Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije „Černobilj“

NovostiOnline

12. 06. 2019. u 18:45

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov rekao je da događaji predstavljeni u mini-seriji „Černobilj“ televizije HBO ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti

Горбачов открио велику неистину из серије „Чернобиљ“

Mihail Gorbačov ,foto AP

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov rekao je da događaji predstavljeni u mini-seriji „Černobilj“ televizije HBO ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti. Gorbačov je to rekao u intervjuu za radio-stanicu „Govorit Moskva“.

Prema prikazu iz televizijske serije, karijera Valerija Legasova, naučnika i člana komisije zaduženog za istraživanje uzroka i posledica nesreće u Černobilju, okončana je nakon što je predstavio svoju verziju katastrofe. Pored toga, otkrio je tajne informacije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), održanoj u Beču 1986. godine.

Prema nekim istorijskim istraživanjima, Gorbačov je lično lišio Legasova titule heroja socijalističkog rada, a nakon njegovog govora u IAEA, karijera naučnika bila je okončana.

Gorbačov je opovrgnuo ovu teoriju: „Nisam dao takva uputstva, a osim mene, ko bi ih drugi dao? To je čista fikcija“.

Pored toga, Gorbačov je rekao da nije imao vremena da gleda seriju zato što je bio na lečenju u bolnici.

Miniserija „Černobilj“, koja se sastoji iz pet epizoda, opisuje katastrofu černobiljske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi na direktan i indirektan način. Grad Pripjat, gde se nalazila elektrana, napušten je.


Sa samo pet epizoda, serija „Černobilj“, koju je producirao američki kanal HBO, uspela je da se rangira na IMBD-u kao najbolja svih vremena.

Međutim, na postsovjetskom prostoru, očevici katastrofe seriju su oštro kritikovali, zbog promene događaja koji su se zaista dogodili.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

TO JE SAMO FILM (NAGADJANJE)

12.06.2019. 18:57

PRAVA ISTINA JE ZAPECACENA, i saznace se (mozda) kad se skine oznaka tajnosti americke tajne agencije CIA, KOJA JE UMESALA PRSTE U SABOTAZU, s tim ciljem koji su delimicno i ostvarili, rasturili SSSR, rasturili Varsavski pakt, rasturili Jugoslaviju, a hteli su i Sibir da zauzmu, i da se usetaju u Moskvu. SVEMU JE TOME BIO POVOD CERNOBILJ.

Stara garda

12.06.2019. 23:00

Tvrdi da serija nije u potpunosti tačna - dakle, uglavnom je tačna. A za koga je on radio dok je uništavao Sovjetski Savez, ni riječi.Da, serija ima izvjesnu dozu “umjetničkih sloboda” ali uglavnom prati dogadjaje iz tog vremena koji su već decenijama poznati.

Terenac

17.06.2019. 15:53

I vrapci znaju da je Černobilj sabotaža CIA, pa se postavlja pitanje da li i sam Gorbacov sme o tome da priča.