЦИ СЕРИЈЕ „ПОЛДАРК“: Између краха љубави и романсе из снова

Foto Promo

Ejdan Tarner i Elinor Tomlinson, glumački par iz popularne serije „Poldark“

JOŠ od nastanka sveta ljubav je bila pokretač nekih od najznačajnijih civilizacijskih događaja. Počevši sa naivnim Adamom i lakovernom Evom, preko rata Grka i Trojanaca zbog lepe Jelene, pa do srednjovekovnih romantika koji su u stilu Romea i Julije bol slomljenog srca pretočili u stihove nekih od najlepših pesama svih vremena. Čak i danas, u svetu kojim gospodare strasti, površni odnosi, brzina i strah od iskrenih osećanja, ljubav, i to ona prava, sa svim svojim licima i naličjima, pronaće put do čoveka. Baš kao što je u moru instant serija put do gledalaca pronašla, za moderno doba netipična Bi-Bi-Sijeva melodrama „Poldark“, čiju treću sezonu pratimo četvrtkom u 21.00 na kanalu Epik drama.

A glavni glumački duo, Ejdan Tarner i Elinor Tomlinson, za tajnu uspeha ove serije, koja se na Ostrvu ubraja u najgledanije posle kultne „Dauntonske opatije“, smatraju ljubav. Nesavršena, teška, ali uvek lepa. Gledaoci bi tome dodali i naočitog Ejdana kao jednog od glavnih „Poldarkovih“ aduta, ali verujemo da bi se i oni složili da je momenat melodrame presudio zbog čega su pažnju poklonili upravo seriji nastaloj po romanima Vinstona Grejama.

- On je sjajan momak. Čovek od principa, sa odličnim smislom za humor. Deluje mi kao neko sa kim su noćni izlasci zabava za pamćenje – objašnjava nam Ejdan, na početku razgovora za „TV novosti“, u čemu leži magija lika moćnog i neustrašivog Rosa Poldarka. - Dopada mi se to što je zamišljen bez pretenzija da u jednoj kostimiranoj drami imamo nešto nalik superheroju iz stripova. Ros nije savršen čovek. Takav je kakav je. Drčan, hrabar i uvek spreman da odreaguje. Nikada ne ostavlja stvari za sutra, uvek razmišlja unapred i sa svim brigama i problemima završava istog trenutka. Nikada se ne oslanja previše na ljude oko sebe. Zna da je on taj koji ima energiju za sve – smatra poznati britanski glumac, rođen u Dablinu, koji se proslavio rolom patuljka Kilija u filmskom serijalu „Hobit“. Ipak, od 2015, kada se „okitio“ Poldarkovim čuvenim šeširom, svetska slava ga ne zaobilazi. U prilog tome svedoči već pet sezona popularne serije, a nedavno se šuškalo da će upravo on poneti laskavu titulu novog Bonda. Džejmsa Bonda.

* Pitamo ga da li uspeh nosi i veću odgovornost?

- Pritisak od iznenadne popularnosti nikada nije bio moj „okidač“ da budem još bolji ili da se slomim. Nisam od onih koji se lako prepušta panici, a taj strah sam prebrodio tako što sam na vreme shvatio da je nemoguće kontrolisati svaki aspekt života. U nekom trenutku slučajnost pred kojom ste nemoćni pronaći će način da vas iznenadi. Tada je važno „ostati u sedlu“, i baš to i ja radim u „Poldarku“. Trudim se da uživam u „jahanju“, iz sezone u sezonu - poručuje Tarner, koji je sa koleginicom Elinorom izgradio sjajnu hemiju. Priča o momku koga bismo najlakše mogli da opišemo kao prototip svega o čemu žene sanjaju – neukrotivi pastuv čije nemirno srce traga za nežnom rukom lepotice, i nalazi je u liku snažne junakinje „Poldarka“ - garancija je rejtinga koji je za mnoge današnje TV projekte nedodirljiv poput neba.


PROČITAJTE I:RAZBIJANjE MITA O ŠPIJUNIMA: Da li je tajni svet srpskih službi kao u seriji "Državni službenik"?


- Scenaristi se nisu trudili da stvore lažnu priču koja će podilaziti željama publike, već su brak kao zajednicu predstavili u originalnom svetlu. U tom odnosu nikome ne mirišu ruže. Uvek ima nekih problema, a oni se leče kompromisom. Naravno, kada ima raspoloženih za pregovore. Zbog svega toga „Poldark“ nas drži na ivici između kraha i romanse iz snova. Ljubav je sve ono između te dve krajnosti – nevidljiva snaga koja igru osećanja čini večnom – romantična je glumica, koja priznaje da ju je junakinja „Poldarka“ promenila.

- Njena snaga i nezavisnost u svetu kojim vladaju muškarci je ono što je publiku, a i mene, opčinilo kod Demelze. Nikada nisam sebe doživljavala kao hrabru i odvažnu ženu, ali sam uz nju poželela da budem to. Naučila sam mnogo o sebi, još dok sam u početku iščitavala knjige na kojima je zasnovana serija. Rad na „Poldarku“ me je usmerio i u profesionalnom smislu. Maštam o tome da glumim snažne žene kao što je Demelza, jer bih na taj način mogla da postanem jedna od njih.

* A da li i glavni junak serije deli neke osobine sa svojim likom?

- Iako držim jasnu distancu između nas dvojice, nemoguće je ne poneti deo Rosa kući sa seta. Dogodilo mi se jednom da smo snimali neku scenu gde je Ros bio na večernjoj zabavi okružen lordovima i uzvišenim damama, među kojima se osećao kao potpuni stranac. Sećam se da sam se toliko uživeo u ulogu da mi je bilo teško da razmenjujem rečenice iz scenarija sa glumcima sa kojima sam radio. Kada sam došao kući shvatio sam da mi je na setu, u stvari, bilo neprijatno, baš kao i Rosu na zabavi. Koliko god se trudili da se sačuvamo od lika koji glumimo, nemoguće je ne preslikati bar jedan deo njegove ličnosti na svoju. Četiri godine svakodnevnog suživota sa Poldarkom učinile su svoje – duhovito zaključuje Ejdan.


LUTKE SA LIKOM ROSA

EJDAN kaže da mu imponuje što dobija mnogo pisama od obožavalaca iz celog sveta, koji ga često obasipaju poklonima.

- Prošle godine imao sam „navalu“ poklona u vidu krpenih lutaka sa likom Rosa, koje su mahom bile ručne izrade. Siguran sam da ljudi ulažu mnogo truda u njihovo pravljenje, pa su mi one jedan od omiljenih darova – kaže junak „Poldarka“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije