Tradicija i potomstvo najveće su nam bogatstvo

E. BOŽIĆ TALIJAN

četvrtak, 13. 06. 2019. u 08:13

Традиција и потомство највеће су нам богатство

Marija i Marina Gobović Foto Sonja Spasić

Marina Gobović, za "Novosti", o novom izdanju sa sestrom bliznakinjom Marijom

PEVAČICE etno-pop muzike, bliznakinje Marija i Marina Gobović nedavno su objavile treći album "Deci na dar" kojim su se predstavile publici na nov način, kao autorke muzike za decu. Poznate su kao interpretatorke tradicionalne muzike u sopstvenim originalnim i modernim aranžmanima koju su ovekovečile na prva dva albuma "Zora" i "Probudi se". Sada su uradile tekstove i muziku za osam numera namenjenih najmlađima, a priznanja već stižu.

- Pre nekoliko dana na "Samer festu 2019" u Aranđelovcu pesma "Zeka" dobila je nagradu za kompoziciju - kaže u razgovoru za "Novosti" Marina Gobović.

Ona otkriva da su im glavni kritičari za numere na novom albumu bili njihovo četvoro dece, Marinini Janko (5) i Katarina (2) i Marijini Sofija (7) i Stefan (3).

- Kada vidimo da se njima dopada muzika koju stvaramo, logično je da će se i drugoj dečici svideti - objasnila je Marina. - Nije im se dopala jedna balada, veoma ih je rastužila i ta pesma se nije ni našla na albumu.

Sve numere su ekranizovane, a u spotovima se pojavljuju i učenici škole pevanja "Slavujčići" koju sestre vode već godinu dana, a trenutno je pohađa tridesetak đaka od 4 do 14 godina.

- Rad sa decom nije nimalo lak, zato što je potrebno da ih i animirate i edukujete, ali je izuzetno lep posao - naglašava Marina.

Pročitajte još - Marina i Marija Gobović u Cirihu: Obeležavanja Svetog Save uz etno i dečje pesme

Bliznakinje se bave muzikom od malih nogu zahvaljujući roditeljima koji su rano primetili njihov dar. Talentovane su na oca koji je svirao violinu, ali se nije tome ozbiljno posvetio.

- Mama i tata su nas upisali u muzičku školu sa pet godina jer su primetili da smo muzikalne - priča nam Gobovićeva. - Uporedo nam je teklo redovno i muzičko školovanje, a posle srednje smo odlučile ipak da upišemo Pravni fakultet i diplomirale smo u roku, tako da se sada bavimo i muzikom i pravom.

Marina i Marija samo jedanput nisu zajedno nastupale, a inače su nerazdvojne.

- To se desilo kada je Marija bila u drugom stanju, a mene su pozvali da gostujem negde i uopšte se nisam osećala dobro kada sam bila sama na sceni - priznaje Marina. - Valjda smo navikle da uvek pevamo zajedno. Imati sestru bliznakinju je najlepše na svetu. Rodile smo četvoro dece ali nismo prekidale karijeru, nastupale smo do sedmog meseca trudnoće, samo smo se jednom razdvojile.

Među njima, ipak, ima razlike. Marija više voli balade, a Marina brze ritmove, ali onda prave kompromise i zato se na njihovim albumima može naći sve - od klavira do trubača.

Talentovane i uspešne sestre Gobović su u poslednje dve godine dobile više od deset nagrada za negovanje kulture, tradicije, očuvanje izvorne muzike, za zalaganje i rad s najmlađima.

Pročitajte još - Bliznakinje uz trubače

- Ta priznanja predstavljaju potvrdu da radimo na pravi i kvalitetan način - jasna je Marina. - Takođe su podstrek da nastavimo da se bavimo i edukacijom dece, pisanjem pesama za njih, kao i izvornom muzikom od koje ne odustajemo.

FRAPANTNE PODUDARNOSTI MUŽEVA

SESTRE uspešno usklađuju porodične i brojne profesionalne obaveze zahvaljujući dobrom organizovanju i podršci porodice.

- Uz nas su naši muževi, roditelji, a sve može da se postigne ako ima ljubavi i volje da se radi - rekla nam je Marina i istakla da su njihovi bračni partneri već navikli da one imaju duple obaveze, kao što su imale i duplo školovanje.

Izgleda da njima sve ide u paru, pa im čak i muževi imaju isto ime, godine i profesiju. Obojica se zovu Bojan, dve godine su stariji od bliznakinja (rođeni 1982) i diplomirani su elektroinženjeri.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije