Jelena Tomašević je proteklog vikenda posetila Kanadu, gde je boravila veoma interesantnim povodom, spojivši lepo i korisno, noseći sa ovog putovanja, prelepa iskustva i uspomene koje deli sa čitaocima portala Novosti onlajn.


Treći put sam u Kanadi, na poziv velikog Kulturno-umetničkog društva “Akademija srpske narodne igre”, iz Toronta, i mojih prijatelja, rukovodioca, Bate i Rodike Marčetić. Osećala sam se kao kod kuće, dočekana sam sa puno ljubavi, ovacija i suza. Imala sam čast da nastupim na proslavi petnaest godina njihovog društva, na kojoj sam, osim svojih, pevala i nekoliko izvornih pesama.

Inače, ovi divni ljudi svoj posao rade iz srca i sa toliko ljubavi, da se svaki put oduševim kada vidim taj entuzijazam koji prenose deci koja su tamo rođena, a koja maternji jezik govore besprekorno i igraju i osećaju naš folklor kao su odrasla u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: Jelena Tomašević uživa u Zanzibaru

To me uvek dirne i shvatim koliko, zapravo, nije bitno gde ste se rodili i gde živite na ovoj planeti, već šta nosite u sebi, ko ste, odakle ste, kakvi su vam geni i koliko negujete kulturno nasleđe svojih predaka. Nisam mogla da zadržim suze od lepote koju naš folklor nosi, i radosti kojom zrače igrači dok igraju. Podsetili su me na period divnih druženja i putovanja kada sam i ja igrala folklor u Kulturno-umetničkom društvu „Abrašević“, u Kragujevcu, i pevala u grupi „Smilje“.

Kada je naš konzul, gospodin Vasilije Petković,čuo da sam u Torontu, pozvao me je da održim govor na ceremoniji podizanja srpske zastave ispred Ontarijskog parlamenta. Osećala sam se, zaista, počastvovano i posebno. Uspela sam i da obiđem grad i uživam u opuštenoj atmosferi i prelepim znamenitostima Toronta.”


Jelena 7. juna nastupa u Kruševcu, ispred crkve Lazarice, 9. juna na dečjem koncertu u Sportskom centru “Šumice”, sa muzičkom radionicom Mari Mari, a 2. jula ima koncert na SOFEST-u, u Sopotu.


Uskoro, sa ćerkom Ninom, Jelena putuje u Sankt Peterburg, gde njen suprug Ivan Bosiljčić snima veliku televizijsku seriju i s nestrpljenjem očekuje upoznavanje ovog veličanstvenog grada, u kome nikada nije bila, za razliku od Moskve, u kojoj je boravila nekoliko puta.