MADA su se čelnici HBO zaklinjali da će osma sezona "Igre prestola" biti konačni rastanak od čuvene epske fantazije, prevarili su nas. Doduše, nastavka u klasičnom smislu neće biti, ali je već počelo snimanje prethodnice, i to prve od čak pet najavljenih, čiji je radni naziv "Krvavi Mesec".

Nedelju dana pre istorijskog 19. maja, kad je emitovana poslednja epizoda najnagrađivanije serije svih vremena, u Belfastu je počela da se "rađa" nova čarolija Džordža R. R. Martina, autora bestseler serijala "Pesma leda i vatre", prema kojem je i nastao planetarno popularni fenomen. Posle prestonice Irske, ekipa će nastaviti da radi u Britaniji, Hrvatskoj i na Kanarskim ostrvima.

Pošto je radnja serije smeštena 10.0000 godina pre događaja iz "Igre prestola", niko iz stare glumačke postave se neće pojaviti u naslednicama, kako Martin naziva svoja nova "čeda". Najzvučnije ime u prvoj podeli je Naomi Vots, kojoj je pripala glavna ženska uloga, a za svoje mesto su se izborili i Miranda Ričardson, Džoš Vajthaus, Ivano Džeremaja, Džordži Hanli, Džejmi Kambel Bauer, Aleks Šarp, Tobi Regbo, Denis Goh...

Pročitajte još - BURNE REAKCIJE OBOŽAVALACA: Kraj "Igre prestola" razočarao

Slavni američki pisac je u jednom intervjuu otkrio da u TV sagi neće biti ni Kraljeve luke, ni Gvozdenog prestola, ni zmajeva... Zasad je HBO jedino najavio da prethodnica "krije" zastrašujuće tajne o istoriji Vesterosa, poreklu Starkovih, Lanisterovih i da nas vodi u vreme kad je Doba heroja počelo da klizi ka Dugoj noći - sezoni strašnih zima koje su izgladnjivale i uništavale generacije. Obožavaocii nagađaju da nas očekuje priča o drevnoj rasi skoro istrebljenoj u invaziji Prvih ljudi - Deci šume, koja su da bi se odbranila mračnom magijom stvorila Bele hodače...

Džejn Goldmen se potpisuje kao scenarista i producent "Krvavog Meseca", a preostale četiri naslednice su još u fazi razrade. Uz Martinovu pomoć, svoju verziju osmišljavaju Maks Borenstajn, Brajan Helgelend i Karli Vrej. Među "izabranima" je bio i Brajan Kogmen, ali se nedavno povukao jer HBO nije prihvatio njegov koncept. "Završio sam sa Vesterosom", izjavio je nedavno jedan od scenarista "Igre prestola".

Pročitajte još - Poslednja bitka za presto


PREMIJERA NA PROLEĆE

ZALjUBLjENICI "Igre prestola" ne mogu da dočekaju premijeru prethodnice. Nažalost, moraće da se naoružaju strpljenjem.

- Nemamo još datum. Čekaćemo da prođe najmanje godinu dana od završetka originalne serije - izjavio je za "Holivud reporter" Kejsi Blojs, direktor programa HBO.

To znači da će "Krvavi Mesec" najranije izaći narednog proleća.