Beograd je bio Arsenov grad

E. BOŽIĆ TALIJAN

28. 05. 2019. u 12:41

Београд је био Арсенов град

Matija Dedić Foto I. Marinković

Matija Dedić pred koncert posvećen ocu 30. maja u centru "Sava"

KONCERT posvećen jednom od najznačajnijih šansonjera sa prostora bivše Jugoslavije Arsenu Dediću, pod nazivom "Sve bilo je muzika", biće održan 30. maja u beogradskom Centru "Sava". Matija Dedić, čuveni džez pijanista, sin Arsena Dedića i Gabi Novak, kaže za "Novosti" da je odlučio da napravi omaž Arsenu, jer ocu duguje da održava uspomenu na njegovo delo. Arsenovu muziku interpretiraće Matija i Gabi, ali i Petar Grašo, Nikša Bratoš, Ana Stanić, Sergej Ćetković, "Frajle" i Bojana Stamenov. Klapa "Maslina" će izvoditi najemotivniji opus legendarnog umetnika posvećen Šibeniku i Dalmaciji, kao specijalni gost nastupiće hor "Kolibri" sa Arsenovim kompozicijama pisanim za decu, a beogradski glumac Dragan Vujić Vujke govoriće njegovu poeziju.

- Nekom drugom prilikom ćemo se posvetiti Arsenovom likovnom stvaralaštvu, jer je činjenica da je veoma lepo slikao, kao što to radi i moja majka, koja nikako nije htela da bude pevačica, nego je želela da predaje likovnu umetnost u školi. Njima je slikarstvo uvek bilo fetiš i velika ljubav uz muziku - objašnjava nam Matija Dedić.

Zanimalo nas je kako vidi vezu čuvenog šansonjera i Beograda imajući u vidu da je Arsen jednom prilikom za sebe i Gabi rekao da ih je Beograd "stvorio kao umetnike".

- Arsenu je Beograd definitivno bio njegov grad sa najvećom bazom poštovalaca i uspomena - ističe Matija. - Poslednji koncert u Beogradu imao je u "Bitef art kafeu", pred oko 300 ljudi. Znam i da je isto nezaboravan bio i prvi solistički nastup Gabi 2009, na otvaranju "Beogradskog džez festivala" u Domu sindikata. Možda se to sve preslikalo i na mene, često sviram u Beogradu i prilično ljudi voli to što radim. Eto, ako gledamo porodično, moguće da se radi o gradu koji nas je nekako najviše prihvatio kada je u pitanju prostor bivše države.

Pročitajte još - “BILA JE NjEGOVA MUZA“: Ovako je Arsen Dedić opevao Milenu Dravić (VIDEO)

Matija je za prestonicu Srbije vezan prvenstveno zbog porodice i prijatelja. Tu živi Arsenov brat Milutin, njegova deca Luka i Filip i njihova deca.

Pročitajte još - KONCERT POSVEĆEN ŠANSONjERU: Čuvamo Arsenovu vatru

- Želim posebno da pomenem članove "Big benda" i džez scenu, to su moja braća - veli Dedić. - Da imam lepe nastupe to stoji, ali jednostavno stavljam porodicu i prijatelje ispred karijere, tu sam na svoju majku, nisam karijerista.

Govoreći o ličnom odnosu prema muzičkom opusu oca, pijanista naglašava da su, prema njegovom mišljenju, najbolja dva albuma "Svjedoci priče" koju su Arsen i Zoran Predin snimili 1989., i "Provincija", koji je njegov otac takođe snimio u Sloveniji sa, možda, najvećim stručnjakom na ovim prostorima Jožem Privšekom:

- Na toj ploči su pesme "Sve te vodilo k meni" ili "Razgovor s konobarom". Te numere iz sredine osamdesetih meni su favoriti, ali otac je uvek voleo da mu kažeš da je najbolje ono što je upravo aktuelno.

Arsen Dedić Foto I. Marinković

Matija je veoma kritičan prema poziciji kvalitetne muzike u našem regionu.

- Postoji mnogo kvalitetnih bendova za koje znam, ali džabe sve to kada mediji forsiraju nešto drugo što gledamo već 25 godina, a, kao neko ko satima sedi za klavirom, dajem sebi za pravo da to kažem o tim izvođačima koje nećemo imenovati - govori pijanista. - Takođe, znam da Srbija od Hrvatske mnogo više prihvata i akcentira kvalitetno, dok mi, nažalost, mnogo više akcentiramo i dovodimo u goste nekvalitetno iz vaše zemlje.

BLAŽEN MEĐU ŽENAMA

MATIJA je posvećen autorskom radu i profesiji, ali mu je, ipak, porodica na prvom mestu.

- Okrenut sam dosta porodici, jer sam, kao jedinac, okružen sa tri žene, jedna je u poznim godinama, druga je ušla u srednje, a treća ima 17 godina, tako da mi nije dosadno - kaže pijanista. - Uspevam paralelno i da sviram, ali na sreću mogu da biram i da kažem kada ne želim da idem na posao ili put, jer moram da čuvam te tri žene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

duledudule

28.05.2019. 19:31

sigurno, zato je pavao oni godina ustaske pesme zajedo u horu sa svim hrvatskim pevacima, ali to ne smeta nama srbima slobodno dolazite kod nas da zaradjujete novac mi brzo zaboravljamo a jos lakse oprastamao